Menu

Gotuję, bo lubię

Gulasz z kurczaka z boczkiem i suszonymi śliwkami

kasiaaaa24

 

Jeśli myślicie, że suszone śliwki najsmaczniejszy duet tworzą ze schabem, to już po pierwszej łyżce tego gulaszu zmienicie zdanie na ten temat. Podobnie, jeśli myślicie, że gulasze z kurczaka są nudne :)

Śliwki oraz śmietanka sprawiają, że sos jest lekko słodki, a dodatek ostrej papryki nadaje mu pikantnego charakteru. Boczek natomiast sprawia, że sos staje się aromatyczny i uważam, że pominięcie go zdecydowanie w niekorzystny sposób odbiłoby się na efekcie końcowym. 

Idealnym dodatkiem do gulaszu są kluski śląskie, ale jeśli nie straszne Wam dodatkowe kalorie, sprawdzi się on także jako dodatek do placków ziemniaczanych. 

 

Składniki:

 

* ok. 500-600 g filetu z kurczaka

* 100 g cienko pokrojonego boczku wędzonego (surowego)

* 100 g suszonych śliwek

* 1 duża ceula

* 250 ml śmietanki 30%

* 2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1/3 łyżeczki ostrej papryki

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 2-3 łyżki oleju

* sól

 

Kluski śląskie:

 

* ok. 1 kg mącznych ziemniaków (waga po obraniu)

* 1 jajko

* 1 żółtko

* mąka ziemniaczana

* sól


GULASZ

Na dużej patelni podsmażamy na oleju pokrojony w kostkę boczek (tylko do lekkiego zarumienienia), a następnie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Podsmażone składniki oprószamy obiema paprykami i smażymy jeszcze przez moment, po czym na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy do chwili aż mięso obsmaży się z zewnątrz a następnie na patelnię wlewamy 2 szklanki wody i dusimy całość (bez przykrycia) przez 20 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy przekrojone na pół śliwki oraz natkę i dusimy kolejne 10-15 minut. Jeśli w międzyczasie woda całkowicie odparuje, dolewamy około pół szklanki. 

Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną ze 100 ml wrzątku i całość gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Podajemy z kluskami śląskimi.

 

KLUSKI 

Ziemniaki gotujemy (najlepiej dzień wcześniej), ubijamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Następnego dnia ziemniaki przekładamy do miski i spłaszczamy dłonią, by uzyskać jednolitą powierzchnię. Ziemniaki dzielimy na 4 równe części, wyjmujemy jedną z nich i powstałe zagłębienie wypełniamy mąką ziemniaczaną w taki sposób, aby wyrównała się z poziomem pozostałych ziemniaków. Dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko, żółtko oraz sporą szczyptę soli. Mieszamy do chwili powstania gładkiego, jednolitego ciasta z którego formujemy kulki, a następnie robimy w nich zagłębienie.

Gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia. 

Smacznego :)

 

 

Inspiracja

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kasia] *.tel.tkb.net.pl

    Pani Kasiu, skorzystałam z tego przepisu na gulasz z boczkiem i... mąż jest zachwycony ;-) Dziękujemy za pyszny obiad!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)

  • Gość: [Magda] *.5-4.cable.virginm.net

    Wlasnie zjedlismy. Bardzo smaczne. Podalam z gniochi, zeby zaoszczedzic czas. Polecam!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [Emka] *.toya.net.pl

    Zrobione i rewelacja. Szybko i pysznie. Zdecydowanie polecam!!!
    Ps.zastanawiałam się tylko, w którym momencie dodać sól,bo w przepisie nie ma

  • kasiaaaa24

    Solą najlepiej oprószyć mięso przed smażeniem.

  • Gość: [Edka] *.play-internet.pl

    Pyszne! U nas raz z kaszą bulgur, raz z ryżem. Na pewno jeszcze powtórzymy!

  • Gość: [Magda] *.protonet.pl

    Pyszne, robiłam dwa razy, w tym drugi raz na większą imprezę rodzinną i nie byłoby osoby, której by nie smakowało :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci