Menu

Gotuję, bo lubię

Ketchup z cukinii - przepis

kasiaaaa24

 

Ten ketchup to największe zaskoczenie tegorocznych przetworów. Wygląda i smakuje bardzo podobnie do dobrej jakości ketchupu kupnego, a cukinia (przynajmniej moim zdaniem) nie jest w nim wyczuwalna.

Odpowiednio zmiksowany na gładką, bardzo przyjemną konsystencję i tak jak każdy inny ketchup idealnie komponuje się z mięsami, wędlinami, zapiekankami, pizzą czy żółtym serem.

Jego przygotowanie jest bardzo proste, a sam produkt końcowy dość tani, biorąc pod uwagę aktualną cenę cukinii.

Mam nadzieję, że dacie się namówić przynajmniej na jedną porcję i będziecie, tak jak ja, pod jego naprawdę sporym wrażeniem.

 

 

Składniki:

 

* 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii

* 400 g cebuli (waga po obraniu)

* 400 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego

* 1 i 2/3 szklanki cukru

* 3/4 szklanki octu

* 2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1 łyżeczka ostrej papryki

* 1,5-2 łyżki soli

 

Cukinię oraz cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2-3 godziny. Następnie wstawiamy ją na palnik i gotujemy do chwili aż znaczna część wody odparuje (u mnie trwało to ok. 40 minut, ale zależy to tego jak soczysta jest cukinia). Następnie do cukinii dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym etapie dodajemy koncentrat oraz obie papryki i dość często mieszając gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, po czym ketchup miksujemy blenderem na gładki mus. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Około 15 minut przed końcem gotowania do zimnego piekarnika wstawiamy słoiki i rozgrzewamy je do 120 stopni. Gorące słoiki wyjmujemy pojedynczo z piekarnika i napełniamy gorącym ketchupem. Mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :) 

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • Gość 195.130.197.*

    Wystarczy posypać delikatnie sola cukinię wiadomo że pości wodę odcisnąć jej nadmiar i smaży się automatycznie krócej :)


    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Yeshka] 188.164.240.*

    Bardzo fajny przepis, zdecydowanie do wypróbowania! Dziękuję :)

  • ewa-r

    Wczoraj też zrobiłam keczup z cukinii, pierwszy raz , ale na pewno nie ostatni :)

  • Gość: [Irena] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Robię go już kilka lat z rzędu, moje dzieci go uwielbiają. Ja dodaję jeszcze troszkę bazylii, oregano i tymianku.

  • Gość: [Danusia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ketchup przepyszny!!!! Robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Pudliszki mają na noc w porównaniu smaku! :)

  • Gość: [kasia] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Czy musi być ocet? jedyny kiepski składnik tego fajnego przepisu....

  • kasiaaaa24

    Tak, ocet moim zdaniem jest konieczny.

  • Gość: [kryga] *.dynamic.gprs.plus.pl

    dodaję jeszcze 3 papryki czerwone kroję drobno i duszę z cukinią i cebulą. Potem łyżeczkę: pieprzu, curry i ostrej papryki. Wychodzi świetny.

  • Gość: [Gość] *.euro-net.pl

    Czy taka ilość cukru jest konieczna ?

  • kasiaaaa24

    Moim zdaniem tak, ale to kwestia gustu. Spróbuj zmniejszyć ilość cukru i jeśli Tobie wystarczy, ogranicz ilość.

  • Gość: [Bename] *.hosts212.ostrowski.pl

    jaki ocet 6% czy 10%?

  • kasiaaaa24

    10%

  • Gość: [Inka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ocet spirytusowy można zastąpić octem jabłkowym i jest zdrowo.

  • Gość: [Jagoda] *.246.67.110.skyware.pl

    Ketchup jest przepyszny! Prosty w wykonaniu, nie trzeba długo smażyć żeby otrzymać odpowiednią konsystencje. Przepis na stałe trafia do mojego repertuaru :)
    Dziękuje za przepis!!! :)

  • Gość: [Dorota] 31.42.28.*

    Ile wyszło Pani słoiczków i jakiej wielkości z podanej porcji?? :) :) :) Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Przykro mi, ale już nie pamiętam :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci