Menu

Gotuję, bo lubię

Łosoś na styl grecki

kasiaaaa24

 

Wygląda na to, że jednak lato o nas jeszcze nie zapomina i kilka najbliższych dni zapowiada się dość upalnie. By trochę tego chylącego się ku końcowi lata zatrzymać również w kuchni, mam dla Was propozycję lekkiego i prostego w przygotowaniu obiadu, który idealnie sprawdzi się właśnie w czasie, kiedy temperatura przekracza 30 kresek.

Warzywa w formie zarówno świeżej, jak i grillowanej, świeża bazylia, feta, sos tzatziki, pęczak oraz soczysty łosoś tworzą świetne połączenie smaków, a wszystkie elementy tego dania tak dobrze się ze sobą komponują, że odradzam rezygnowanie z któregokolwiek z nich.

Nawet Małżonek, który należy do bardzo wymagających smakoszy, nie szczędził pochwał i zachwytów :)

 

Składniki na 4 porcje:

 

* 4 kawałki łososia

* 200-250 g pęczaku

* 2 małe, cienkie cukinie

* 1 duża czerwona papryka

* 1 duża zielona papryka

* 2 pomidory (u mnie jeden żółty i jeden czerwony)

* 2 garści pomidorów koktajlowych

* 1 czerwona cebula

* 4 małe ogórki gruntowe

* 150 g fety

* świeża bazylia

* 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 2-3 łyżki oliwy

* 1 łyżka solu z cytryny

* sól, pieprz

 

Sos:

 

* 1 duży kubek jogurtu greckiego (400g)

* 2-3 ogórki gruntowe (w zależności od wielkości)

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki oliwy

* 1 łyżka octu winnego

* sól do smaku

 

Dokładnie umyte ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki, łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę, aby smaku się połączyły.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z obu stron po około 2-3 minuty.

Pokrojoną w plasterki cukinię oraz pokrojone w paski papryki łączymy z 2 łyżkami oliwy, czosnkiem, ziołami oraz odrobiną soli, a następnie obsmażamy je do miękkości.

Grillowane warzywa okładamy na zmianę z pokrojonymi w plasterki pomidorami, ogórkami oraz krążkami cebuli na porcji kaszy. Na wierzchu układamy porcję łososia, a obok niego solidną porcję sosu. Całość posypujemy pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią.

Smacznego!

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci