Menu

Gotuję, bo lubię

Świąteczna kostka orzechowa z kawową galaretką

kasiaaaa24

 

Jeśli zastanawiacie się jeszcze jakie ciasta upiec na tegoroczne Święta, to być może dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu. 

Orzechowy biszkopt pokryty orzechową masą maślaną, a wszystko to zwieńczone galaretką kawową oraz solidną porcją oprószonej cynamonem śmietany. 

Ciasto typowo świąteczne, a dodatkowego pazura dodaje mu wzbogacony likierem pomarańczowym poncz. 

Ciekawi efektu końcowego?

Zachęcam do przygotowania :)

 

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm

 

Ciasto:

 

* 5 jajek

* 100 g cukru pudru

* 170 g zmielonych orzechów włoskich

* 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 2 płaskie łyżki bułki tartej

 

Poncz:

 

* 100 ml słodkiej kawy

* 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub innego ulubionego)

 

Masa orzechowa:

 

* 200 g zmielonych orzechów włoskich

* 200 ml mleka

* 200 g miękkiego masła

* 150 g cukru pudru

* 3 łyżki likieru pomarańczowego

 

Galaretka kawowa:

 

* 650 ml mocnej, słodkiej kawy

* 75 ml wrzątku

* 25 g żelatyny

 

Warstwa śmietanowa:

 

* 500 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 3 pełne łyżki cukru pudru

* 2 łyżeczki żelatyny

* 40 ml wrzątku

 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7-9 minut). Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą oraz kawą i miksujemy krótko, tylko do chwili aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia. 

W małym rondelku orzechy zalewamy mlekiem i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając do czasu, aż masa zacznie się gotować. Po około 20-30 sekundach gotowania masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Miękkie (a w zasadzie bardzo miękkie) masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej po łyżce masy orzechowej. Pod koniec miksowania dodajemy również likier. 

Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w blaszce, a następnie ponczujemy kawą połączoną z likierem. 

Na cieście rozsmarowujemy masę orzechową w taki sposób, by szczelnie dolegała do boków formy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, aby masa zastygła.

Kawę studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Kiedy mocno się schłodzi dodajemy do niej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. Delikatnie tężejącą kawę przelewamy na zastygniętą masę i ciasto ponownie umieszczamy w lodówce, na kolejne 3 godziny. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu (zbyt długie ubijanie sprawi, że masa się zważy). Pod koniec ubijania do masy wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze kilka sekund. 

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wierzch ciasta. Przed podaniem śmietanę delikatnie oprószamy cynamonem.

Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki, ale zawsze wyjmujemy je z niej około pół godziny przed podaniem, aby masa nabrała temperatury pokojowej.

Smacznego :)

 

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Barbara P.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ależ to pięknie wygląda. I pewnie smakuje tak samo...

  • Gość: [Milka] 185.6.112.*

    Dla smakoszów kawy pewnie niebo w gębie :).

  • Gość: [Marta190] *.internetdsl.tpnet.pl

    Uwielbiam twój blog:) kostka orzechowa z galaretką kawową będzie kolejnym plackiem który robię na święta z twoich przepisów:) Serdecznie Cię pozdrawiam:) Wesołych Świąt:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe słowa i życzę pięknych Świąt :)

  • Gość: [Karolina] 176.104.179.*

    Kasiu, a o ile zwiększyć ilość składników na brytfannę o 6 cm dłuższą ?

  • Gość: [Asia] *.ap-media.pl

    Prosimy o więcej zdjęć :-)

  • Gość 62.244.139.*

    Ciasto przepyszne naprawdę warte wypróbowania. Nie jadłam dawno tak pysznego ciasta orzechowo-kawowego. Poezja...

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [Edi] *.sanok.biz

    Czy do tego ciasta orzechowego nie dodaje się mąki? Co to za ciasto z suchego jajek i orzechów?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie dodaje się mąki. I ja daję gwarancję, że wyjdzie z takich składników.
    Jeśli przepis się nie podoba, to proszę wybrać inny ;)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci