Menu

Gotuję, bo lubię

Zupa krem z pomidorów - przepis

kasiaaaa24

 

Wrzesień nigdy nie był dla mnie łaskawy w kwestii czasu. I ten również nie jest. Mało. Za mało. Na wszystko.

Mam nadzieję, że jeszcze tydzień i wszystko się unormuje.

Że znów będę przychodzić do Was z okazałymi wypiekami i w końcu poszaleję sobie z dynią i gruszkami.

A póki co mam dla Was zupę. A w zasadzie krem. Z dodatkiem aromatycznych grzanek z czosnkiem i parmezanem.

Gotowy zaledwie w kwadrans. Bo może i Wam jakoś ten wrzesień przecieka przez palce.

 

 

Składniki na 3-4 porcje:

 

* 2 puszki włoskich pomidorów pelati

* 1 większa cebula

* 5 dużych ząbków czosnku

* ok. 20-25 świeżych liści bazylii

* 100 ml słodkiej śmietanki 30%

* 1 pełna łyżka cukru

* 3 łyżki oliwy

* sól i pieprz do smaku

 

Grzanki:

 

* ok. 10 kromek jasnego chleba tostowego

* oliwa

* czosnek granulowany

* tarty parmezan

* sól

 

Posiekaną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie do chwili, aż będą miękkie (nie dopuszczając do przyrumienienia), a następnie dodajemy pomidory, bazylię oraz ok. 350 ml wody. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, a następnie zupę blendujemy na gładki krem, do którego dodajemy śmietankę, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Każdą kromkę chleba tostowego przekrawamy na 3 paski, a następnie smarujemy je oliwą, posypujemy solą, czosnkiem i parmezanem. Grzanki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia.

Delikatnie przestudzoną zupę podajemy z gorącymi grzankami.

Smacznego :)

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [ewka] *.dynamic.chello.pl

    Zupa super. Ja podalam z kleksem z zielonego pesto.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci