Menu

Gotuję, bo lubię

Torcik czekoladowo malinowy

kasiaaaa24

 

Lekki, malinowy torcik z czekoladowym musem i serową kołderką to moja kolejna w tym sezonie propozycja ciasta z malinami. 

Do połączenia malin z czekoladą zapewne nie muszę Was zbyt długo przekonywać, więc jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się, jakie ciasto przygotujecie na zbliżający się weekend, to być może wybierzecie właśnie to.    

 

Biszkopt:

 

* 1 jajko  

* 1/3 szklanki cukru

* 1/4 szklanki mąki

* 1 czubata łyżka kakao

* 2 łyżki zimnej wody

 

Mus czekoladowy:

 

* 300 g śmietany kremówki

* 150 g gorzkiej czekolady

* 1 czubata łyżeczka żelatyny

* 3 łyżki wrzątku

 

Galaretka malinowa:

 

* 400 g malin

* 1 galaretka malinowa

* 250 ml wrzątku

 

Masa serowa:

 

* 800 g serka homogenizowanego

* 2 galaretki malinowe

* 300 ml wrzątku

* 2 łyżki cukru pudru

 

Jajko oraz cukier ubijamy na jasną, puszystą masę, do której dodajemy wodę oraz mąkę przesianą z kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

100 ml kremówki podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy śmietanka zacznie parować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili, aż czekolada się rozpuści,  a następnie do ciepłej czekolady dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Masę czekoladową odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.

Kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową ubijamy pozostałą kremówkę i dodajemy ją do niej. Mus przelewamy na przestudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią zamrożone wcześniej maliny. Mieszamy do chwili aż galaretka zacznie tężeć, a następnie przelewamy ją na schłodzony mus i wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny.

Biszkopt z musem i malinami wyjmujemy z tortownicy i przekładamy do wysokiej tortownicy o średnicy 24-25 cm.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej, a następnie łączymy je z zimnymi serkami i cukrem pudrem. Kiedy masa zacznie tężeć (zbyt płynna przecieknie przez spód tortownicy) wylewamy ją na biszkopt dbając o to, by szczelnie wypełniła przestrzeń między biszkoptem a ściankami tortownicy.

Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.

Smacznego :)  

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Lena] *.internetdsl.tpnet.pl

    Pysznie malinowe to ciasto! :)

  • Gość: [Izabela] *.toya.net.pl

    P. Kasiu, czy serki maja być naturalne? Boskie ciasto

  • kasiaaaa24

    Tak, naturalne.

  • Gość 78.11.232.*

    Torcik przepyszny i pięknie się prezentuje. Czekolada z malinowym orzeźwieniem świetnie się komponują. Dziękuję za przepis.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakuje.

  • Gość: [Irmina] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Pięknie wygląda. Chciałabym zrobic dla osoby ktora nie może jeść glutenu,czym mogę zastąpić mąkę?

  • kasiaaaa24

    Przykro mi, ale nie mam doświadczenia z mąkami bezglutenowymi, więc nie chciałabym swoją odpowiedzią wprowadzić w błąd.

  • Gość: [Madzik] *.ipyx-065232-zyo.above.net

    Witaj, jakiego rodzaju serek moge uzyc zamiast homogenizowanego. Niestetey tu gdzie mieszkam nie ma takiej opcji. Czy po polaczeniu mascarpone z jogurtem wyjdzie to samo? I jesli jogut to grecki czy bardziej lejacy? z gory dziekuje za odpowiedz.

  • Gość: [Ania] 153.19.11.*

    Bardzo cieniutki wyszedł mi ten biszkopt ,czy mogę dodać na niego kakaowe biszkopty czy piec nowy ? Proszę o radę

  • kasiaaaa24

    Ten biszkopt ma być taki cienki :)

  • Gość: [Ania] 188.95.26.*

    Mam pytanie. Jak sztywna jest ta masa serowa -chcialabym jeszcze ozdobic ten tort jakimis figurkami-bedzie to tort na urodziny coreczki.Masa wytrzyma czy bedzie sie zapadac? pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci