Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto czekoladowe z cukinią

kasiaaaa24

 

W sezonie na cukinie, obok przetworów, zapiekanek i lecza, nie może zabraknąć słodkich wypieków z jej udziałem. A to, jest po prostu idealne.

Intensywnie czekoladowe, z delikatną nutą kawy i cynamonu.

Nie za słodkie, dzięki dodatkowi cukinii przyjemnie wilgotne, ale nie zbite i ciężkie.

Banalne w przygotowaniu, a co więcej nie wymagające nawet użycia miksera.

Delikatna i słodka z natury cukinia oczywiście nie jest wyczuwalna w cieście po upieczeniu, ale to właśnie ona jest tu kluczowym składnikiem, który ma decydujący wpływ na efekt końcowy.

 

 

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x20 cm

 

Składniki suche:

 

* 1 szklanka mąki

* 1 szklanka cukru trzcinowego (lub 2/3 szklanki cukru białego)

* 1/2 szklanki gorzkiego kakao

* 2 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej (użyłam Inki karmelowej)

* 100 g bardzo drobno posiekanej gorzkiej czekolady

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3/4 łyżeczki sody

 

Składniki mokre:

 

* 2 duże jajka

* 1/3 szklanki oleju

* 1/4 szklanki mleka

 

Dodatkowo:

 

* 1 i 3/4 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z nadmiaru soku cukinii (najlepiej użyć młodej, cienkiej cukinii, a jeśli cukinia jest wyrośnięta, należy wyciąć gniazda nasienne i obrać ją ze skórki, jeśli jest gruba i twarda)

 

Suche składniki łączymy ze sobą w misce i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do nich cukinię i ponownie mieszamy do chwili, aż mąka i kakao obtoczą cukiniowe wiórki.

W drugiej misce łączymy składniki mokre i energicznie mieszamy je trzepaczką. Wymieszane, wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do czasu, aż się połączą.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy go olejem. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Pa1982] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Czyli cukinię ścieramy tak jak na placki ziemniaczane?

  • Gość: [aga w] *.centertel.pl

    Kasia czy mogę użyć zwykłej kawy rozpuszczalnej?

  • kasiaaaa24

    Pa1982 - ścieramy na tych pośrednich. Nie grubych i nie zupełnie miałkich.

    Aga - tak, ale radzę dodać tylko 1 łyżkę, aby smak nie był bardzo dominujący. Jednak smak kawy zbożowej jest łagodniejszy, niż kawy klasycznej.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, a nie mogę zrobić tego ciasta bez cukinii, bo wygląda pysznie a cukinii nie lubię

  • kasiaaaa24

    Cukinia stanowi istotę tego ciasta (i to dzięki niej wygląda, jak wygląda), więc raczej pominięcie jej nie jest zalecane :)

    PS. W cieście w ogóle nie czuć jej smaku.

  • Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie je piekę. Czy to ciasto jest bardzo wilgotne w środku? Po 50 minutach włożony patyczek był mokry, przedluzylam czas o 15 min.

  • Gość: [Aga] *.dynamic.chello.pl

    bardzo czekoladowe wyszło;) ale to dobrze;) zjadł nawet ten co warzyw nie je;) i nie uwierzył;)

  • Gość: [Duszka] *.ssp.dialog.net.pl

    Witam,

    Pani Kasiu czy mleko krowie można zastapić roślinnym?

  • kasiaaaa24

    Duszka - myślę, że tak.

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Pyszne wyszło:) Wilgotne i bardzo czekoladowe:) Spożytkowałam zalegającą w lodówce cukinię, w ogóle jej nie czuć w cieście. Ciasto mega pyszne!!

  • Gość: [Emka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Ciasto faktycznie dla miłośników gorzkiej czekolady,tzn.dla mnie. Wilgotne i pyszne mój mąż zastąpiłby czekoladę gorzką - mleczną ;-)

  • Gość: [Edyta] *.cable.smsnet.pl

    Rozpędziłam się i starłam cukinię na dużych oczkach, tych do ścierania ogórków na zupę. W cieście cukinii nie czuć i nie widać. Czekoladę miałam tylko mleczną. Pyszne,wilgotne, czekoladowe.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci