Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasteczka z płatków jaglanych

kasiaaaa24

 

Bez mąki.

Bez mleka.

Bez jajek.

Bez cukru.

Bez masła. 

I bez wyrzutów sumienia ;)

Dziś mam dla Was przepis na idealnie kruche ciasteczka z... płatków jaglanych :)

Poza słodyczą syropu klonowego ciasteczka posiadają też delikatną goryczkę charakterystyczną dla płatków jaglanych, ale jeśli lubicie ten rodzaj płatków (np. na mleku), to z pewnością nie będzie Wam to przeszkadzać. 

Nie przeraźcie się też, że masa na ciastka jest dość sypka. Dzięki takiej konsystencji po upieczeniu są kruche. 

 

 

Składniki na 9 ciastek:

 

* 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych

* 2/3 szklanki wiórków kokosowych

* 1/2 szklanki płatków migdałowych

* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

* 4 łyżki oleju kokosowego (ilość oleju w formie płynnej, po rozpuszczeniu)

* 4 pełne łyżki syropu klonowego

* 3 łyżki wody

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W malakserze łączymy płatki jaglane, kokos oraz migdały i miksujemy. 

Powstałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy proszek i mieszamy.

Olej łączymy z syropem klonowym oraz wodą i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy łyżką. Jeśli masa będzie bardzo sypka, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody.

Formę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy czubatą łyżkę masy i dociskając ją dnem szklanki formujemy ciasteczka. Jeśli chcemy aby boki ciastek były równe, można pomóc sobie nożem (dociskamy masę boczną krawędzią). 

Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia (ok. 15 minut). 

Po upieczeniu ciastka od razu zdejmujemy z blachy i przekładamy na kratkę. 

Upieczone ciasteczka są zwarte i bez problemu da się je przenosić :)

Smacznego!

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kulinarne Wyskoki] *.volvo.com

    Tyle produktów wykluczonych, a efekt znakomity! Niby ciastka z niczego, ale najważniejsza rzecz jest, czyli smak ;) Przepadam za jaglanymi ciasteczkami!

  • Gość: [zielenina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wow, wyglądają świetnie, na pewno skorzystam z przepisu!

  • Gość: [veggieola] *.dyn.telefonica.de

    Też przypadły mi do gustu :-)

  • Gość: [Alus] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    A czy zamiast syropu klonowego może być syrop z daktyli lub miód?

  • Gość: [klaudynas] *.sileman.net.pl

    a ten talerz czarny jest z porcelany czy melaminy? gdzie go kupiłaś Kasiu?

  • kasiaaaa24

    Alus - jak najbardziej.

    Klaudynas - to jest coś a la gips i to jest podkładka pod doniczkę :) Kupione w Praktikerze, na dziale ogrodowym :)

  • Gość: [Aksamitna Pracownia] *.dynamic.chello.pl

    Ciasteczka doskonałe! Ja dodałam łyżkę kakao, bo mam w domu samych czekoladożerców :)

  • Gość: [Aksamitna Pracownia] *.dynamic.chello.pl

    Ciasteczka doskonałe! Dodałam jeszcze łyżkę kakao, bo mam w domu samych czekoladożerców ;) Wyszły wyśmienicie.

  • Gość: [magda] *.dynamic.gprs.plus.pl

    czy zamiast płatków jaglanych i z migdałów może być mąka jaglana i mąka z migdałów?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że tak :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci