Menu

Gotuję, bo lubię

Gruszkowe cappuccino

kasiaaaa24

 

Jesień w tym roku wyjątkowo nas nie rozpieszcza. Coraz ciężej wstać rano z łóżka, coraz mniej przyjemnie wychodzić z domu, a o świetle do robienia zdjęć nawet już nie wspomnę.

Kiedy to ostatnio nie padało? Nawet już nie pamiętam.

Widać polska, złota jesień zabłądziła gdzieś w tym roku i chyba już do nas nie zawita.

Jedyne słuszne rozwiązanie, to porozpieszczać się samemu :) Napić się dobrej kawy, poczytać ciekawą książkę, zafundować sobie nowy, puchaty koc, albo zjeść solidną porcję domowego ciasta. Na przykład takiego. O intensywnym smaku orzechowego cappuccino, z musem z obłędnie słodkich, październikowych gruszek.

Więc jeśli i Was dopada jesienna niemoc, to zacznijcie ten zbliżający się weekend w kuchni, przygotowując to naprawdę proste i przepyszne ciasto. Poprawa nastroju gwarantowana :)

 

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm

 

Biszkopt:

 

* 3 jajka

* 1/2 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

 

Masa cappuccino:

 

* 2 śmietany Śnieżki

* 400 ml zimnego mleka

* 450 g waniliowego serka homogenizowanego

* 10 łyżek orzechowego cappuccino

* 100 ml wrzątku

* 3 pełne łyżeczki żelatyny

 

Mus gruszkowy:

 

* 750 g mocno dojrzałych, startych na tarce gruszek (waga po obraniu i wydrążeniu)

* 150 ml wrzątku

* 1 galaretka cytrynowa

* 1 płaska łyżeczka żelatyny

 

Masa śmietanowa:

 

* 350 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

* 200 ml mocnej, słodkiej kawy

* 50 ml likieru kawowego

* kakao

 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, do której następnie dodajemy wodę, olej i przesiane przez gęste sito mąki. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

Z ostudzonego biszkoptu zdejmujemy papier, ponownie umieszczamy go w formie i ponczujemy przygotowaną wcześniej kawą (mniej więcej połową porcji).

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszając od czasu do czasu studzimy do temperatury pokojowej.

Śnieżki łączymy z zimnym mlekiem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do czasu, aż powstanie gęsta piana, do której następnie dodajemy serki oraz cappuccino (proszek). Kiedy składniki się połączą, cały czas miksując, wlewamy żelatynę.

Połowę masy kawowej przekładamy na biszkopt, a następnie układamy na niej zanurzone w pozostałej kawie biszkopty. (Biszkopty jedynie zanurzamy i od razu wyjmujemy. Zbyt mocno nasączone będą się rozpadać.)

Na warstwę biszkoptów wykładamy resztę masy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę gruszkową.

Obrane i wydrążone gruszki ścieramy na drobnych oczkach tarki, a następnie umieszczamy je w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie miksujemy je blenderem na gładki mus.

Galaretkę wymieszaną z żelatyną zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia, a następnie łączymy ją z musem z gruszek i odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy masa kawowa stężeje, a mus z gruszek osiągnie temperaturę pokojową, przelewamy go na wierzch ciasta i ponownie wstawiamy je do lodówki, tym razem na całą noc.

Następnego dnia kremówkę łączymy z cukrem pudrem i mascarpone i ubijamy do chwili, aż utworzą gęsty krem. Należy pamiętać jednak, że podobnie jak sama kremówka, również masa z mascarpone może się zważyć, więc nie należy przeciągać ubijania dłużej, niż jest to niezbędne.

Masę śmietanową przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy niewielkie kupki na całej powierzchni ciasta. Przed podaniem masę śmietanową oprószamy kakao.

Smacznego :)

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość *.mf.gov.pl

    Bardzo apetycznie wygląda to ciacho :) Czy mogłabym zastąpić cappuccino kawą rozpuszczalną lub zbożową, a śnieżki-kremówką ( jeśli tak to w jakich proporcjach)?

  • asiula1517

    mam pytanie kakao, którym posypuje Pani ciasto to takie typu deco moreno?

  • kasiaaaa24

    Asiula1517 - tak, dokładnie.

    Gość - cappuccino można zastąpić np. Inką. Jak chodzi o ilość, to myślę że 3, maksymalnie 4 łyżki. Natomiast kremówki, to myślę, że co najmniej 600-650 ml.

  • Gość: [Ania] *.piekary.net

    Pani Kasiu ciasto super pyszne zrobiłam bez tego musu gruszkowego, bardzo proszę dodać funkcję DRUKUJ :)zaglądam do Pani codziennie,
    pozdrawiam Ania!!

  • mikimama

    Zawsze podziwiam, że Twoje ciasta są idealnie równo pokrojone...

  • Gość: [Marysia] 91.210.241.*

    Ja też zrobiłam, ciasto pyszne, jak wszystkie z tego bloga:) tylko chyba dałam za mało żelatyny, bo po pokrojeniu troszkę się rozjeżdżało..
    W ten weekend robię wersję "na lenia":D masę gruszkową dam do szklanek i przykryję pianką cappucino a na koniec mascarpone z kremówką, mniam:))

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci