Menu

Gotuję, bo lubię

KONKURS i trzy świąteczno - sylwestrowe sałatki

kasiaaaa24

Do Świąt pozostało mniej niż dwa tygodnie i pewnie większość z Was komponuje już listy swoich świątecznych dań, więc dziś przychodzę do Was z aż trzema propozycjami pysznych i prostych w przygotowaniu sałatek, które z pewnością nie zajmą Wam wiele tak cennego w okresie przedświątecznym czasu.

 

 

Pierwsza z nich świetnie sprawdzi się jako sałatka świąteczna, a dwie kolejne jako przekąski na sylwestrową imprezę. Każda z nich smakuje zupełnie inaczej i w zależności od gustu każda znajdzie innych zwolenników, ale łączy je jeden wspólny składnik - kukurydza Bonduelle. Pyszna, naturalnie słodka i chrupiąca kukurydza, której chyba nikomu z Was nie trzeba specjalnie przedstawiać. Niezmiennie od lat faworyt zarówno mój jak i mojego męża, dla którego zbędne są do niej jakiekolwiek inne składniki poza łyżeczką ;)

 

* * * * * * * * *

 

Ale zanim przejdziemy do przepisów mam dla Was jeszcze konkurs, w którym do wygrania jest bon o wartości 150 zł do sklepu Home&You, a także dwa wyróżnienia w postaci zestawów produktów Bonduelle. 

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy zamieścić w komentarzu pod tym wpisem przepis na swoją ulubioną sałatkę z kukurydzą (składniki + wykonanie). 

Konkurs potrwa od dziś do 23 grudnia, a Wigilię rano, w tym samym wpisie, zostaną opublikowani zwycięzcy. 

I kto wie, być może któraś z Waszych propozycji zagości w te Święta na moim stole? :)

 

* * * * * * * * *

 

A teraz pora na zapowiedziane wcześniej sałatki.

 

1. Świąteczna sałatka z tuńczykiem.

 

 

Składniki:

 

* 2 puszki tuńczyka w zalewie

* 1 puszka kukurydzy Bonduelle

* 1 puszka groszku Bonduelle

* 4 jajka

* 1 duża czerwona cebula

* 1 por

* 1 jabłko

* 2 ogórki kiszone

* 1 pęczek zielonej cebulki

* 3 kopiaste łyżki majonezu

* 3 łyżki kwaśnej śmietany

* 1 łyżeczka musztardy

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 łyżeczka cukru

* sól i pieprz do smaku

 

Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier oraz sporą szczyptę pieprzu łączymy ze sobą i mieszamy do chwili, aż cukier się rozpuści.

Pora kroimy w cienkie plasterki i zanurzamy na około 3 minuty we wrzątku, a następnie odcedzamy.

Obrane jabłko, ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kroimy w podobnej wielkości kostkę.

Zieloną cebulkę drobno siekamy, a czerwoną kroimy w drobną kostkę. 

Tuńczyka, groszek oraz kukurydzę odcedzamy na sicie.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i w razie potrzeby większą ilością cukru. 

Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby smaki połączyły się ze sobą.

 

2. Koktajlowa sałatka z krewetkami

 

 

Składniki na 6-8 porcji:

 

* 150 g krewetek koktajlowych w zalewie

* 2 puszki mandarynek (można użyć świeżych, ale zalecam obranie ich ze skórki)

* 1 puszka kukurydzy Bonduelle

* 4 ugotowane na twardo jajka

* 3 łyżki majonezu

* 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego

* 3-4 łyżeczki sosu sriracha

* 6-8 liści sałaty rzymskiej

 

Majonez łączymy z jogurtem i umieszczamy na dnie szklanek. Następnie w każdej szklance umieszczamy liść sałaty (w pionie), 2 łyżki kukurydzy, posiekane jajko, odsączone z zalewy mandarynki oraz krewetki. Krewetki polewamy niewielką ilością srirachy (ok. pół łyżeczki na porcję). 

Podajemy schłodzone.

 

3. Sylwestrowa sałatka meksykańska

 

 

Składniki:

 

* ok. 350 g filetu z kurczaka

* 100 g startego sera żółtego

* 1 puszka kukurydzy Bonduelle

* 1 puszka czerwonej fasoli

* 1 duża marchewka

* 1 duża cebula

* 6 suszonych pomidorów

* 5-6 strąków marynowanej papryki

* 2/3 szklanki ketchupu (według swoich preferencji - łagodny lub pikantny)

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 3 łyżki oliwy

* 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku

* sól i pieprz do smaku

 

Filet kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na łyżce oliwy na rumiano. Mięso zdejmujemy z patelni, dodajemy pozostałą oliwę i kiedy nabierze temperatury dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i drobno pokrojone pomidory. Kiedy cebula oraz marchewka zmiękną dodajemy paprykę w proszku, czosnek, 3 łyżki wody oraz ketchup i dusimy kolejne 2 minuty, dość często mieszając. Po zdjęciu z palnika doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

W misce łączymy kurczaka, przestudzony sos, odsączoną kukurydzę, odsączoną i przepłukaną fasolę, drobno pokrojoną paprykę oraz ser. Dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka okaże się za gęsta dodajemy ketchupu. 

 


* * * * * * * * *

 

Mam nadzieję, że tymi trzema propozycjami trafiłam w gusta każdego z Was i chętnie przygotujecie chociaż jedną z nich. Pamiętajcie również, że wybierając kukurydzę Bonduelle wybieracie produkt wolny od GMO. 

 

AKTUALIZACJA - 24.12.2016

 

Wyniki konkursu:

 

1. Miejsce - Gość: Kamila - Sałatka z pieczonych ziemniaków

 

Wyróżnienia:

 

1. Kuchareczka

2. Agnieszka B

 

Gratuluję i proszę o kontakt mailowy.

Komentarze (74)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Małgosia] *.static.chello.pl

    Mimo, że nie jestem zwolennikiem łączenia owoców z wytrawnymi daniami tę sałatkę lubię.
    Sałatka kukurydziano-czosnkowa
    puszka kukurydzy
    puszka ananasa
    25 dag sera żółtego w kawałku
    3 ząbki czosnku
    garść orzechów włoskich (można pominąć)
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    pieprz

    Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić, ser żółty pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, orzechy lekko przesiekać, dodać odsączoną kukurydzę. Majonez połączyć z jogurtem dodać pieprz, polać sałatkę, wymieszać. Smakuje dobrze do mięs, także do grilla

  • turly

    Sałatka na wszystkie okazje
    - puszka kukurydzy
    - puszka ananasa
    - 20 dag sera żółtego
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 2-3 łyżki majonezu
    - sól, pieprz

    Ananasa i kukurydzę odsączamy na sicie. W tym czasie kroimy w kostkę ser żółty i bardzo drobno siekamy czosnek. Dodajemy do nich pokrojonego w kostkę ananasa i kukurydzę. Składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Jeżeli ktoś nie przepada za czosnkiem można dodać go mniej, ale na pewno nie można pominąć.

    Połączenie czosnku ze słodkimi kukurydzą i ananasem może wydawać się dziwne, ale sałatkę polecam wszystkim. Jest to moja i mojej mamy ulubiona sałatka. Prawie zawsze robimy ją na święta lub inne okazje i zawsze zostaje pusta miska.

  • wiacekl

    brokułowa z prażonym slonecznikiem:
    brokul, swiezy lub mrozony, uparowany aldente
    paczka sloencznika uprazonego na uchej patelni
    puszka kukurydzy
    3- 4 jajka ugotowane na twardo
    sol, pieprz do smaku
    kilka lżek majonezu
    UKŁADAĆ naprzemiennie:
    brokul w drobne różyczki, jajka w kostkę, kukurydza, majonez, słonecznik, lub jak kto woli:) pychota:)

  • zauberi

    Wszystkie propozycje kuszące :) coś czuję że meksykańska się u mnie pojawi niedługo

  • kiciax1

    Jarzynowa ( z jarzynek gotowanych na parze )

    1 puszka kukurydzy Bonduelle
    1 puszka groszku Bonduelle
    4 ziemniaki
    1 duża marchewka
    1/2 selera
    4 jajka ugotowane na twardo
    majonez
    sól, pieprz
    3 ogórki konserwowe lub kiszone

    Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Ziemniaki, marchewkę i seler dobrze myjemy i gotujemy wraz ze skórką na parze do miękkości. Obieramy gdy przestygną i kroimy w kosteczkę. Jajka obieramy i też w kosteczkę. Ogórki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dajemy do miseczki. Dodajemy majonezu oraz sól i pierz. Dokładnie mieszamy i gotowe.

  • Gość: [Jola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    1.Makaron w kształcie ryżu,kukurydza Bonduelle,ogórek zielony pokrojony w kostkę,czosnek przecisnięty przez praskę,świeży koperek,majonez ,sól i pieprz do smaku .
    2.Brokuł ugotować al dente,ser feta w kosteczkę,kukurydza ,prażony słonecznik,zalać sosem (majonez,jogurt,sól ,pieprz ,czosnek,kilka kropel cytryny)

    3.2 torebki ryżu,1 ogórek zielony w kostkę ,paprykę czerwoną w kostkę,paprykę żołtą w kostkę,puszka kukurydzy ,swiezy koperek ,majonez,sól pieprz do smaku

  • Gość: [a.niemkiewicz] *.internetdsl.tpnet.pl

    Przepis pt Diabeł tkwi w szczegółach :-) a tym szczegółem w tej z pozoru prostej sałatce jest tu właśnie słodycz kukurydzy-znacie ten przepis pewnie..odkryjcie jednak z nowym akcentem :-)
    Składniki: Kilka kartofli gotowanych na parze, pokrojonych w średnią kostkę; 2-3 ogórki kiszone z własnej spiżarki- także kostka, nasza polska biała cebula krojona w pół-talarki, kukurydza Bonduelle, majonez, sól, pieprz.
    Całość należy delikatnie wymieszać i schłodzić przed podaniem.

    Delikatność ziemniaków przeplata się z lekko ostrą cebulą, kwaskowatymi ogórkami i słodyczą żółtych ziarenek.
    Polecam serdecznie!

  • Gość: [ashee] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Wyglądają przepysznie
    Mój przepis na sałatkę:
    Słoik selera naciowego
    Puszka kukurydzy
    Kilka krążków ananasa
    ser żółty pokrojony w kostkę
    Szynka pokrojona w kostkę
    Sól pieprz majonez
    Prosta i przepyszna

  • Gość: [Aisak75] *.dynamic.chello.pl

    Sałatka warstwowa

    Słoiczek cebulki konserwowej
    Słoiczek pieczarek konserwowych (pokroić na cząstki)
    5 ogórków kiszonych (pokroić w kostkę)
    25 dkg szynki (pokroić w kostkę)
    Puszka kukurydzy
    Puszka fasolki czerwonej
    5 jajek ugotowanych na twardo i startych na drobnej tarce
    Duży por (biała część) przekroić na pół, potem na talarki
    Słoiczek majonezu Hellmanns Oryginal (420 ml)
    15 dkg sera żółtego startego na drobnej tarce

    Wykładać warstwami w kolejności jak wymienione składniki w dużej szklanej misce. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

    Smacznego

  • Gość: [Udana Babeczka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A ja z dodatkiem kukurydzy lubię tę sałatkę. Przepis i wykonanie jest dość proste, a efekt... sami spróbujcie...

    Sałatka z brokułem

    1 brokuł
    1 puszka kukurydzy
    prażony słonecznik (3-4 łyżki)
    1 duży jogurt naturalny lub śmietana
    1 łyżka majonezu
    sól/pieprz/świeży czosnek

    Brokuł należy ugotować al dente, dzieląc go wcześniej na różyczki.
    W międzyczasie uprażyć słonecznik na suchej patelni.
    Brokuł odcedzić, wystudzić.
    Przełożyć do miski, wsypać kukurydzę, słonecznik i na koniec jogurt/śmietanę wymieszaną z majonezem. Doprawić odrobiną soli/pieprzu. Opcjonalnie odrobiną wyciśniętego czosnku

  • Gość: [renia] *.adsl.inetia.pl

    Sałatka sylwestrowa
    Puszka kukurydzy
    Szynka konserwowa
    Pierożki tortellini
    Rukola
    Suszone pomidory
    Słonecznik - pestki
    Kawałki mango
    Owoce granatu

    Dressing typu vinegret
    Składniki ładnie układamy na półmisku (tortellini gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy)
    tuż przed podaniem polewamy sosem.
    Słonecznik można zastąpić ulubionymi orzechami.
    Smacznego!

  • Gość: [Emka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Najlepsza :
    Około 400 g kabanosów
    1 puszka kukurydzy Bonduelle
    1 duża czerwona papryka
    1 słoiczek marynowanej mini cebulki-najlepsza złota
    Majonez
    Zioła do sałatek Kamis
    Wykonanie:
    Paprykę kroimy w kostkę,kabanosy w 0,5cm kawałeczki. Mieszamy wszystko z kukurydzą i cebulką. Dodajemy około 2 łyżek majonezu i łyżkę ziół. Mieszamy i gotowe
    Szybka i przepyszna. Najlepsza z czosnkową bagietką.

  • Gość *.centertel.pl

    Kasiu, sałatka z kukurydzą, która zagości na naszym stole (pierwszy raz w naszym nowym domu i samodzielnie przeze mnie przygotowaną Wigilią!!! :) ), oto przepis:

    - dwa pojedyncze filety z kurczaka,
    - puszka kukurydzy Bonudelle,
    - 3/4 szklanki kaszy bulgur z vermicelli,
    - jedna duża, czerwona słodka papryka (spiczasta);
    - 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
    - 3 łyżki jogurtu greckiego;
    - 3 kopiaste łyżki majonezu,
    - 2 łyżeczki curry,
    - sól, pieprz cayenne
    - olej

    Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy curry, solą, pieprzem cayenne, dodajemy łyżeczkę oleju. Tak przygotowane mięso zostawiamy co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc w lodówce. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj gotuję ją w 1,5 szklanki wody- dwa razy więcej wody niż kaszy), wodę solimy. Ugotowaną kaszę studzimy. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, można dodać odrobinę oleju. Usmażonego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Mieszamy majonez z jogurtem greckim i natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy odrobiną curry- w zależności od tego, jak bardzo lubimy tę przyprawę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! :)

  • Gość: [Karolina] *.centertel.pl

    Kasiu, sałatka z kukurydzą, która zagości na naszym stole (pierwszy raz w naszym nowym domu i samodzielnie przeze mnie przygotowaną Wigilią!!! :) ), oto przepis:

    - dwa pojedyncze filety z kurczaka,
    - puszka kukurydzy Bonudelle,
    - 3/4 szklanki kaszy bulgur z vermicelli,
    - jedna duża, czerwona słodka papryka (spiczasta);
    - 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
    - 3 łyżki jogurtu greckiego;
    - 3 kopiaste łyżki majonezu,
    - 2 łyżeczki curry,
    - sól, pieprz cayenne
    - olej

    Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy curry, solą, pieprzem cayenne, dodajemy łyżeczkę oleju. Tak przygotowane mięso zostawiamy co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc w lodówce. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj gotuję ją w 1,5 szklanki wody- dwa razy więcej wody niż kaszy), wodę solimy. Ugotowaną kaszę studzimy. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, można dodać odrobinę oleju. Usmażonego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Mieszamy majonez z jogurtem greckim i natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy odrobiną curry- w zależności od tego, jak bardzo lubimy tę przyprawę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! :)

  • Gość: [jsek1] *.dynamic.telkab.pl

    Kukurydza, to bardzo wdzięczne warzywo, z różnymi składnikami inaczej smakuje i dodaje charakteru wielu daniom. Nasza cała rodzina ją bardzo lubi i często używamy jej jako składnik sałatek, dań mięsnych (szczególnie meksykańskich). Jednak ostatnio jedna wersja występuje u nas częściej niż pozostałe. To sałatka z kukurydzą i kaszą kuskus. Proporcje wszystkich składników zależą od indywidualnych gustów jedzących :)
    Kaszę kuskus z dodatkiem soli i curry zalewam gorącą wodą (1 cm powyżej poziomu kaszy) i zostawiam aż kasza wchłonie wodę. Kroję natkę pietruszki, świeżą kolendrę (ilość dowolna, wg uznania, nie musi być krojona bardzo drobno, my wolimy większe kawałki) świeże pomidory w kawałki ok. 1,5x1,5cm, kukurydza z puszki. Wszystko wrzucam do miski, delikatnie mieszam, doprawiam solą, pieprzem, sokiem z limonki i mam wspaniałą sałatkę bądź dodatek do dania mięsnego.

  • Gość: [Katarzyna Urban] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    I. Sałatka GYROS:
    1-2 filety z kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    3 cebule
    3-4 ogórki konserwowe
    3 łyżki ketchupu
    1 puszka kukurydzy
    1 kapusta pekińska

    Sos:
    3-4 łyżki majonezu
    1 mały jogurt naturalny
    3 ząbki czosnku (zgniecione)
    1 łyżeczka curry

    Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą, odstawić,żeby składniki się przegryzły ze sobą. Filety z kurczaka pokroic w kostkę usmażyć na oleju z przyprawą gyros i ostudzić. Układać warstwami:
    - 1/2 pokrojonej kapusty pekińskiej
    - filety z kurczaka
    - cebula pokrojona w kosteczkę
    - ogórki pokrojone w kosteczkę
    - kukurydza
    - polać ketchupem
    - reszta kapusty pekińskiej
    - polać sosem.

    II. Sałatka brokułowa z kurczakiem i słonecznikiem
    1 brokuł
    dwie piersi z kurczaka
    garść słonecznika łuskanego
    1 puszka kukurydzy
    2-3 pomidory
    pół słoika majonezu
    mały jogurt naturalny
    sól
    pieprz

    Brokuł podzielić na małe części, wrzucić na gotującą się osoloną wodę, gotować do momentu jak będzie pół miękki ale nie rozgotowany, ostudzić. Piersi z kurczaka posolić i popieprzyć, podsmażyć na oleju aż do złocistego koloru, ostudzić. Kukurydze odcedzić na sitku, dodać do całości. Pomidory pokroić w drobną kosteczkę, odcedzić sok, dodać do całości. Słonecznik podsmażyć na patelni i ostudzić, dodać do sałatki. Połączyć majonez z jogurtem naturalnym, polać całość przygotowanym sosem, ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu.

  • madziuniamm

    sałatka zimowa
    składniki:
    około pół główki czerwonej kapusty, 1 czerwona cebula, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 20 dag sera feta, oliwa, 2 dymki lub szczypiorek, 15 dag kukurydzy bonduelle, sól, pieprz, cukier puder
    wykonanie:
    kapustę należy drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa należy wymieszać, dodać ocet winny i doprawić solą oraz cukrem pudrem, następnie ponownie wymieszać i odstawić na około 30 minut, aby warzywa zmiękły. Pokroić ser feta lub pokruszyć na drobniejsze kawałki, pokroić dymkę, kukurydze odsączyć z zalewy. Po pół godziny odsączyć kapustę z zalewy, dodać kukurydzę, dymkę oraz ser.
    Sałatkę wymieszać z dwoma łyżkami oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Sałatka świetnie smakuje z grzankami.

  • Gość: [Kamila] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Sałatka z pieczonych ziemniaków:))
    - kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę lub plasterki, upieczonych z dodatkiem oliwy i ziół (majeranek, rozmaryn)
    - kukurydza
    - czerwona papryka ramiro i zwykła zielona
    - czerwona cebulka lub szalotka
    - natka kolendry i liście świeżej bazylii
    - kilka plasterków podsmażonego boczku ( wersja dla wegetarian bez:))
    - sos na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego, odrobina majonezu upieczona i rozdrobniona czerwona papryka, sól i pieprz do smaku

    Ziemniaki pieczemy doprawione ziołami i oliwa. Po wystudzeniu dodajemy pokrojona w drobna kostkę papryke(oba rodzaje), cebulkę w cieniutkie piórka,kukurydze, w wersji dla mięsożerców także pokrojony drobno i usmażony boczek (osuszamy go ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu).Kolendre i liście bazylii drobno siekamy. Czerwona paprykę pieczemy (należy pokropić ja oliwa i dodać odrobine świeżo mielonego pieprzu).Po upieczeniu obieramy ze skórki,blendujemy,dodajemy jogurt,majonez i przyprawy. Jeśli ktoś lubi można do sosu dodać ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku. Sałatkę delikatnie mieszamy z sosem i wstawiamy do lodówki na 2-3h. Dobrze schłodzona smakuje najlepiej. SMACZNEGO!!! :)))

  • judik1119

    Nasza ulubiona sałatka meksykańska, od kilka lat niezmiennie w menu rodzinnym :)

    Składniki :
    kasza kus-kus błyskawiczna (1 opakowanie)
    filet wędzony z kurczaka
    1 papryka czerwona
    puszka fasolki czerwonej
    puszka kukurydzy
    Przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka

    Na sos :
    Zioła prowansalskie
    Majonez
    jogurt naturalny

    Opakowanie kaszy Kus Kus wsypujemy do miski i postępujemy Wg instrukcji z opakowania zalewamy kaszę osoloną wrzącą wodą do 0,5 cm wyżej niż poziom kaszy. Po 5 min rozdrabniamy ją widelcem. Doprawiamy kaszę papryką słodką.
    Kukurydzę i czerwoną fasolkę odcedzamy i dodajemy do ostudzonej kaszy.
    Filety z kurczaka i paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę
    Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przygotowanie sosu :
    W misce łączymy pół słoika majonezu , 3 łyżki jogurtu naturalnego i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Smacznego! :)

  • Gość: [Ania Suzi ] *.internetdsl.tpnet.pl

    Sałatka gyros nieco inaczej

    1/2 kapusty pekińskiej
    filet z piersi kurczaka
    przyprawa gyros
    oliwa z oliwek
    puszka kukurydzy
    ser żółty
    papryka marynowana (najlepiej domowa - słodko kwaśna)
    lub ogórki konserwowe
    cebula
    majonez kielecki
    ketchup
    ilości poszczególnych składników wg uznania. My jesteśmy fanami zarówno sera żółtego jak i papryki marynowanej nie wspominając o najlepszym na świecie majonezie kieleckim więc na tych składnikach zdecydowanie nie oszczędzamy ale co kto lubi :)

    Przygotowanie:
    Wymieszać przyprawę gyros z oliwą z oliwek i tak przygotowaną marynatą natrzeć fileta z kurczaka (w całości). Zostawić w lodówce na 12 godzin. Poszatkować kapustę, dodać starty żółty ser, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę marynowaną i posiekaną w piórka cebulę. Lekko oprószyć wszystko przyprawą gyros , dodać majonez (ilość wg uznania) i dokładnie wymieszać. Podobnie jak w przypadku mięsa zostawić w lodówce do następnego dnia, żeby smaki się połączyły. Usmażyć zamarynowanego wcześniej fileta z kurczaka (nie dodaję już na patelnię tłuszczu, oliwa z marynaty w zupełności wystarcza). Ostudzić i pokroić w nieduże plastry. w misce układać kapustę, mięso, warstwę ketchupu i tak aż do wyczerpania składników ;).

    Smacznego

  • Gość: [samaria] *.sejm.gov.pl

    Przepis na moją ulubioną - krabową - sałatkę:
    - woreczek ryżu kolorowego
    - puszka kukurydzy Bonduelle
    - opakowanie paluszków krabowych
    - awokado
    - czosnek
    - cytryna
    - majonez
    - śmietana 18 %
    - sól, pieprz

    Awokado i paluszki krabowe pokroić, dodać ryż i kukurydzę. Czosnek przecisnąć przez praskę (celowo nie piszę o ilości, bo to zależy od preferencji), wycisnąć sok z cytryny. Z majonezu, śmietany, soli i pieprzu przygotować sos, wymieszać.

    Najlepiej smakuje z razową bagietką i masełkiem czosnkowym/ziołowym. Ja dodatkowo już na talerzu skrapiam porcję cytryną, ale na punkcie cytryny i czosnku mam bzika więc nie trzeba brać ze mnie przykładu:)

    smacznego!

  • Gość: [Asia Ludkiewicz] *.systemia.pl

    Składniki:
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka kiełków fasoli Mung
    1 puszka ananasa
    250g żółtego sera
    1 średni por - biała część
    Łyżka majonezu
    Ewentualnie Sól do smaku

    Wykonanie:

    Kukurydze i kiełki osączamy dokładnie z zalewy, ja kiełki wrzucam na sitko i zostawiam na kilka minut. Ser i ananasa kroimy w kostkę, a pora w cieniutkie półplasterki. Wszystkie składniki mieszamy razem z łyżka majonezu. Można doprawić odrobina soli.

    Swietnie smakuje ze świeżutka bagietka :)

  • nataliaak

    Hej!
    Przesyłam moją kolorową sałatkę, która zawsze sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i spotkaniach towarzyskich :).
    Zachęcam do wypróbowania, jest pyszna :).

    Składniki:
    -2 szklanki kaszy kuskus,
    -5 plastrów ananasa świeżego lub z puszki (lub więcej jeśli lubisz),
    -czerwona papryka
    -zielona papryka
    -puszka kukurydzy konserwowej,
    -15 czarnych oliwek,
    -2 garście rukoli,
    -4 łyżki prażonych nasion słonecznika,
    - 10 -15 plastrów boczku.
    - 4 łyżki soku z cytryny,
    - 4 łyżki oliwy extra virgin,
    - pół łyżeczki mielonej papryczki chilli,
    - sól i pieprz do smaku.

    Wykonanie:
    1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie, przesypujemy kuskus do miski.
    2. Dodajemy do niej umytą rukolę (można ją posiekać), pokrojone w kostkę warzywa i owoce oraz odsączoną kukurydzę.
    3. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika i je również dodajemy do pozostałych składników.
    4. Na tej samej patelni podsmażamy bez tłuszczu boczek, obracając go co jakiś czas do momentu aż stanie się chrupki. Wtedy dzielimy go na cząstki i również dodajemy do miski.
    4. Polewamy wszystko oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy chilli, solą i pieprzem do smaku.

    Smacznego! :)

  • agataszsz

    Hoł,hoł,hoł :-)

    Ja mam przepis na ulubioną i najlepszą sałatkę z wędzonym kurczakiem.

    Składniki:
    1. Wędzona pierś z kurczaka - 1 podwójna
    2. 1 puszka kukurydzy Bonduelle
    3. 1 opakowanie ryżu basmati / basmati z dzikim
    4. 1 natka pietruszki
    5. Majonez - wg uznania, około 5 łyżek
    6. Sól i pieprz

    *Na imprezy zakrapiane polecam dodać kilka plasterków papryczki Jalapeno. :)

    Wykonanie:

    Ryż gotujemy, natkę siekamy, kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę, przyprawy i majonez - gotowe! Może być prościej?

    Polecam i życzę smacznego,
    Agata

  • Gość: [AS] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sałatka z tuńczykiem, pełniąca u mnie w domu funkcję pasty do chleba.
    puszka tuńczyka w oleju
    puszka kukurydzy
    2-3 jajka gotowane na twardo
    1 mała cebulka
    10 -15 dag sera żółtego w kostce
    2 łyżki majonezu ( w wersji fit 1 ł. majonezu, 1 ł. jogurtu naturalnego)
    sól,pieprz.
    Ser i jajka trę na tarce o drobnych oczkach, cebulkę drobniutko siekam. Do tego rozdrobniony widelcem tuńczyk, kukurydza, przyprawy i majonez. I już, gotowe.
    Ekspresowo i pysznie :)
    Pozdrawiam

  • algaria

    Surowy kalafior podzielony na różyczki, garść sparzonych rodzynków, 6 - 8 suszonych moreli pokrojonych w kostkę, puszka odsączonej kukurydzy bonduelle, posiekany koperek, jogurt naturalny, czosnek (2 ząbki), sól.
    Przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z jogurtem i solą, zalewamy przemieszane warzywa, owoce i koperek. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, świeża słodko pikantna, chrupiąca, o lekko orzechowym smaku nadanym przez surowego kalafiora.

  • Gość: [Agata H.] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Nasza ulubiona sałatka z kukurydzą. Szybka w wykonaniu i niesamowita w smaku.

    Składniki:
    200 g makaronu tortellini z szynką
    mała puszka kukurydzy bonduelle
    80 g szynki konserwowej
    100 g pora sól i pieprz do smaku
    majonez

    Wykonanie:
    Por kroimy w drobne talarki następnie solimy i odstawiamy aż zmięknie. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ok 4 łyżki majonezu. Sałatkę najlepiej odstawić na ok godzinkę do lodówki. Smacznego !!! :-)

    Pozdrawiam,
    Agata H.

  • Gość: [Kuchareczka] *.stormmedia.pl

    Kasiu, z pewnością wypróbuje te sałatkę z krewetkami! Moja ulubiona sałatka z kukurydza jest pewnie sos znana ale i tal zaryzykuje.
    -2 wędzone udka kurczaka
    -2 pieczone udka z kurczaka w piekarniku natarta curyy solą pieprzem i chili
    - dwie puszki kukurydzy bonduelle
    - świeży ananas
    - torebka ugotowanego ryżu arborio
    - 3 kopiaste łyżki majonezu( preferuje kielecki)
    - jogurt typu greckiego 3 łyżki
    - 3 żabki czosnku, sól, pieprz, opakowanie curry, chili.
    Obrać kurczaki i pokroić na kawałki, podobnie ananasa, dobrać kukurydze, ryż. Majonez połączyć z jogurtem czosnkiem i przyprawami. Dodać do sałatki. Całość schłodzić przynajmniej godzinę w lodowce. Smacznego!

  • Gość: [agar] *.ists.pl

    Na każdą porcję sałatki:
    - garść roszponki;
    - mięso z wędzonego udka z kurczaka, pokrojonego na podłużne kawałki;
    - około 50 g sera feta;
    - kilka cząstek pomarańczy obranych z albedo, pokrojonych na drobniejsze cząstki;
    - 3 łyżki kukurydzy z puszki;
    - kilka piór czerwonej cebuli;
    - łyżka orzeszków piniowych;
    - sos (oliwa z oliwek z dodatkiem miodu i wyrazistej w smaku musztardy).
    Ułożyć na talerzu roszponkę, kurczaka, ser, cząstki pomarańczy, posypać kukurydzą i orzeszkami piniowymi; polać sosem tuż przed podaniem.

  • Gość: [Kocwiaczek] *.dynamic.chello.pl

    Witam,

    Na moją ulubioną sałatkę potrzebuję:

    *opakowanie paluszków surimi
    *opakowanie makaronu ryżowego - nitki
    *puszka kukurydzy
    * kilka ząbków czosnku - według uznania
    *natka pietruszki
    *majonez
    *pół puszki ananasa - można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze smaki
    *żółty ser do posypania po wierzchu
    *sól i pieprz do smaku

    Makaron zalewam wrzątkiem, wsypuję trochę soli do smaku, mieszam i gdy stanie się bardziej miękki tnę go nożyczkami kuchennymi na mniejsze kawałki. Gdy zmięknie odpowiednio odcedzam go i odkładam do wystudzenia. Kolejno kroję drobno paluszki surimi, siekam natkę, czosnek i kroję w kostkę ananasa. Przestudzony makaron przekładam do miski, dodaję pokrojone składniki, mieszam. Następnie odcedzam kukurydzę na sitku po makaronie i przerzucam ją do miski z pozostałymi składnikami. Mieszam wszystko razem z majonezem -ilość według uznania, ja wolę widzieć składniki niż całkowicie oblepiać je majonezem. NA koniec doprawiamy solą i pieprzem, wygładzamy i posypujemy startym drobno żółtym serem.

    Sałatka jest ekspresowa i świetnie nadaje się na imprezy domowe. Zachęcam do wypróbowania.

    Pozdrawiam,
    Urszula

  • Gość: [Bogusia Sz.] *.play-internet.pl

    Sałatka z fetą i słonecznikiem

    1 papryka - pokroić w kostkę
    6 jaj - ugotować na twardo i zetrzeć na grubych oczkach oddzielenie białka i żółtka
    por - przekroic na pół i pokroić w księżyce
    10 dag słonecznika - uprażyć + troszkę soli
    puszka kukurydzy
    27 dag sera feta-pokroić w kostkę

    sos:
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżka koperku
    sól, pieprz

    warstwy:
    1/2 papryki - białka - 1/2 sosu - por - słonecznik - kukurydza - sos (reszta) - feta - papryka - żółtka.

    Rada: fety nie całe opakowanie bo będzie za słone. Słonecznik i sos posolić tylko troszke.
    Zostawić troche słonecznika do dekoracji na wierzch
    Smacznego

  • Gość: [Anita] *.u3d.net

    Chrupiąca, prosta i szybka sałatka, nie namęczycie się przygotowując ją.
    Składniki:
    opakowanie selera naciowego
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    czerwona cebula średniej wielkości
    mały kubek jogurtu naturalnego
    łyżeczka musztardy Dijon
    sól, pieprz do smaku .
    Seler dokładnie umyć, obrać z włókien i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać i dodać do selera, dorzucić odcedzoną z zalewy kukurydzę konserwową, jogurt naturalny, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia.
    Pozdrawiam Anita ,może tym razem się uda ;).

  • Gość: [Kociemba87aga] 194.152.50.*

    Sałatka, która znika u nas od razu jak się ją postawi na stole. Do jej wykonania potrzebujemy: Makaron w kształcie ryżu (1,5szklanki), kukurydzy, papryki czerwonej, ogórka kiszonego (2szt), łuskanego słonecznika (szklanka), majonez, przyprawa gyros, pierś kury (1 szt). Kroimy w małą kostkę paprykę, ogórka kiszonego i pierś kurczaka. Pierś przyprawiamy "gyrosem" i podsmażamy razem z papryką na patelni. Słonecznik prażymy. Makaron gotujemy aldente. Gdy składniki ostygną łączymy wszystko majonezem, doprawiamy do smaku. Najlepiej smakuje gdy postoi w lodówce minimum 30min. :)

  • Gość: [Karolcia] *.play-internet.pl

    Sałatka Gościnna.

    1 puszka kukurydzy Bonduelle
    1 puszka czerwonej fasoli Bonduelle
    2 woreczki ryżu ugotowanego z Kurkumą
    1 słoiczek selera konserwowego
    15 dag sera żółtego
    cebula
    nieduża pierś z kurczaka

    sos:
    majonez, jogurt, sól, pieprz ,zioła prowansalskie lub świeża natka pietruszki

    Otwieramy puszki i słoik, i wylewamy zawartość na durszlak. Gotujemy ryż. Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy z dodatkiem przyprawy do drobiu.Cebule i ser kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane składniki mieszamy w misce i dodajemy w/w sos.
    Smacznego !

  • Gość: [gość goska ] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Nasza ulubiona sałatka z kukurydza
    3 srednie pory pokrojone w półtalarki
    5 jajek ugotowanych na teardo pokrojonych w kostke
    Ser feta pokrojony w kostke
    Puszka kukuryczy
    1czerwona paptyka pokrojona w kostke
    30 dag sera żółtego startego na tarce jarzynowej
    majonez
    Jogurt naturalny
    Piepsz
    Wszystki składniki wymieszać dodać majones wymieszany z jogurtem oraz piepsz wymieszac.
    Smacznego

  • Gość: [Anu] *.dynamic.chello.pl

    GENIALNA SAŁATKA ŁATWA JAK Z PŁATKA :)

    * 2 garście makaronu kokardki

    *2 puszki tuńczyka w sosie własnym

    *1 puszka kukurydzy

    *1 por

    *20 dag wędzonego sera żółtego

    * majonez

    *sól, pieprz

    Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i studzimy.
    Pora kroimy w półtalarki, przelewamy wrzątkiem i również odstawiamy do ostudzenia.
    Kukurydzę i tuńczyka odsączamy, a wędzony ser kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem. Przed podaniem schładzamy.

    Gwarantuję, że palce lizać :)

  • moni.nt

    Witam,
    widzę, że kilka podobnych się przepisów pojawiło, jednak moja różni się trochę ;)
    Moja ulubiona sałatka z kukurydzą to :

    1 pierś z kurczaka
    pieprz cayenne
    sól
    kukurydza w puszce
    brokuły
    jogurt
    majonez
    czosnek
    ziarna słonecznika
    (nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od upodobania - zawsze na oko :P)

    Jedną pierś z kurczaka pokroić w kawałeczki, wymieszać tylko z pieprzem cayenne, następnie podsmażyć (poddusić, aż woda odparuje, a kurczak nie będzie surowy), bez rumienienia na patelni. Ostudzonego wyłożyć na dno miski / naczynia. Na to wysypać odcedzoną kukurydzę (wody nie wylewać). Brokuły ugotować al dente, porozdzielać na różyczki i ułożyć na kukurydzy. Jogurt wymieszać z majonezem - pół na pół, dodać czosnek, sól i rozrzedzić wodą odlaną z puszki kukurydzy. Wychodzi taki sos o konsystencji rzadszej śmietany o ostro słodkim smaku. Wylać na brokuły, posypać wszystko dużą ilością uprażonego słonecznika. Przykryć folią i zostawić na kilka godzin do przegryzienia. Dla mnie najlepsza sałatka na imprezę :) Mniam!
    -

  • Gość: [Sandra] *.dynamic.mm.pl

    Sałatka z tuńczyka na krakersach.
    1 opakowanie całego tuńczyka w oliwie z oliwek, 2 jaja, pół puszki słodkiej kukurydzy, 1/2 małej świeżej czerwonej papryki, 5 zielonych oliwek, 5 czarnych oliwek, 3 łyżeczki majonezu, kilka listków pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 opakowanie krakersów.
    1. Zagotuj wodę w małym rondelku. Delikatnie włóż jajka i gotuj 12 minut.
    2. Następnie wyjmij jajka i opłucz zimną wodą, zdejmij skorupki.
    3. Pokrój jajka na wielkość mniej więcej kukurydzy.
    4. Wyjmij tuńczyka ze słoiczka, odcedź i po dziel na małe kawałki.
    5. Pokrój oliwki i paprykę na wielkość kukurydzy. Pokrój pietruszkę (zostaw kilka listków do dekoracji). Odcedź kukurydzę.
    6. Przełóż wszytko do dużej miski i dodaj majonez i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszaj.
    7. Połóż sałatkę na krakersach, przystrój pietruszką i podawaj.
    Smacznego!

  • Gość: [Asia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Cześć Kasiu. Polecam Ci tę sałatkę warstwową. Bardzo nam smakuje:)
    Składniki:
    seler konserwowy, kukurydza z puszki, 5 jaj ugotowanych na twardo, biała część pora, 20-25 dkg szynki konserwowej, ananas z puszki, kilka łyżek majonezu i kwaśnej śmietany, sól i pieprz.
    Wykonanie:
    Na spód salaterki wykładamy odsączonego selera, następnie pokrojone w kostkę jaja na twardo, które oprószamy solą i pieprzem. Następna warstwa to pokrojona w kostkę szynka, pokrojony w kostkę ananas i kukurydza. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Na powierzchni sosu układamy pokrojony w talarki por.
    życzę smacznego:)

  • Gość: [Ewa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, moja propozycja na błyskawiczną sałatkę z dodatkiem kukurydzy, to:
    - 2 jabłka
    - puszka kukurydzy Bonduelle
    - 1 por duży, lub 2 mniejsze
    - 2 ogórki
    - majonez
    - jogurt naturalny
    - sól, pieprz

    Oczyszczony por kroimy na półplasterki. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Majonez łączymy z jogurtem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną ziół prowansalskich.

    Pozdrawiam

  • Gość: [Angela B.] *.adsl.inetia.pl

    Sałatka "Obowiązkowa" :)

    - 1 pierś kurczaka wędzonego ok. 300g
    - 1 puszka kukurydzy Bonduelle
    - 4 jaja na twardo
    - 4 łyżki majonezu
    - 2 łyżki jogurtu greckiego

    Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze, jajka też rozdrabniamy. Dodajemy osączoną kukurydzę, majonez, jogurt i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
    Smacznego :)

  • Gość: [klamerka] *.dynamic.chello.pl

    Moja sałatka 2 paszki kukurydzy; 1 puszka ananasa; 1 duża cebula; 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub wodzie. Sól i pieprz do smaku oraz majonez. Polecam

  • klamerka83

    Moja ulubiona:
    2 puszki kukurydzy
    1 puszka ananasa
    2 tuńczykiem w sosie własnym lub w wodzie
    1 duża cebula (pokrojoną w kostkę)
    Sól, pieprz, majonez

  • Gość: [Renia2303] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a to moja ulubiona propozycja:
    - puszka brzoskwiń
    - puszka kukurydzy
    - 1/2 szklanki suszonej żurawiny
    - makaron w kształcie kokardek
    - wędzony filet z kurczaka
    - płatki migdałów
    - po 2 łyżki jogurtu i majonezu
    - sól, pieprz, płatki chilli do smaku

    Przygotowanie: Kukurydzę odsączam z zalewy, kurczaka i brzoskwinię kroję w kostkę, makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości, żurawinę moczę około 5-10 w gorącej wodzie i odsączam. Tak przygotowane składniki przedkładam do miski, mieszam, polewam przygotowanym sosem (łączę jogurt i majonez, doprawiam solą, pieprzem i płatkami chilli, odstawiam na kilka minut, aby się "przegryzł) i posypuję prażonymi płatkami migdałów, dekoruję natką pietruszki.

  • Gość: [Renia2303] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a to moja ulubiona propozycja:
    - puszka brzoskwiń
    - puszka kukurydzy
    - 1/2 szklanki suszonej żurawiny
    - makaron w kształcie kokardek
    - wędzony filet z kurczaka
    - płatki migdałów
    - po 2 łyżki jogurtu i majonezu
    - sól, pieprz, płatki chilli do smaku

    Przygotowanie: Kukurydzę odsączam z zalewy, kurczaka i brzoskwinię kroję w kostkę, makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości, żurawinę moczę około 5-10 w gorącej wodzie i odsączam. Tak przygotowane składniki przedkładam do miski, mieszam, polewam przygotowanym sosem (łączę jogurt i majonez, doprawiam solą, pieprzem i płatkami chilli, odstawiam na kilka minut, aby się "przegryzł) i posypuję prażonymi płatkami migdałów, dekoruję natką pietruszki.

  • Gość: [Renia2303] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    i jeszcze jeden:
    - opakowanie makaronu ryżowego
    - 2 opakowania paluszków krabowych
    - puszka kukurydzy
    - świeży ogórek
    - duży pęczek koperku
    - 1/2 czerwonej papryki
    - 2 łyżki jogurtu
    - 1 łyżka majonezu
    - przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

    Przygotowanie: Makaron przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzę. Kroję paluszki krabowe, siekam koperek, odsączam kukurydzę, obranego ogórka kroję wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, usuwam środek (ma dużo wody) i kroję w kostkę, oczyszczoną paprykę również kroję w kostkę. Do miski przekładam makaron, dodaję kukurydzę, ogórka, koperek, paprykę, dodaję sos (majonez mieszam z jogurtem, doprawiam solą i pieprzem, ostrą papryką) i dokładnie mieszam. Dekoruję koperkiem.

  • Gość: [Renia2303] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sałatka "Powiew świeżości"
    - opakowanie ulubionego mixu sałat
    - 1/2 puszki kukurydzy
    - 25 dag pomidorków koktajlowych
    - pestki z jednego owocu granatu
    - kostka sera feta
    - świeży ogórek
    - 15 dag wędzonego łososia
    - średnia czerwona cebula

    Do umytej sałaty dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, osączoną kukurydzę pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w pół plastry czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę ser feta i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, układamy zwinięte z łososia różyczki, posypujemy pestkami granatu i polewamy ulubionym sosem tuż prze podaniem (u mnie oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód, musztarda dijon, kolorowy pieprz i ewentualnie szczypta soli - tylko uwaga, ser feta jest słony:) - dokładnie wymieszane).

  • Gość: [Ewa] *.adsl.inetia.pl

    Moja ulubiona sałatka

    Składniki:
    - 25 dag szynki wieprzowej- pokroić w kostkę
    - słoik selera konserwowego- pokroić
    - puszka kukurydzy
    - 3 marchewki ugotowane- w kostkę
    - puszka ananasa krążki- pokroić
    - świeży por- pokroić drobno
    - pieprz i odrobina majonezu
    Wszystkie składniki połączyć, majonezu dać bardzo mało, składniki nie mają pływać w majonezie. Sałatka jest dzięki temu lekka i orzeźwiająca i kolorowa :)

    smacznego :)

  • Gość: [Anka_Anka] *.dynamic.mnet-online.de

    CHRUPIĄCA SALATKA

    SKLADNIKI:
    - ok. 200 g piersi z kurczaka
    - 1 mała kapusta pekińska
    - 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle
    - 10 kulek zielonych winogron
    - ok. 3 łyżeczek przyprawy curry
    - garść pietruszki
    - ok. 3  łyżek białego sosu sojowego
    - sól, pieprz
    - majonez ok 3 lyżek
    - mały kubek jogurtu naturalnego

    WYKONANIE:
    Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę oraz polać białym sosem sojowym. Oprószyć curry, solą, pieprzem i na 5 min. odstawić. W tym czasie na suchej patelni uprażyc płatki migdałowe i również odstawić. Mięso usmażyć na oleju, a następnie ostudzić. Winogrona przekroić na połówki. Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać w misce z: kurczakiem, winogronem, kukurydzą. Płatki migdałowe można dodać dopiero przed podaniem aby nie namiękły. Jogurt naturalny wymieszać z trzema łyżkami majonezu, doprawić solą i pieprzem - wymieszać.
    Dodac pietruszkę, a w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem wg uznania.

    Smacznego

  • Gość: [Kalarepka] *.play-internet.pl

    Brokułowa: brokuł, 2 filety z kurczaka, 2 czerwone cebule, 4 jajka, kukurydza, ser feta, majonez, prazone migdaly w płatkach. Brokul ugotowac, kurczaka pokroic w kostke i usmazyc z przyprawa, resztę pokroic w dowolne ksztalty, wszytko poza migdalami podzielic na dwie czesci i ukladac warstwami, na wierzch posypac migdalami. Polecam bardzo syta i pyszna salatka :)
    KOLOROWA: mix salatkowy, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ogorek swiezy, kukurydza, feta, kurczak, granat.
    Kurczaka smazymy w kawalkach z przyprawa, reszte kroimy w kostke. Ukladamy na duzym plaskim pulmisku warstwowo tak by granat i kukurydza byly na gorze. Sos: po 2 łyżki wody, oliwy musztardy, łyzka miodu, łyżka octu, 2 ząbki czosnku przecisnietego, dowolne ziola typu bazylia tymianek itp. Sos podawac w osobnym naczyniu lub w wydrazonej wypazonej papryce. Ilosc skladnikow zalezy od wielkosci polmiska

  • Gość: [Darianna] *.enea.pl

    Moja sałatka jest niezwykle prosta,
    Nauczyła mnie jej przyjaciółka i siostra,
    W sam raz dla niezapowiedzianych gości,
    Zwłaszcza gdy dorzucisz szczyptę miłości.
    Tuńczyk w puszce, szczypior, sól - się zaczyna przepis mój.
    Majonezu, pieprzu trochę - i mnie mają za gospochę!
    I nadchodzi wielka chwila - kukurydzę podaj miła!
    Nie tę, tamtą Bonduelle - zawsze gości w kuchni mej.
    Bez niej danie nie skończone,
    Smaki gości znów zadowolone!

  • Gość: [magorn] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sałatka, która łączy moje ulubione smaki i rozbraja kubki smakowe.
    Składniki:
    Sałata roszpunka
    Ser feta
    Kukurydza bonduelle
    Pomidory suszone z oleju
    Pestki granatu
    Prażone pestki słonecznika i dyni
    Sos:
    zalewa(olej) z suszonych pomidorów
    sok z cytryny
    1/2 łyżeczki miodu
    Wszystkie składniki sosu szejkujemy w słoiczku po suszonych pomidorach.

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki sałatki układamy kolejno na talerzu i polewamy gotowym sosem.

    Smacznego.

  • Gość: [ha-nia-a] *.tvk.torun.pl

    Świąteczna sałatka kukurydziano-owocowa

    to na świątecznym stole prawdziwa królowa.

    Do przygotowania niepotrzebne są magiczne triki,

    wystarczy tylko pokroić następujące składniki:

    w kostkę 1/2 świeżego ananasa i 4 mandarynki,

    awokado, które skrapiam sokiem z 1/2 cytrynki.

    Ciemnie winogrona (140g) opłukuję i w kostkę kraję,

    Kukurydzę Złocistą Bonduelle (170g) dodaję.

    W błyskawicznym tempie napełniona salaterka cała.

    Hmm... Może coś bym jeszcze do sałatki dodała?

    1/3 banana z 3 łyżkami jogurtu greckiego zmiksuję

    i pyszny sos do sałatki świątecznej przygotuję.

    Kolorowa kukurydziano-owocowa sałatka

    to dla wielbicieli słodkości wielka gratka!

  • Gość: [Barbara P.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jadłam tę sałatkę po raz pierwszy na służbowym spotkaniu w pewnej karczmie pod Wrocławiem i trochę mi zajęło wystaranie się o przepis. Teraz robię ją często. A już na pewno jak spodziewam się gości.
    Składniki:
    2 duże pęczki rzodkiewki
    groszek konserwowy
    por
    1/2 kg pieczarek
    sos:
    majonez, śmietana, sól, pieprz, odrobina musztardy

    Rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki, por bardzo drobniutko, dodajemy groszek. Pieczarki czyścimy i obgotowujemy kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny (opcjonalnie z octem winnym), Odcedzamy i kroimy bardzo drobniutko. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy majonez rozprowadzony z odrobiną śmietany i musztardy. Do smaku dajemy sól i pieprz. Schładzamy w lodówce z godzinę przed podaniem.

  • Gość: [kasia] 188.191.200.*

    SAŁATKA Z MARYNOWANYCH ZIEMNIAKÓW
    prosta i pyszna szczególnie dla wielbicieli sałatki pieczarkowej, bo to taka troszkę oszukana jej wersja;)))

    SKŁADNIKI:
    5 DUŻYCH CEBUL
    1 ŁYŻKA OSTREJ MUSZTARDY
    1 ŁYŻKA OLEJU
    5 DUŻYCH ZIEMNIAKÓW
    1 DUŻY SŁOIK PIECZAREK MARYNOWANYCH
    10 JAJEK (UGOTOWANYCH NA TWARDO)
    1 PUSZKA KUKURYDZY
    MAJONEZ, SÓL, PIEPRZ

    WYKONANIE:

    1. CEBULE POKROIĆ W KOSTKĘ, WYMIESZAĆ Z 1 ŁYŻKĄ MUSZTARDY I 1 ŁYŻKĄ OLEJU I ZOSTAWIĆ NA NOC.

    2. ZIEMNIAKI UGOTOWAĆ W MUNDURKACH TROSZKĘ OSOLIĆ. WYSTUDZIĆ I OBRAĆ. ZALAĆ ZIMNĄ ZALEWĄ I ZOSTAWIĆ NA NOC.
    ZALEWA : 1/3 SZK. OCTU 1 LITR WODY 1 ŁYŻKA SOLI 1 ŁYŻKA CUKRU ZALEWY NIE GOTUJEMY!!!

    3. NA DRUGI DZIEŃ: ZIEMNIAKI ODCEDZIĆ Z ZALEWY I POKROIĆ W KOSTKĘ, DODAĆ POKROJONE PIECZARKI, JAJKA, KUKURYDZĘ, MAJONEZ. DOPRAWIĆ SOLĄ I PIERZEM. WSZYSTKO WYMIESZAĆ.
    SMACZNEGO ;)))

  • Gość: [Agnieszka B] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jeszcze i ja kochani dla was sprawdzony przepis publikuję- kto wypróbuje ten nie pożałuje. Składniki zanotujcie w kajeciku, bo to właśnie ich nie może zabraknąć w Waszym świątecznym koszyku.
    Puszka czerwonej fasoli, a obok niej puszka kukurydzy Bonduelle już stoi.
    Ogórki konserwowe i to aż pół słoika, włóżcie też 5 jajek do waszego koszyka.
    Po 20 dag sera żółtego i szynki żeby wszyscy mieli zadowolone minki.
    Majonez, sól i pieprz też ze sobą weź.
    A w domu ogórki, jajka i szyneczkę pokrój w ładną kosteczkę.
    Tarka przyda się też - trzeba zetrzeć ser- Ty o tym wiesz...
    Dodaj do tego sól, majonez i pieprz,
    zasiądź do świątecznego stołu i smakiem sałatki się ciesz.

    Żeby nikt nie miał wątpliwości: 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, pół słoika ogórków konserwowych, 5 jajek, po 20 dag sera żółtego i szynki, majonez, sól i pieprz. Ogórki, ugotowane jajka i szynkę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać fasolę, kukurydzę resztę składników i majonez. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

    Prosta, łatwa a zarazem bardzo smaczna. Gwarantuję, że zagości u was na dłużej.
    Smacznego

  • Gość: [marpi] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    przepis nr 1

    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    pół puszki ananasa
    1 szklanka orzechow wloskich
    sol, pieprz, majonez

    Piersi z kurczaka pokroic w drobną kostke, podsmazyc. Ananasa i orzechy pokroic, dodac razem z kukurydza do kurczaka. Dodać majonez. Przyprawic pieprzem i sola. Najlepiej smakuje na drugi dzień.


    przepis nr 2
    wędzona pierś z kurczaka
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ananasa
    por
    sol, pieprz, majonez

    Kurczaka i ananasa pokroic w kostke. Pora pokroic w cienkie pół plasterki. Dodac kukurydze i majonez. Przyprawic pieprzem i sola.

  • Gość: [Ewa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ostatnio wypróbowałam i wiem, że ta sałatka zagości u mnie na święta:
    - 2 wędzone udka z kurczaka
    - kukurydza Bonduelle
    - kilka plastrów ananasa z puszki
    - 1 jabłko
    - 1/2 szkl. rodzynek
    - 3/4 szkl. orzechów
    - majonez
    - sól, pieprz

    Orzechy zalewamy wrzątkiem, następnie pozbawiamy skórki. Rodzynki również zalewamy wrzątkiem by odrobinę napęczniały. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Mięso z udek rozdrabniamy, lub kroimy. Jablko kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

  • Gość: [Martuś] 80.51.113.*

    Droga Kasiu i wszystkie pracowite czytelniczki !
    Chciałabym zaproponować naprawdę szybką wręcz ekspresową , bardzo prostą w wykonaniu i smaczną sałatkę na bazie kukurydzy.
    Składniki:
    - puszka kukurydzy oczywiście Bonduelle
    -20 dkg szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki (ja zawsze proszę w sklepie wędliniarskim o pokrojenie na maszynce do krojenia)
    - 1 lub 1,5 czerwonej papryki
    Kukurydzę odsączamy na sitku, płuczemy wodą i czekamy aż woda odkapie.
    Plasterki szynki kroimy na małe kwadraciki ok. 0,5cmx0,5cm.
    Paprykę kroimy również na mała kostkę ok. 0,5cmx0,5cm.
    Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez lub gesty jogurt typu greckiego (ja zdecydowanie wolę majonez), sól oraz pieprz do smaku. I gotowe ;-)
    Gdy zaskoczą nas goście, lub gdy nie dysponujemy czasem w kilka minut mamy szybką i bardzo smaczną sałatkę.
    Takich przepisĂłw potrzebuje kaĹźda z nas ! Polecam !

  • Gość: [ gośka ] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Sałatka pieczarkowa
    1/2 kg pieczarek
    2 ogorki kiszone pokrojone w kostke
    1cebula pokrojona w pirka
    1papryka czerwonapokrojona w paseczki
    4 jaja pokrojonw w kostke
    1 puszka kukurydzy
    Zielona pietruszka lub szczypior
    Majonez,sol,pieprz
    Pieczarki pokroic w dośćduze plasterki i udusicć z cebula przestudzicć wszystko razem wymieszac
    smacznego

  • aga1524

    Sałatka z selerem:

    puszka kukurydzy
    puszka groszku
    słoiczek selera
    kilka ogórków konserwowych
    ser żółty 20 dkg
    szynka 20 dkg
    papryka czerwona
    3 jajka ugotowane na twardo
    majonez
    sól. Pieprz
    Odcedzamy z zalewy kukurydzę, groszek i seler . Ogórki, paprykę, szynkę i jajka kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem.

  • aga1524

    Sałatka z selerem:
    puszka kukurydzy
    puszka groszku
    słoiczek selera
    kilka ogórków konserwowych
    ser żółty 20 dkg
    szynka 20 dkg
    papryka czerwona
    3 jajka ugotowane na twardo
    majonez
    sól. Pieprz
    Odcedzamy z zalewy kukurydzę, groszek i seler . Ogórki, paprykę, szynkę i jajka kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem.

  • wiesiak2

    1 puszka kukurydzy
    1 woreczek ugotowanego ryżu
    1 puszka ananasa
    2-3 ząbki czosnku
    5 łyżek soku z ananasa
    1 łyżka oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    2-3 łyżki majonezu
    sól, biały pieprz do smaku
    Wykonanie
    Ryż wymieszać z kukurydzą i pokrojonym w kostkę ananasem dodać zgnieciony czosnek. Przygotować sos : wymieszać sos sojowy, olej, sok z cytryny, majonez, i sok z ananasa, dodać do pozostałych składników, doprawić sola i pieprzem.
    Sałatka jest bardzo dobra do potraw z grilla !!!

  • Gość: [Piotr09] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sałatka z ryżem, kurczakiem, kukurydzą i grillowanymi warzywami

    Składniki:
    - 1 pojedynczy filety z kurczaka
    - 1 szczypta papryki ostrej
    - 1 szczypta papryki ostrej
    - 1 mała szczypta kuminu
    - sól, pieprz

    Dodatkowo:
    - 1 duża cukinia
    - 1/2 papryki czerwonej
    - 1/2 papryki żółtej
    - 1/2 papryki zielonej
    - 1/2 większego brokuła
    - 3/4 puszki kukurydzy
    - 2 garści niewielkich liści botwinki (lub szpinaku)
    - 100g sera feta
    - 100g ugotowanego ryżu


    Koperkowy sos jogurtowy:
    - 1 mały pęczek koperku
    - 6 łyżek jogurtu
    - 1 łyżka majonezu
    - 1 mały ząbek czosnku
    - sól
    - pieprz

    Wykonanie:

    W miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oliwy, szczyptę papryki słodkiej, ostrej, kuminu, pieprzu i soli. Marynatą dokładnie polewamy kurczaka, przykrywamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 10 minut. Zamarynowanego kurczaka grillujemy lub obsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.

    Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut. Papryki kroimy w większą kostkę, cukinię w grubsze plasterki, Warzywa wraz z brokułem dokładnie oprószamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i układamy na grillu. Grillujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.

    Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z ryżem, warzywami, liśćmi botwinki (lub szpinaku) i kukurydzą. Posypujemy serem feta. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

  • Gość: [Kuchareczka] *.play-internet.pl

    Zapomniałam o prażonych orzeszkach ziemnych do mojej sałatki

  • Gość: [a1anna] *.centertel.pl

    Sałatka wegetariańska- SIŁA WARZYW I KOLORÓW
    Składniki:
    Kukurydza Złocista Bonduelle 170 g
    8 orzechów włoskich
    1 mały brokuł
    1 główka sałaty radicchio
    ząbek czosnku
    sos sojowy
    ocet balsamiczny
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:
    Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części, wrzucić do salaterki. Brokuł umyć, usunąć twarde łodygi i podzielić na różyczki. Na oliwie podsmażyć ząbek czosnku, dodać różyczki brokuła, które należy podsmażyć przez 5-6 minut, często mieszając. Orzechy obrać i posiekać. Orzechy, różyczki brokuła i odcedzoną kukurydzę dodać do sałaty. Przygotować sos: 1 łyżkę oliwy wymieszać z 1 łyżeczką sosu sojowego i 1 łyżeczką octu balsamicznego. Sosem doprawić sałatkę, dokładnie wymieszać i schłodzić.

  • Gość: [lola] *.dynamic.chello.pl

    Sałatka ''Perfekcyjna''

    1. Podsmażony filet z kurczaka, przyprawić solą i pieprzem
    2. Lekko podsmażone warzywa: cebulę, 2 ząbki czosnku i startą marchew, podsmażyć razem, posolić
    3. Puszka kukurydzy
    4. Nieduży słoik pokrojonych, marynowanych pieczarek
    5. 3 ugotowane jaja
    Wszystko układamy warstwami i każdą warstwę smarujemy majonezem.
    Sałatka jest naprawdę dobra nawet na drugi dzień!

  • Gość: [paulinka109] *.internetia.net.pl

    TAK DOBRA, ŻE NAWET NIE WIEM JAK JĄ NAZWAĆ (sałatkę oczywiście)

    Składniki:
    paczka makarnu penne
    pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
    pół słoiczka kaparów
    mała puszka >>>>>KUKURYDZY<<<<<<
    garść łuskanego słonecznika
    podwójna pierś kurczaka
    czosnek
    przyprawa gyros, słodka papryka, pieprz

    Na sos:
    zalewa z pomidorków, sos sojowy, miód, cytryna, ketchup (tak, tak ketchup), musztarda (tak, dobrze czytacie), zioła prowansalskie i duuuużo oliwy - wszyskiego dodajemy chlup- na oko, wedle upodobań, zaufajcie swoim kubkom smakowym.

    Pierś kroimy na kawałki, dusimy pod przykryciem do miękkości z dodanymi wcześniej: czosnkiem, przyprawą gyros, słodką papryką i pieprzem. Makaron gotujemy na mocne aldente, wrzucamy do misy, dodajemy pokrojone w paseczki pomidorki, kapary no i złotą królową >>>>>KUKURYDZĘ<<<<<. Wrzucamy kurczaka, zalewamy sosem, mieszamy. Na koniec prażymy na suchej patelni słonecznik, posypujemy sałatkę i..... chowamy się z tym w ciemnym pomieszczeniu co by nam inni nie zjedli ;)
    Polecam! Smacznego!

  • Gość: [Ewa] *.adsl.inetia.pl

    Składniki:
    pierś z kurczaka
    puszka kukurydzy
    ryż
    3/4 puszki ananasów
    sól, pieprz, przyprawa curry
    majonez
    Wykonanie:
    Pierś z kurczaka ugotować (najlepiej z dodatkiem vegety), ryż ugotować i ostudzić. Jak będzie lekko ciepły wymieszać z przyprawą curry, następnie dodać do niego pokrojoną pierś z kurczaka, kukurydzę i ananasy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Smacznego!

  • Gość: [Mika] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Proponują jedną z ulubionych sałatek moich gości :) prosta, łatwa i bardzo smaczna.
    Składniki:
    - puszka kukurydzy
    - 6 ogórków kiszonych
    - pudełko kiełków słonecznika
    - łuskany, uprażony słonecznik (ok.200 gr)
    - cytryna
    - oliwa z oliwek
    - zioła prowansalskie
    - pieprz i sól do smaku
    Ogórki należy pokroić w kostkę. Kiełki, ogórki i kukurydzę wymieszać, doprawić oliwą z oliwek połączoną z sokiem z cytryny, posypać obficie ziołami prowansalskimi. Do smaku dodać pieprz i sól. Na końcu posypać sałatkę uprażonymi ziarnami słonecznika.
    Jeżeli nie macie dostępu do kiełków słonecznika można je z powodzeniem zastąpić drobno posiekaną kapustą pekińską.
    Smacznego!

  • Gość: [Haniark] *.centertel.pl

    Witam
    Ja najbardziej lubie salatke z tunczykiem. Trochę inna niz twoja
    -dwie puszki tunczyka w zalewie
    -puszka kukurydzy
    -pol ananasa
    -100 g ryżu
    - rodzynki
    -natka pietruszki
    -sol, pieprz, troche oregano

    Ryz gotujemy, przestudzamy. Dodajemy pozostale skladniki pokrojone na male kawalki, na koniec posypujemy duza iloscia pietruszki i odkladamy na noc do zapoznania sie. Pozdrawiam!

  • Gość: [Lufcik] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Sałatka WŁOSKA ROBOTA czyli makaron i spółka!
    100 g makaronu kokardki
    100 g sałaty lodowej
    2 pomidory
    1 kulka mozzarelli
    Kilka suszonych pomidorów
    Mała puszka kukurydzy
    Garść orzechów włoskich
    Łyżeczka kaparów

    Sos:
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
    Bazylia, sól, pieprz

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Do miski wrzucić sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Pomidory i mozzarelle pokroić w kostkę, pomidory suszone natomiast w paski. Dodać do sałaty. Do miski wrzucić puszkę kukurydzy oraz kapary oraz przestudzony już makaron. Z podanych składników przygotować sos. Wszystko dokładnie wymieszać, wierzch posypać orzechami włoskimi!

  • Gość: [joasia] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    1. Sałatka z granatem
    - Puszka odsączonej kukurydzy,
    - 20 dag łagodnego żółtego sera- zetrzeć na tarce na dużych oczkach
    - Puszka ananasa- pokroić w kostkę
    - Średni granat- wydłubać nasionka
    - Sos: Wymieszać majonez(ok. 3 łyżki) z zalewą z ananasa (konsystencja śmietany mniej więcej), dodać ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    2. Sałatka warstwowa
    W przezroczystej misce układać warstwy jak niżej:
    - 3 pomidory bez gniazd nasiennych i skórki pokrojone w kostkę
    - puszka odsączonej kukurydzy
    - 20 dag żółtego sera startego na dużych oczkach
    - sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu wymieszać z 3-4 łyżkami śmietany lub gęstego jogurtu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek(2-3 ząbki), sól i pieprz do smaku
    - puszka przepłukanej czerwonej fasoli.
    Smacznego!

  • Gość: [Just a SALAD] *.dynamic.chello.pl

    Proponuję sylwestrową sałatkę z makaronem razowym, roszponką, czerwoną cebulą, pestkami dyni i słonecznika, kukurydzą, oliwkami oraz zielonymi bombkami, gdzie pod aromatycznymi ziołami zakamuflowana została serowo-tuńczykowa pasta. Sałatka jest nie tylko bardzo smaczna, ale również ma niezwykle interesujący wygląd.

    SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
    - 2 garści roszponki
    - 100 g suchego makaronu np rurka, albo świderek
    - 3 łyżki kukurydzy Złocistej Bonduelle
    - 10 czarnych oliwek
    - 1 nieduża czerwona cebula
    - 1/4 szklanki pestek słonecznika
    - 1/4 szklanki pestek dyni

    SKŁADNIKI NA TUŃCZYKOWE KULE (10 SZTUK):
    - 70 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
    - 60 g sera białego półtłustego
    - 1 łyżeczka majonezu
    - 2 garści mixu świeżych ziół (oregano, majeranek, tymianek)
    - sól, świeżo mielony pieprz

    SKŁADNIKI NA SOS:
    - 4-5 łyżek oleju z puszki tuńczyka
    - sól, świeżo mielony pieprz

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
    2. Przygotowujemy tuńczykowe kule. Zioła drobno siekamy. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju (olej zachowujemy), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym oraz łyżeczką majonezu. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm 1,5 cm), które następnie obtaczamy w posiekanych ziołach (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
    3. Cebulę kroimy na półksiężyce, a czarne oliwki w plasterki.
    4. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
    5. W szerokiej misce łączymy makaron z olejem z puszki tuńczyka, roszponką, cebulą i czarnymi oliwkami. Całość wykładamy na talerze/półmisek, następnie układamy tuńczykowe kule, a na koniec posypujemy kukurydzą oraz pestkami dyni i słonecznika.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci