Menu

Gotuję, bo lubię

Gęś w sosie żurawinowym z sałatką z pomarańczy

kasiaaaa24

 

Zbliżający się 11 listopada to nie lada gratka dla smakoszy, ponieważ przypadający na tę datę dzień św. Marcina, to według tradycji, okazja do zasmakowania świętomarcińskich przysmaków.

Fanów słodkości kuszą w tym dniu rogale hojnie wypełnione bakaliami oraz białym makiem, a smakosze wykwintnych dań rozkoszują się delikatną, długo pieczoną gęsiną.

Gęś zawsze zajmowała istotne miejsce w kuchni staropolskiej, a jej walory smakowe doceniają nawet najbardziej wybredne podniebienia. Odpowiednio przygotowana jest krucha, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach.

Jednak właściwe przygotowanie gęsiny wymaga nie tylko odpowiedniej wiedzy, ale też dość sporo czasu. I właśnie wszystkim tym, którzy nie posiadają doświadczenia w przygotowywaniu tego rodzaju mięsa, z pomocą przychodzi marka Krakus.

 

 

Jakiś czas temu w ofercie marki Krakus pojawiła się nowość w postaci pieczonej piersi z gęsi owsianej, która jest gotowe do spożycia zaledwie po 30 minutach podgrzewania w piekarniku.

W opakowaniu oprócz mięsa znajduje się również sos, który sprawia, że mięso jest soczyste i który dodatkowo wzbogaca jego smak. Sos świetnie komponuje się również z ziemniakami, więc polecam użyć go do polania ich już na talerzu.

Warto też zwrócić uwagę, iż mięso doprawione jest tylko naturalnymi przyprawami, takimi jak czosnek, papryka i majeranek. W składzie nie znajdziemy też żadnych konserwantów, ani polepszaczy smaku, za co naprawdę jestem pełna uznania, ponieważ nie jest tajemnicą, że o takie produkty jest w dzisiejszych czasach dość ciężko.

Ale przede wszystkim mięso jest przepyszne. Idealnie upieczone, kruche, delikatne i aromatyczne. I naprawdę, z czystym sumieniem, mogę Wam je polecić, ponieważ tak dobrze przygotowanej gęsi nie miałam okazji do tej pory spróbować.

A poniżej prezentuję Wam mój sposób na zaserwowanie piersi z gęsi. ze słodkim sosem żurawinowym, pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżą pomarańczą komponują się idealnie.

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

* pierś z gęsi Krakus

 

Sos:

 

* 2 szklanki świeżej żurawiny

* 1 jabłko (obrane i starte na tarce)

* 1/2 szklanki soku z pomarańczy

* 1/2 szklanki cukru trzcinowego

* 1/4 łyżeczki cynamonu

* 1 szczypta soli

 

Pieczone ziemniaki:

 

* 6 większych ziemniaków

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżka majeranku

* 1 łyżeczka granulowanego czosnku

* sól

 

Sałatka:

 

* 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat

* 2 duże pomarańcze

* 1 czerwona cebula

 

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Gęś wyjmujemy z woreczka i przekładamy razem z sosem do dołączonej foremki.

Umyte, nie obrane ziemniaki kroimy w niezbyt grube łódeczki, przekładamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawiamy również gęś i pieczemy kolejne 30 minut (w połowie tego czasu przykrywając ziemniaki folią).

W czasie, kiedy piecze się mięso, przygotowujemy sos oraz sałatkę.

Wszystkie składniki sosu łączymy w rondelku z grubym dnem i gotujemy przez około 10-15 minut, do chwili aż zgęstnieje.

Pomarańcze obkrawamy ze skóry i wycinamy pozbawione białych błonek cząstki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Pomarańcze i cebulę łączymy z sałatą.

Na talerzu umieszczamy porcję sosu oraz sałaty, ziemniaki oraz pokrojone w plastry i polane powstałym podczas pienienia sosem mięso.  

Smacznego! :)

 

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci