Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto czekoladowe z fasoli

kasiaaaa24

 

Nigdy nie podejrzewałam, że oszaleję na punkcie ciasta z fasoli. Konsesrwowej fasoli. Wiecie, takiej z puszki.

Ale muszę przyznać, że w kategorii ciast czekoladowych, umieszczam je w czołówce ulubionych wypieków. I przez ostatnie 3 dni dni piekłam je już dwukrotnie.

Ciasto jest wilgotne i trochę przypomina brownie, ale jest lżejsze i odrobinę bardziej puszyste. Myślę, że spokojnie możecie sprzedać je jako brownie swoim mężom, braciom czy chłopakom, którzy w reakcji na informację z czego jest zrobione mogliby nawet nie chcieć go spróbować. Uświadomcie ich dopiero, gdy będą sięgać po 2 kawałek ;)

Intensywność smaku ciasta zależy od stopnia dojrzałości bananów. Za pierwszym razem użyłam bardzo mocno dojrzałych, posiadających już czarne plamy na skórce i ich smak zdominował ciasto. Za drugim razem użyłam bananów niezbyt dojrzałych i wówczas ciasto było o wiele bardziej czekoladowe, a smak bananów nie był już tak mocno wyczuwalny, co mnie osobiście zdecydowanie bardziej odpowiadało. 

Dodam jeszcze, że ja do ciasta użyłam pół na pół cukru trzcinowego i palmowego, ale jeśli chcecie, by było jeszcze zdrowsze możecie użyć ksylitolu, który ma ok. 40% mniej kalorii niż zwykły cukier i który sprawi, że ciasto będzie jeszcze zdrowsze i jeszcze bardzief "fit" :)

 

Składniki:

 

* 2 puszki czerwonej fasoli

* 2 banany

* 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego, cukru palmowego lub ksylitolu

* ziarna z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)

* 4 jajka

* 4 czubate łyżki ciemnego kakao

* 3 łyżki oleju kokosowego

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Fasolę przepłukujemy na sicie pod silnym strumieniem wody.

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w blenderze kielichowym lub w malakserze i miksujemy na wysokich obrotach przez około 4 minuty, do czasu aż masa będzie gładka i jednolita. (Blender ręczny może się tu troszkę gorzej spisywać, a już na pewno należy wysłużyć czas miksowania do około 7-8 minut).

Keksówkę o wymiarach 15x25 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki) i przelewamy do niej ciasto.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut. Podczas pieczenia ciasto zapewne wyrośnie i pęknie, ale podczas studzenia opadnie i wyrówna się.

Smacznego :)

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • Gość: [wypiekibeaty] *.jmdi.pl

    Nie lubię fasoli, ale możliwe, że w wersji na słodko ją spróbuję :) pozdrawiam, Beata

  • bebeautiful

    Próbowałam, znakomite!

  • Gość: [NaKażdyStół] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i przepadłam! cudowne! dobrze, że produktów starczy mi jeszcze na drugi wypiek... ;) jeśli miałaby Pani chęć poczytać moją krótką opinię zapraszam na moją stronę na Facebooku :) pozwolę sobie podać link i zapraszam serdecznie :) będę bardzo szczęśliwa jeśli Pani przeczyta :) Pozdrawiam serdecznie i ściskam mocno :)

    www.facebook.com/nakazdystol1/posts/361294700902145

  • Gość: [claw] 91.237.136.*

    Pani Kasiu, mi wyszło bardzo dobre ciasto. Następnym razem dodam zamiast cukru frużelinę wiśniową :) Pozdrawiam!

  • Gość: [Jonia] *.docsis.tczew.net.pl

    Pani Kasiu, czy można użyć oleju rzepakowego albo slonecznikowego?

  • Gość: [mariolka] *.dynamic.chello.pl

    Chętnie wypróbuję ale nie wiem jakiej wielkości mają być puszki? małe tzn. 125g po odsączeniu zalewy czy te większe czyli 250g? Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Mariolka - puszki po 400 g przed odsączeniem.
    Jonia - tak, ale proszę zwiększyć ilość o 1 solidną łyżkę.

  • Gość: [N.] *.ip4.greenlan.pl

    A olej kokosowy rafinowany czy nie? Nierafinowany zdrowszy, ale dochodzi wtedy smak kokosa :)

  • kasiaaaa24

    Ja użyłam rafinowanego. Ale jeśli nie przeszkadza Ci posmak, to zawsze lepiej nierafinowany :)

  • Gość: [M.] *.centertel.pl

    MEGA!
    Pyszności :-)
    Bardzo proste, szybkie i super smaczne.

  • Gość: [domka] *.p.lodz.pl

    Świetne ciasto! Upiekłam,bo chciałam zrobić coś szybkiego, łatwego, zdrowszego i zaskakującego! Strzał w 10! Wszyscy byli zachwyceni. Planuję zrobić na Święta i rodzina będzie zgadywać z czego jest zrobione! Polecam!!!

  • wedelka

    Przepis wypróbowany. Ciasto miało u nas swoich zwolenników, ale były też osoby, które zjadały je z dość dużym oporem i raczej nie dadzą się więcej namówić na takie eksperymenty ;) Ja zaliczam się zdecydowanie do jego fanów. Dziękuję za przepis. Z pewnością jeszcze niejeden raz z niego skorzystam. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Monika] 185.33.36.*

    Czy zamiast cukru można dodać miód? Jeśli tak to ile łyżek? Dziękuję za informacje!

  • kasiaaaa24

    Nie polecam miodu, ponieważ ciasto stanie się jeszcze cięższe.

  • Gość: [Anka] *.rybnik.vectranet.pl

    Czy można zamiast fasoli z puszki użyć takiej ugotowanej?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że bez problemu :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci