Menu

Gotuję, bo lubię

Zupa krem z marchewki z batatem i chrupiącą posypką

kasiaaaa24

 

Jeśli śledzicie konto bloga na Instagramie to pewnie zauważyliście, że kilka ostatnich dni spędziliśmy dość aktywnie, na świeżym powietrzu. A że zima wciąż nie odpuszcza, wracaliśmy do domu dość mocno zmarznięci i dosłownie spragnieni gorącej zupy (tak, tak - nawet ja).  

I chociaż zupa, którą Wam dziś prezentuję, chodziła mi po głowie już od co najmniej kilku tygodni, to wiecie że ja wielką fanką zup nie jestem, więc zawsze znalazł się jakiś pretekst, by ugotować coś innego. Do teraz.

I muszę Wam powiedzieć, że lepszej zupy na rozgrzanie chyba bym nie znalazła. Zupa sama w sobie jest bardzo smaczna, ale w połączeniu z chrupiącą, czosnkową posypką z razowego pieczywa i ziaren smakuje po prostu obłędnie. Nawet Grzegorz, który co prawda jest ogromnym fanem zup - pod warunkiem, że nie są one w formie zmiksowanej - stwierdził, że to najlepszy krem jaki do tej pory powstał w naszej kuchni :)

Co prawda meteorolodzy zapowiadają szybką wiosnę, to jeszcze kilka najbliższych wieczorów zapowiada się dość mroźnie, więc być może zechcecie skorzystać z tego przepisu. Ja zachęcam :)

 

Składniki:

 

* 1,4 litra wody

* 1 puszka/400 ml mleka kokosowego (użyłam light)

* 650 g marchewki* (waga po obraniu i odkrojeniu końcówek)

* 1 średniej wielkości batat

* 1 cebula

* 1/2 małego pora (biała część)

* 4 duże ząbki czosnku

* 1 łyżka masła

* 2/3 łyżeczki świeżo startego imbiru

* 1/2 łyżeczki ziaren kolendry

* 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

* sól do smaku

 

Chrupiąca posypka:

 

* 1,5 bułki razowej / 3 kromki chleba razowego 

* 2 łyżki oleju

* 1 duży ząbek czosnku (dla intensywniejszego zapachu można dodać 2)

* 4 łyżki pestek dyni

* 3 łyżki pestek słonecznika

* 3 łyżki nasion siemienia lnianego

* 1 szczypta soli

 

ZUPA

W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) roztapiamy masło, a następnie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w półplasterki pora. Podsmażamy na niewielkim ogniu do chwili aż zmiękną, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, imbir, kolendrę oraz chili. Całość, cały czas mieszając, smażymy przez około pół minuty, a następnie do garnka wlewamy wodę i dodajemy płaską łyżeczkę soli. 

Kiedy woda się zagotuje dodajemy pokrojoną w niezbyt grube półplasterki marchew oraz obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 30-35 minut (do czasu, aż marchewka oraz batat będą bardzo miękkie), a następnie dodajemy mleczko kokosowe i całość miksujemy na gładki krem. 

Zmiksowaną zupę ponownie zagotowujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą oraz większą ilością chili. Jeśli zupa będzie bardzo gęsta, możecie dodać odrobinę przegotowanej wody. 

 

POSYPKA

Pokrojone w kostkę pieczywo, olej oraz czosnek umieszczamy w malakserze/blenderze kielichowym i miksujemy do chwili aż powstaną okruszki, które następnie łączymy z dynią, słonecznikiem oraz siemieniem lnianym. Tak przygotowaną mieszankę umieszczamy na suchej patelni i praktycznie cały czas mieszając podsmażamy do chwili, aż pieczywo całkowicie wyschnie i delikatnie się zarumieni (trwa to kilka minut). 

Porcję posypki dodajemy na zupę tuż przed podaniem.

Jeśli macie ochotę, możecie też polać wierzch zupy łyżką słodkiej śmietanki.  

 

Smacznego :)

 

* Postarajcie się wybrać jak najcieńsze marchewki i po obraniu odkrójcie co najmniej 2-3 cm końcówki, ponieważ często są one gorzkie i wpłyną niekorzystnie na smak zupy. 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Lena Gotuje] *.internetdsl.tpnet.pl

    Wygląda niezwykle zachęcająco! :)

  • Gość: [Beata] 91.188.125.*

    Osobiście również nie jestem wielką fanką zup. Jednak czasami mam ochotę na jakąś zdrową zupę jako przystawkę do obiadu.Albo jako samodzielne danie gdy nie mam ochoty na nic konkretnego na obiad.

    Zupa prezentuje się apetycznie, jest tam kilka moich ulubionych składników, tak więc na dniach pewnie ją przygotuję.

  • Gość: [Emka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Kolejny rewelacyjny przepis!!!! Goście zachwyceni ja również!!!
    Uwielbiam i poproszę o więcej takich przepisów

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci