Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik orzechowy z gruszkami

kasiaaaa24

 

Kilka dni temu świętowałam swoje urodziny i jednym z wypieków, które przygotowałam na tę okoliczność, był właśnie ten, idealnie wpisujący się w jesienny klimat sernik.

Delikatny, kremowy, z dodatkiem słodkich, soczystych gruszek i lekką, orzechową nutką. Zwieńczony warstwą bitej śmietany oraz słodkim kajmakiem nabiera zupełnie nowego, bardziej odświętnego charakteru, więc jeśli i Wy macie tej jesieni swoje okazje do świętowania, to z pewnością zadowoli on Waszych gości.

 

Spód:

 

* 180 g herbatników

* 90 g stopionego masła

* 1 łyżeczka cukru pudru

 

Masa serowa:

 

* 750 g twarogu sernikowego z wiaderka

* 250 g mascarpone

* 80 g zmielonych orzechów laskowych

* 1 szklanka cukru

* 4 jajka

* 1 budyń waniliowy bez cukru

* 2 dojrzałe gruszki

 

Dodatkowo:

 

* 250 ml kremówki

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 łyżki kajmaku

 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Rozkruszone na mąkę herbatniki łączymy z cukrem pudrem oraz stopionym masłem. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy (dociskając ją łyżką lub dnem płaskiej szklanki), a następnie wstawiamy ją do lodówki na około 20 minut.

Twaróg, mascarpone, jajka, cukier oraz wymieszane z budyniem orzechy umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy przez około 15-20 sekund - tylko do chwili połączenia się składników. Następnie do masy serowej dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w niewielką kostkę gruszki. Masę mieszamy delikatnie łyżką i przelewamy na schłodzony spód.

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 70 minut.

Po upieczeniu sernik przez godzinę studzimy w otwartym piekarniku, a następnie wyjmujemy go i studzimy do temperatury pokojowej. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na schłodzony sernik. Wierzch śmietany polewamy rozmieszanym z łyżeczką wrzątku kajmakiem.

Smacznego :)

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Sernik wygląda jak marzenie :)
    Najlepsze życzenia :)

  • Gość: [wypiekibeaty] *.jmdi.pl

    Kasiu - jak zwykle obłędny serniczek :)

  • vegazone

    Lubię to! :)

  • kasiac01

    Kasiu, wszystkiego najlepszego! A sernik upiekłaś obłędny! Jestem pewna, że wszystkim bardzo smakował!

  • blankaa90

    no takie smakowitosci ogladam od rana

  • laraa-91

    wygląda cudnie

  • Gość: [Adriana] *.play-internet.pl

    Pani Kasiu, czy pojawi się wreszcie coś nowego? Wchodzę każdego dnia, a tu zero nowych przepisów :(

  • kasiaaaa24

    Tak, już w poniedziałek :) Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [daga] *.dynamic.chello.pl

    Czy stabilizowała Pani bitą śmietanę żelatyną ?

  • kasiaaaa24

    Nie, ale oczywiście można to zrobić. Ja ubijam śmietanę mikserem Kitchen Aid i ona zawsze wychodzi bardzo sztywna. Natomiast jeśli ma Pani wątpliwości, czy uzyska śmietanę o tak zwartej konsystencji, to można ją ustabilizować.
    Pozdrawiam

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci