Menu

Gotuję, bo lubię

Jabłecznik z waniliową pianką

kasiaaaa24

 

Jakie ciasta są nieodłącznym elementem jesieni? 

Oczywiście jabłeczniki :)

Dziś wersja bez cynamonu, chociaż jeśli nie wyobrażacie sobie ciasta z jabłkami bez jego udziału, możecie wymieszać go z proszkiem budyniowym przeznaczonym do pokrycia pokrojonych jabłek.

 

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm

 

Ciasto:

 

* 1,5 szklanki mąki tortowej

* 80 g miękkiego masła

* 3 żółtka

* 1 płaska łyżka śmietany 18%

* 3 łyżki cukru pudru

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Piana:

 

* 7 białek

* 1 szklanka cukru pudru

* 2 budynie waniliowe (bez cukru)

* 3/4 szklanki oleju

 

Dodatkowo:

 

* 5 średniej wielkości jabłek

* 1 budyń waniliowy

 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.

Do mąki wymieszanej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto, którym wykładamy spód formy. (Ja umieszczam wszystkie składniki w malakserze i miksuję przez około 20-30 sekund).

Obrane i wydrążone jabłka kroimy w niezbyt drobną kostkę, a następnie przekładamy je do miski, zasypujemy budyniem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane jabłka równomiernie rozkładamy na cieście.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Kiedy cukier się rozpuści, cały czas miksując, wsypujemy stopniowo budynie, a następnie wlewamy olej.

Pianę przekładamy na jabłka i delikatnie wyrównujemy wierzch.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Bardzo smakowite i eleganckie :)

  • Gość 31.130.104.*

    super, wczoraj zrobiłam dziś nie ma, ląduje w moim zeszycie na stałe :)

  • Gość: [Malinka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super ciasto, fajna alternatywa dla szarlotki. Szybkie i pyszne! To nie pierwszy przepis z Pani bloga, który mnie nie zawiódł.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że ciasto przypadło do gustu :)

  • Gość: [Lucy] *.static.ip.netia.com.pl

    pierwszy raz piekłam placek z pianą z białek z olejem, bałam się co z tego wyjdzie i niepotrzebnie, super wilgotne ciasto, ja tylko mniej cukru daje

  • Gość: [szulraf] *.piekary.net

    Zamierzam wypróbować przepis bo wygląda super.
    Zastanawiam się tylko jak ustawić piekarnik? Termoobieg? Grzałka górna/dolna czy sama grzałka dolna?

  • kasiaaaa24

    Góra + dół

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci