Menu

Gotuję, bo lubię

Ogórki konserwowe - najlepszy przepis

kasiaaaa24

 

Rozpoczął się już sezon ogórki, więc do zbioru ogórkowych przepisów dołączają ogórki konserwowe, których do tej pory brakowało na blogu.  

 

Składniki:

 

* 2 kg drobnych ogórków

* 4 ząbki czosnku

* niewielki kawałek chrzanu

* 2-3 duże baldachy kopru

 

Zalewa:

 

* 1,5 l wody

* 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%

* 200 g cukru

* 40 g soli kamiennej

* 4 liście laurowe

* 5 kulek ziela angielskiego

* 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy

* 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu

 

Wyparzone słoiki wypełniamy ciasno ogórkami, wkładając do każdego słoika po kilka plasterków czosnku, jeden (lub dwa niewielkie) plasterek chrzanu i połowę baldachu kopru.

Składniki zalewy łączymy ze sobą w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 7-8 minut. Gotującą się zalewą zalewamy ogórki i od razu zakręcamy słoiki. Zalanie ogórków wrzątkiem i natychmiastowe zakręcenie powinno w zupełności wystarczyć i nie ma potrzeby pasteryzowania, chyba że na drugi dzień zauważycie, że któraś z nakrętek nie wklęsła.

Ogórki odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie.

Smacznego :)

 

Inne ogórkowe przetwory

 

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne na sucho

Ogórki kanapkowe

Sałatka szwedzka

Ogórki w zalewie musztardowej

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [rogatek] *.dynamic.mm.pl

    a jakiej pojemności słoiki na te kilka plasterków czosnku i 1-2 chrzanu? :)

  • kasiaaaa24

    Najlepiej 750-900 ml. Słoik na zdjęciu ma pojemność 1500 ml, stąd większa ilość dodatków.

  • myas

    Przepis jak od mojej babci :)

  • Gość: [slomkam] *.tx.res.rr.com

    Pani Kasiu mam pytanie odnosnie octu tu dzie mieszkam moge dostac tylko 5% czy w takim przypadku mam zwiekszyc jego ilosc jesli tak to o ile
    bardzo dziekuje za odpowidz zycze milego dnia

  • kasiaaaa24

    Slomkam - przyznam szczerze, że nigdy nie spotykałam się z takim octem i ciężko mi ocenić jego smak. Myślę, że na pewno należy zwiększyć jego ilość i zaryzykowałabym na początek o pół szklanki. Po zagotowaniu proszę spróbować zalewę - powinna być słodko kwaśna, ale nie za kwaśna.

  • Gość: [Kama] *.gazeta.pl

    Dla podkręcenia smaku proponuję do słoika włożyć pół lub więcej ostrej świeżej papryczki, albo też kilka listków selera. Jedna i druga wersja świetnie smakuje. Polecam!

  • Gość: [slomkam] *.tx.res.rr.com

    dziekuje za odpowiedz
    zawsze mam z tym problem przy przetworach ;) poprobuje i dam znac
    zycze milego dnia

  • Gość: [Anna] *.adsl.inetia.pl

    Witam,
    Zrobiłam ogórki wg Pani przepisu, jednak w kilku ostatnich słoikach zalewa zrobiła się mętna. Czy jest to możliwe ,żeby ogórki się zepsuły ? Wszystkie zakrętki dobrze trzymały.
    Będę wdzięczna za pomoc.

    Pozdrawiam :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci