Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik czekoladowo pomarańczowym na cieście makowym

kasiaaaa24

 

Jeśli myślicie, że znacie już przepis na najlepszy sernik bożonarodzeniowy, to dziś postaram się wyprowadzić Was z tego błędu :)

Delikatny makowy spód w postaci ciasta bez dodatku mąki, kremowa masa serowa z intensywnym aromatem pomarańczy oraz dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady, a do tego wszystkiego czekoladowa polewa zwieńczona bitą śmietaną i pomarańczowo czekoladowymi chipsami.  

Czy może być lepiej?  

Nie sądzę :)

Dlatego serdecznie polecam Wam ten sernik i mam nadzieję, że zagości na stołach wielu z Was. Z pewnością będziecie zachwyceni :)

 

Spód:

 

* 400 g gotowej masy makowej

* 2 duże jajka

* 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

* 1 łyżka bułki tartej

* 40 g miękkiego masła

 

Masa serowa:

 

* 600 g mielonego twarogu sernikowego

* 250 g mascarpone

* 120 ml kremówki

* 4 jajka

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1 pełna łyżka ciemnego kakao

* skórka otarta z 1 dużej, mocno dojrzałej pomarańczy

* 1 budyń waniliowy bez cukru

* 1 szklanka cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 10 łyżek słodkiej śmietanki 

 

Dodatkowo:

 

* 350 ml kremówki

* 2 łyżki cukru pudru

* 1 pełna łyżeczka żelatyny

* 70 ml wrzątku

 

Do dekoracji (opcjonalnie):

 

* pomarańczowe chipsy czekoladowe


Masę makową łączymy z masłem, orzechami i bułką tartą. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie dodajemy ubite na jasną, puszystą pianę jajka i ponownie mieszamy, do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem i przelewamy do niej masę makową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, a następnie studzimy.

Połamaną czekoladę łączymy z kremówką i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili powstania jednolitej masy. Od czasu do czasu mieszając, masę studzimy do temperatury pokojowej (może być troszkę cieplejsza, ale nie gorąca). 

Wszystkie składniki masy serowej (włącznie z masą czekoladową) umieszczamy z misie miksera i miksujemy przez około 20-30 sekund, tylko do chwili połączenia się składników, a następnie przelewamy ją na przestudzony spód. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy ok. 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Przestudzony sernik wyjmujemy z tortownicy. 

Połamaną czekoladę oraz kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili, aż powstanie gładka, jednolita polewa, którą umieszczamy na wierzchu sernika. 

Kiedy polewa przestygnie, przygotowujemy bitą śmietanę. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze kilka sekund, tylko do chwili połączenia się składników. Następnie śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy wierzch sernika. 

Smacznego :)

 

Inspiracja

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • Gość: [wypiekibeaty] *.jmdi.pl

    Ten sernik brzmi pysznie :)

  • wedelka

    Boski :)

  • kwiatek185

    Czy zamiast gotowej masy makowej, moge uzyc suchego maku mielonego ? Jesli tak to jak go przygotowac? I czy zamiast budyniu, mogę uzyć jedynie skrobi ziemniaczanej ? W jakiej ilosci ? Tyle co budyn ?

  • megii013

    Mmm, ale mocno czekoladowy))
    Wygląda pysznie))

  • Gość: [Mia] *.centertel.pl

    Mój właśnie wylądował w lodówce. Dam znać po konsumpcji :)

  • Gość: [estera] *.dynamic.mm.pl

    na jaką tortownicę jest ten serniczek?

  • kasiaaaa24

    Estera - Na 24 cm.

    Mia - czekam na opinię :)

  • Gość: [Agata Bebe] *.zvid.net

    Zrobię na święta :) zaskoczę teściową. Mam nadzieję, że sernik będzie wszystkim smakował :) :)

  • Gość: [Justyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wspaniały! Robię już drugi raz :)

  • Gość: [ewa] *.adsl.inetia.pl

    Droga Kasiu, jesteś w stanie powiedzieć mi wymiary prostokątnej formy, do której pasowałyby takie proporcje??z góry dziękuję i pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Musiałaby to być mała blaszka - np 23x23 cm. Na większą blaszkę trzeba użyć 1,5 lub 2 porcje, ale najłatwiej będzie obliczyć pole podstawy forem i wówczas będzie najłatwiej ustalić proporcje. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Gonia] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pani Kasiu, jaki ser najlepszy? Może ma Pani ranking serów w wiaderku? Czy zamiast wiaderkowego sera można użyć półtłusty lub tłusty zmielony? Pozdrawiam

  • Gość: [renata] *.elblag.vectranet.pl

    Sernik jest obłędny :)))) Wczoraj upiekłam dzisiaj już spróbowałam. Pozdrawiam.

  • Gość: [Nikita] *.081015177.msitelekom.pl

    Witam serdecznie, zrobiłam ten sernik na Święta i muszę przyznać ,że to ...najlepszy sernik jaki jadłam! Goście byli pod wrażeniem. Ja też! Pozdrawiam serdecznie i polecam ten sernik. Dziękuję za przepis.

  • Gość: [Kasia] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Niestety nie dowiem się hak smakuje bo upiekłam spód bez masła :-( AK zdolna to chyba tylko ja jestem

  • Gość: [Emka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Czy masa makowa z bakaliami też będzie dobra ???
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście. Swoją drogą wydaje mi się, że wszystkie kupne masy makowe są z bakaliami :)

  • Gość: [Emka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Sernik rewelacyjny. Zdecydowanie jednak dla miłośników gorzkiej czekolady,kakao. Tak jak dla mnie. Przeciwnikom średnio przypadł do gustu.

  • Gość: [edytqa] *.szybszyinternet.pl

    A gdyby cukier zastapic miodem? I w jakiej ilosci? :)

  • kasiaaaa24

    Obawiam się, że w tym przypadku miód się nie sprawdzi :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci