Menu

Gotuję, bo lubię

Zupa gulaszowa

kasiaaaa24

 

Ilekroć wracamy ze stoku, już w drodze do domu marzy nam się miska gorącej zupy, która przyjemnie ogrzeje zmarznięte dłonie. Zupy, która dzięki pikantnej nucie sprawi, że policzki delikatnie się zarumienią i która będzie miłym akcentem na zakończenie pełnego wrażeń (ale i wysiłków) dnia. I w końcu zupy, którą przygotujemy w nie więcej niż trzy kwadranse i która będzie na tyle sycąca, by stanowiła samodzielny posiłek. 

Tym razem wybór padł na zupę gulaszową. Ale nie taką, którą gotujemy dwie godziny. Tyle zdecydowanie byśmy nie wytrzymali :) Zdecydowaliśmy się na wersję ekspresową, z mięsa mielonego. Z dodatkiem warzyw, makaronu i wina, które sprawia, że zupa nie tylko nabiera wspaniałego smaku, ale staje się też jakaś taka... bardziej szlachetna. Tak, szlachetna. To najlepsze słowo. 

Do przygotowania zupy wykorzystałam "Naturalnie Smaczne Knorr Gulasz". Jest to w 100% naturalna mieszanka przypraw oraz warzyw, dzięki której uzyskacie naturalny smak gulaszu bez potrzeby dodawania jakichkolwiek innych przypraw. Oczywiście, jak na niedowiarka przystało, dokładnie przeanalizowałam skład i zapewniam Was, że nie znajdziecie tam innych, niż znanych z naszych kuchni składników. 

A kiedy zupa była gotowa, podaliśmy ją z odrobiną kwaśnej śmietany, świeżą bazylią i serem, który pod wpływem temperatury zaczął się topić przybierając konsystencję, w jakiej najbardziej lubimy żółty ser :)

Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Nawet, jeśli nie szusujecie, lub skończy się już sezon na białe szaleństwo. Bo zawsze jest odpowiednia pora na coś dobrego :)

 

Składniki: 

 

* 500 g mielonej wołowiny

* 100 ml czerwonego, półwytrawnego wina

* 1 duża papryka

* 1 duża marchewka

* 2/3 puszki drobnej, białej fasolki

* 1 mały por (tylko biała część)

* 1/2 pietruszki

* 10 pieczarek

* 20 liści świeżej bazylii

* 1 papryczka chili

* 200 g makaronu (użyłam drobnych kolanek)

* 2 łyżki oleju

* 2 opakowania "Naturalnie Smaczne Knorr Gulasz"

 

Dodatkowo (do podania):

 

* śmietana 12%

* żółty ser

* świeże liście bazylii

 

W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Dodajemy wino i gotujemy do czasu, aż całkiem odparuje. Następnie dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w cienkie półplasterki pieczarki, marchewkę oraz pietruszkę, pokrojoną w paseczki paprykę oraz drobno posiekane chili. 

Całość smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy 1,2 litra wody wymieszanej z dwoma opakowaniami przyprawy do gulaszu. Gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. 

Kilka minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy odsączoną z zalewy fasolę. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie dodajemy do zupy. 

 

 

Do każdej porcji zupy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany...

 

 

... solidną szczyptę startego sera... 

 

 

... oraz kilka listków świeżej bazylii.  

 

 

Et voilà!

Smacznego!

 

* Dodam jeszcze, że seria Naturalnie Smaczne zawiera również mieszankę do Spaghetti Bolognese, Lasagne i Zapiekanki makaronowej z szynką i w każdej z nich znajdziecie kompozycję tylko naturalnych składników, więc spokojnie możecie korzystać z nich do woli :)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [beacia901] *.icpnet.pl

    Witam
    Na jaki etapie dajemy pieczarki? i w jakiej formie?

  • kasiaaaa24

    Razem z innymi warzywami, pokrojone w półplasterki.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci