Menu

Gotuję, bo lubię

Sałatka z ogórków na zimę

kasiaaaa24

 

Kilka dni temu została mi sprezentowana siatka przepysznych, młodych ogórków, wprost z "bio" grządki mojego teścia :). Słodkie i soczyste, a jednocześnie drobne i świeżo zebrane, idealnie nadawały się na sałatkę, która miała u nas swoją premierę już w ubiegłym roku. Sałatkę, która podbiła nasze podniebienia i idealnie wpasowała się w nasze gusta.

Pierwsze podejście zaowocowało niewielką porcją, ale ze względu na swój słodko kwaśny smak okazała się być jednym z naszych faworytów w kategorii letnich sałatek i w tym sezonie przygotowałam już konkretniejszą porcję :)      

 

 

Składniki na 4 słoiki po 750 ml:

 

* 2 kg małych ogórków

* 700 g marchewki

* 700 g cebuli

* 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 190g)

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka octu

* 1/2 szklanki oleju 

* 2 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

 

Ogórki ścieramy na szatkownicy, zasypujemy solą i odstawiamy na około 3 godziny od czasu do czasu potrząsając nimi, a następnie odcedzamy je na durszlaku. 

Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki a cebulę kroimy w piórka.

W dużym garnku łączymy ze sobą ocet, olej, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Do gotującej się zalewy dodajemy marchew oraz cebulę i gotujemy przez około 6-7 minut dość często mieszając. Do podgotowanych warzyw dodajemy ogórki i gotujemy kolejne 8-10 minut. Całość należy dość często mieszać, ponieważ ze względu na niewielką ilość płynu sałatka może przywierać do dna.  

Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pasteryzujemy 15 minut (sałatkę można też pasteryzować w gotującej się wodzie, również przez kwadrans).

Po pasteryzacji słoiki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)

Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mniam smakowitości !

  • Gość: [Aga] *.gazeta.pl

    A te ogórki mają być ze skórką czy należy je obrać?

  • kasiaaaa24

    Nie, ogórków nie obieramy, ale proszę wybrać możliwie jak najdrobniejsze.

  • Gość: [Edyta] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Zrobiłam tę sałatkę i muszę przyznać, że dawno żadna "sloikowa" salatka tak mnie nie zachwyciła! Przepis "sprzedałam" mamie, która po zrobieniu pierwszej porcji cały kolejny zbiór ogórków przeznaczy na te sałatkę! Od dawna śledzę Pani bloga, nigdy nie komentuję, ale tym razem musiałam

  • kasiaaaa24

    W takim razie cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Izabela] *.internetia.net.pl

    Ile słoiczków wyjdzie z tej ilości składników?

  • Gość: [marcysia] *.115.optilan.pl

    właśnie robię tę sałatkę, z podwójnej porcji, niestety miałam tylko 2 kg ogórków, niedobór uzupełniłam młodziutką cukinią, mam nadzieję, że też będzie smacznie :)

  • kasiaaaa24

    Izabela - tak, jak jest podane w przepisie.

  • Gość: [Izabela] *.internetia.net.pl

    Upss, patrzę przez "podwójne oczy" i nie widzę:) Dziękuję

  • Gość: [Izabela] *.internetia.net.pl

    Dzisiaj robię, ale z podwójnej porcji.

  • kasiaaaa24

    Izabela - :)

  • Gość: [Izabela] *.internetia.net.pl

    Uff, właśnie skończyłam.
    Kasiuuuu:), czy znasz przepis na pikle z ogórków w zalewie musztardowej? Też smaczne. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Mam taki przepis :)

    gotowaniecieszy.blox.pl/2013/09/Ogorki-w-zalewie-musztardowej.html

  • Gość: [Emilii] *.tkk.pl

    Zrobiłam sałatkę jest pyszna, zapach mmmm:) pycha
    Mama moja próbowała, i już szykuje dla niej przepis :)
    Dzięki

  • Gość *.173.38.146.tesatnet.pl

    Kasiu, czy sól kamienna jodowana może być? Dziś taką kupiłam z myślą o tej sałatce i dopiero teraz doczytałam, że ma być niejodowana.

  • kasiaaaa24

    Tak, może być.

  • Gość *.173.38.146.tesatnet.pl

    Dziękuję za odpowiedź, słoiki już napełnione przepyszną sałatką pasteryzują sie w piekarniku :) Jutro ciąg dalszy, sałatka szwedzka. Muszę słoiki dokupić, bo przyznam Ci się, że to moje pierwsze zaprawy, choć to juz moje trzy lata "na swoim". Mama zawsze robiła zaprawy, ja wolałam iść do sklepu - a to taka frajda zrobić coś samemu! Kasiu, mam jeszcze tak wiele w planach, dziękuję Ci za wspaniałe przepisy!

  • kasiaaaa24

    Mam nadzieję, że wszystkie przepisy z których skorzystasz przypadną Ci do gustu :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Wiola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super przepis ! PYSZNE !

  • Gość: [Aga] *.centertel.pl

    Zrobione,smak rewelacja,zastanawiałam się nad dodaniem pieprzu,ale ocet świetnie zrobił. POLECAM PRZEPIS.

  • Gość: [nana74j] *.hypernet.biz.pl

    czy ta sałatka nie jes ta sama co z cukinia.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci