Menu

Gotuję, bo lubię

Zeppole

kasiaaaa24

 

Zeppole to włoskie pączki z ciasta na bazie ricotty.

Puszyste, delikatne i tak pyszne, że ze wszystkich tego rodzaju wypieków (małych, nie nadziewanych pączków na proszku do pieczenia) od pierwszego kęsa stały się moim faworytem. 

Zeppole najlepiej smakują do 2-3 godzin od usmażenia, obficie oprószone cukrem pudrem.

Jeśli nie znaliście ich do tej pory, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Przygotowanie ciasta zajmie Wam dosłownie chwilę, a samo smażenie nie więcej niż kwadrans, tak więc jest to ekspresowa alternatywa dla tradycyjnych pączków z ciasta drożdżowego. 

I jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu tak samo jak nam :)

 

 

Składniki:

 

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)

* 1/4 szklanki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 250 g sera ricotta

* 2 jajka

* 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

 

* 4 kostki smalcu

* cukier puder do oprószenia

 

Mąkę łączymy z solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. 

Do suchych składników dodajemy jajka oraz ricottę i przy pomocy miksera mieszamy do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego (dość luźnego) ciasta. 

W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i przy pomocy dwóch łyżek formujemy z ciasta kulki, które wrzucamy na tłuszcz. Smażymy je z na niewielkim ogniu do czasu, aż zarumienią się ze wszystkich stron. 

Po wyjęciu z tłuszczu odkładamy je na kilka minut na ręcznik papierowy, a następnie hojnie oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • idzie_wiosna

    czyżby to już tłusty czwartek?

  • Gość: [adiomene] *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net

    Wygladaja swietnie! Ile paczkow wychodzi z podanej porcji skladnikow? Czy przed smazeniem mozna wypelnic je jakims nadzieniem?

  • kasiaaaa24

    Idzi_wiosna - już za równy tydzień - 23 lutego :)

    Adiomene - Niestety nie da się ich nadziewać, ponieważ ciasto jest rzadkie i klejące (dlatego pączki formujemy łyżkami). Można je nadziać po usmażeniu.
    Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 małych pączków.

  • Gość: [Mela] *.80.32.216.onlinenet.pl

    Na pewno niedługo wypróbuję przepis ;) to już za tydzień przecież tłusty czwartek!!! :)

  • brommbie

    Zrobiłam dzisiaj. Są naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu. Nie wiem tylko jak Ty to robisz, że wychodzą Ci takie okrągłe :)

  • kasiaaaa24

    Brommbie - pomaga moczenie łyżek w tłuszczu przed formowaniem każdego pączka :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci