Menu

Gotuję, bo lubię

Piernikowy Kasztanek

kasiaaaa24

 

Piernikowy Kasztanek to pierwsza słodka propozycja na tegoroczne Święta.

Kakaowo piernikowy biszkopt skropiony ponczem z nutą pomarańczowego likieru Cointreau, warstwa dżemu porzeczkowego, kawowa masa na bazie kremówki i mascarpone z solidną porcją startych na tarce Kasztanków oraz warstwa oprószonej płatkami czekoladowymi bitej śmietany. 

Ponieważ przygotowanie ciasta zbiegło się z moimi imieninami, miało ono oprócz nas kilku dodatkowych degustatorów, którzy jednogłośnie okrzyknęli je najlepszym ciastem ostatnich miesięcy. 

Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskim niebanalnym wypiekiem, rozważcie wpisanie na swoją świąteczną listę Piernikowego Kasztanka :)

 

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm

 

Ciasto:

 

* 4 jajka

* 3/4 szklanki cukru

* 3/4 szklanki mąki

* 2 płaskie łyżki kakao

* 1 łyżka przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 3 łyżki wody

 

Poncz:

 

* 1/2 szklanki letniej wody

* 4-5 łyżek likieru (kawowego, pomarańczowego lub czekoladowego - najbardziej polecam pomarańczowy)

* 2 łyżeczki cukru

 

Masa:

 

* 500 g mascarpone

* 250 ml kremówki

* 16 Kasztanków

* 3 łyżki cukru pudru

* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

* 1,5 łyżki wrzątku

 

Masa śmietanowa:

 

* 500 ml kremówki

* 2 łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

 

Dodatkowo:

 

* 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

* wiórki czekoladowe 

 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy olejem.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), do której następnie dodajemy wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika mąkę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników, a następnie masę przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika formę upuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm (dnem do podłogi) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy z niego papier i przekrawamy na 2 części. 

Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia cukru.

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kasztanki ścieramy na grubych oczkach tarki.

Pierwszą część ciasta umieszczamy w formie, skrapiamy ponczem i rozsmarowujemy na nim dżem. 

Mascarpone łączymy z kremówką oraz cukrem pudrem i ubijamy do chwili powstania gęstej masy (uwaga - zbyt długo ubijana zważy się). Następnie do kremu dodajemy zimną kawę i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilka sekund). 

Do masy dodajemy starte Kasztanki i mieszamy delikatnie łyżką. Tak powstały krem rozprowadzamy delikatnie na cieście, a następnie przykrywamy go drugą, również naponczowaną częścią biszkoptu. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywno. Następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na wierzch ciasta, a następnie osypujemy ją wiórkami czekoladowymi. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego :)

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Lena] *.cm-6-2b.dynamic.ziggo.nl

    Pyszna propozycja. Wygląda smakowicie :)

  • Gość: [Lena] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ciasto wygląda tak pięknie, że aż szkoda je zjeść ! 

  • Gość: [Lila] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kremowki nie ubijamy przed dodaniem mascarpone?

  • kasiaaaa24

    Lila - nie, one połączą się tworząc gęsty krem.

  • Gość: [kasia] *.mf.gov.pl

    Kasiu ja na swoje imieniny robiłam Dynastię pycha, a w tym cieście gdybym chciała dodać czekoladę kasztanek to ile tabliczek dodać?

  • kasiaaaa24

    Kasia - myślę, że to będzie około 250-300 g, więc 2,5 tabliczki. Max 3. Ale moim zdaniem lepsze byłyby czekoladki, ponieważ mają więcej "nadzienia" :)

  • Gość: [Monia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu szprycowałas górę rękawem bo tak ładnie Ci wyszło?

  • kasiaaaa24

    Tak :) Worek cukierniczy plus tylka Wilton 6B :)

  • Gość: [Malwina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Uwielbiam takie połączenia. Może być lepsze od porzeczkowca, koniecznie wypróbuję

  • Gość: [Agnieszka] *.mt.pl

    Witam
    Czy do masy z kasztankami można dodać żelatyny i jak tak kiedy najlepiej ją dodać?Pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Agnieszka - masa jest tak sztywna, że nie ma potrzeby dodawania żelatyny. Jeśli jednak bardzo Ci na tym zależy, to do mas żelatynę rozpuszcza się najpierw we wrzątku (ilość nie może być za mała, aby nie porobiły się grudki podczas dodawania - ok. 70 ml na 2-3 łyżeczki), a potem studzimy ją do temperatury pokojowej (za ciepła żelatyna zważy masę) i dodajemy na sam koniec, cały czas miksując, aby równomiernie rozprowadziła się w masie.

  • Gość: [Patrycja] *.dynamic.chello.pl

    Witam , planuje te ciasto upiec na święta , czy zamiast likieru pomarańczowego mogę zmieszac 1/4 szklanki wody z 1/4 szklanki soku pomaranczowego plus 2-3 łyzki wodki? czy moze jakies inne proporcje , nie wiem sam sok z wódką? Pozdrawiam :)

  • Gość: [Lila] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A czy zamiast likieru pomarańczowego będzie można dodać malibu?

  • kasiaaaa24

    Patrycja - Proponuję sam sok z wódką.

    Lilia - Można dodać Malibu, chociaż smak smak pomarańczy pasuje tutaj idealnie.

  • Gość: [Marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A jak się sprawdzibzamiast likieru wódka smakowa? Mam taką akurat w domu i zastanawiam się czy kupić likier

  • kasiaaaa24

    Myślę, że się nada.

  • Gość: [ibis] *.cgn.dynamic.surfer.at

    Kasiu, czym mozna zastapic Kasztanki? Mieszkam za granica i tu ich nie ma :(

  • kasiaaaa24

    Przyznam szczerze, że nie ma innego pomysłu, bo tu właśnie sprawdzają się cukierki typu Kasztanki/Michałki. Może jest u Ciebie coś podobnego do naszych cukierków?

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci