Menu

Gotuję, bo lubię

Zupa łososiowa z porem

kasiaaaa24

 

Kremowa, delikatna, z rozpływającym się w ustach łososiem.

Wcale nie musicie lubić zup rybnych, by pokochać tę.

Bo to jest po prostu zupa idealna.

Jej przygotowanie zajmie Wam około 30 minut, a jeśli dodacie do niej odrobinę więcej kaszy oraz łososia, pomimo iż jest bardzo lekka, świetnie sprawdzi się jako sycący, jednodaniowy obiad.

 

Składniki:

 

* 350-400 g filetu z łososia (im grubszy, tym lepiej)

* 1 średniej wielkości por (tylko biała część)

* 1 cebula

* 2 większe ziemniaki

* 3 pełne łyżki kaszy jęczmiennej

* 200 ml słodkiej śmietanki (30%)

* 1 pęczek koperku

* 2 łyżki masła

* 1 mała kulka ziela angielskiego

* 1/2 liścia laurowego

 

Z łososia zdejmujemy skórę, kroimy go w kostkę i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.

Pokrojonego w talarki pora oraz drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości (warzywa nie powinny się przyrumienić), a następnie dodajemy do nich pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Całość zalewamy 6 szklankami wody (ok. 1,5 litra), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy oraz ziele angielskie. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć gotujemy na niewielkim płomieniu przez około 10 minut, a następnie dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kiedy kasza jest już miękka dodajemy łososia i gotujemy kolejne 6-7 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę oraz dodajemy koper. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • Gość: [karola] *.bik.pl

    Pani Kasiu, a można łososia zastąpić jakąś inną rybą?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że każdy filet z ulubionej ryby się sprawdzi. My bardzo lubimy łososia, ale filet z dorsza czy pstrąga też byłby super. Tylko należy pamiętać by sprawdzić, czy w rybie nie ma ości.

  • Gość: [karola] *.bik.pl

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. A tak się jeszcze zastanawiam czy np. łosoś wędzony byłby ok?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że świeża ryba byłaby tu lepsza.

  • Gość: [kasiaaa24] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Pani Kasiu, czy kaszę jęczmienną można zastąpić gryczaną białą lub ryżem?

  • adriana190

    a coś za łososia?

  • kasiaaaa24

    Kaszę jęczmienną można zastąpić i ryżem i białą kaszą gryczaną, chociaż uważam, że jednak jęczmienna pasuje tu najbardziej.

    Zamiast łososia może być inny filet (najlepiej ze świeżej) ryby. Dorsz, miruna, pstrąg, halibut.

  • Gość: [Olga] *.dynamic.chello.pl

    Ekspresowa i pysznia wyszła, uwielbiam:) dziękuję

  • codojedzenia

    Ryan dla mnie jest zawsze pyszna!

  • Gość: [Justyna] 91.133.105.*

    Ojej, zupa rybna - już sama nazwa mnie przeraża. Ale skoro piszesz, że jest smaczna to może trzeba będzie wytestować, bo wygląda pięknie. Mama zawsze powtarzała "nie marudź zanim nie spróbujesz" :-)

  • Gość: [Monia] *.gigainternet.pl

    A ja mam problem natury technicznej. Od jakiegoś czas nie da się zapisać Pani przepisów na Pintereście, co bardzo mnie martwi, bo właśnie tam przechowuję swoje ulubione przepisy. Nie wie Pani, co może być tego przyczyną?

  • kasiaaaa24

    Ciężko mi powiedzieć. Ja bez problemu dodaję swoje przepisy do Pinteresta i nigdy nie miałam z tym problemu.
    W jaki sposób je Pani dodaje? Przez opcję strony WWW i wklejanie linka? U mnie ten sposób zawsze się sprawdza.

  • Gość: [marta] *.adsl.inetia.pl

    Dziś jedliśmy tą pyszną zupkę na obiad, wspaniały przepis. Zamieniłam tylko śmietanę na 18%. Bardzo smaczna!!!

  • karrenn

    Wypróbowałam zupę, pyszna! !! W sam raz dla moich gości, którzy nie jedza mięsa. Prosili o dokładkę, więc nic dodać, nic ująć polecam....I wpisuje na listę ulubionych

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci