Menu

Gotuję, bo lubię

Pierogi z pieczoną kaczką i morelami

kasiaaaa24

 

Jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami i szukacie jakiegoś nowego, nieoczywistego smaku, to te pierogi z pewnością przypadną Wam do gustu.

Pieczone mięso z kaczych udek z dodatkiem chili oraz majeranku, cebula, jabłko oraz morele. Całość tworzy lekko słodką, ale też bardzo aromatyczną kompozycję, która stanowi świetny farsz do okraszonych cebulą pierogów. 

Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej aby dać składnikom czas na połączenie się ze sobą, ale również ze względu ma wcześniejsze pieczenie mięsa oraz namaczanie moreli jest on odrobinę czasochłonny i jeśli nie chcecie spędzić nad nimi zbyt dużo czasu rozłóżcie sobie ich przygotowanie na dwa etapy. 

Swoją drogą przyznam się Wam, że ja (pomijając użycie świeżych owoców) zawsze przygotowuję farsz do pierogów dzień wcześniej. Wówczas samo lepienie idzie mi już jakoś tak sprawniej i mam (oczywiście w znacznej mierze złudne ;) ) wrażenie, że przygotowanie pierogów zajęło mi zaledwie pół godziny :)

 

 

Ciasto:

 

* 560 g mąki pszennej tortowej 

* 250 g (tj. 250 ml) wody o temperaturze ok. 70-80 stopni

* 1 duże jajko

* 2 spore łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki soli

 

Farsz:

 

* 4 kacze udka

* 1 duża cebula

* 1 duże jabłko

* 100 g suszonych moreli (ok. 18-20 sztuk)

* 2-3 szczypty ostrej papryki

* 1 łyżeczka suszonego majeranku

* 3 łyżki oleju

* sól

 

Dodatkowo:

 

* 2 cebule

* 3 łyżki masła

* 3 łyżki oleju

* sól

 

Morele zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły i napęczniały.

Umyte i osuszone mięso nacieramy olejem, oprószamy ze wszystkich stron solą, papryką oraz majerankiem. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojoną w ćwiartki, lekko nasmarowaną olejem cebulą. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłko (bez skórki i z wyciętym gniazdem nasiennym) i pieczemy kolejne 20-25 minut.

Upieczone mięso obieramy z kości, mielimy razem z jabłkiem, morelami oraz cebulą. (Składniki farszu można zmielić w maszynce do mięsa lub, tak jak zrobiłam to ja, zmiksować w malakserze). 

Farsz doprawiamy do smaku solą oraz w razie potrzeby odrobiną pieprzu.

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do chwili powstania gładkiego, jednolitego, odchodzącego od dłoni ciasta. 

Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na cienki placek. Przy pomocy kubka wycinamy koła i formujemy pierogi. 

Pierogi wrzucamy w 2-3 partiach na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia. 

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy przez kilka minut na maśle, a następnie dodajemy odrobinę soli oraz olej i smażymy dalej do momentu, aż cebula się przyrumieni. Przed podaniem omaszczamy nią pierogi.

Smacznego :)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • idzie_wiosna

    kuszące połączenie. tylko ja wprost nie cierpię lepić pierogów. już bym wolał zrobić kaczkę a na deser jabłka z morelami...

  • Gość: [zuzia] *.play-internet.pl

    Genialne połączenie, koniecznie muszę wypróbować ten farsz. Pozdrawiam

  • Gość: [alfabetpodrozniczy] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Uwielbiam pierogi, a najbardziej jak ktoś je dla mnie przygotuje. Takich jeszcze nie jadłam, ciekawe połączenie smaków :)

  • candida_albicans

    Wyglada smacznie :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci