Menu

Gotuję, bo lubię

Pierogi z farszem serowo buraczanym z pesto z nerkowców, młodymi liśćmi buraka i jeżynami

kasiaaaa24

 

Czy eleganckie, niebanalne i eksplodujące niesamowitym połączeniem smaków danie można przygotować w zaledwie dwa kwadranse? 

Oczywiście, że tak :) 

Co więcej, jak określił to Grzegorz, takiej propozycji nie powstydziłyby się najlepsze restauracje. I ja nie mogę się z tym nie zgodzić. 

Co prawda danie to składa się zaledwie z kilku składników, ale w tym przypadku to nie ich ilość ale sposób połączenia ma kluczowe znaczenie. 

Jeśli chcecie, by przygotowanie pierogów zajęło Wam nie więcej niż pół godziny upieczcie stanowiącego składnik farszu buraka dzień wcześniej. Możecie też wykorzystać dostępne w większości supermarketów już ugotowane, obrane i hermetycznie zapakowane buraczki.

Tak więc jeśli szukacie wyjątkowych smaków lub chcecie uraczyć swoich gości w oryginalny sposób, zachęcam do wypróbowania przepisu :) 

 

 

Składniki

 

Ciasto:

 

* 300 g mąki pszennej typ 450

* 110 ml wody o temperaturze ok. 70 stopni

* 3 łyżki koncentratu buraczanego

* 1 żółtko

* 1 łyżka oleju

* 1/3 łyżeczki soli

 

Farsz:

 

* 1 duży burak

* 2 opakowania serka kremowego z pesto

* 3 duże ząbki czosnku

* sól i pieprz do smaku

 

Pesto z nerkowców:

 

* liście z całej doniczki bazylii

* 75 g orzechów nerkowca

* 50 tartego g parmezanu

* 2 ząbki czosnku

* ok. 8-10 łyżek oliwy

* sól do smaku

 

Dodatkowo:

 

* młode liście buraka (można zastąpić młodymi liśćmi rukoli)

* świeże jeżyny

 

Składniki pesto łączymy ze sobą i miksujemy przy pomocy blendera. Jeśli pesto będzie za gęste dodajemy więcej oliwy.  

Buraka owijamy folią i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości - ok. 75 min. Mniej więcej w połowie pieczenia dodajemy owinięty folią czosnek (w łupinkach). Po wyjęciu z piekarnika buraka oraz czosnek odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Buraka najlepiej upiec dzień wcześniej, wówczas spokojnie wystygnie przez noc. 

Wystudzonego buraka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Startego buraka łączymy z serkami, a na koniec dodajemy obrany z łupinki czosnek i wszystko dokładnie mieszamy doprawiając w międzyczasie do smaku solą i pieprzem. 

Koncentrat buraczany oraz olej dodajemy do wody.

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Wałkujemy na niezbyt gruby placek i wycinamy z niego koła o średnicy ok. 7 cm (najlepiej nada się do tego klasyczna szklanka).

Na środek każdego krążka ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. 

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. 

Odcedzone pierogi układamy na warstwie młodych listków buraka. Do każdej porcji dodajemy łyżkę pesto oraz kilka świeżych jeżyn. 

Smacznego :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci