Menu

Gotuję, bo lubię

Leśny Mech - przepis

kasiaaaa24

 

Mając na uwadze, że być może część z Was widząc kolor tego ciasta nie będzie chciała kontynuować lektury tego wpisu, już na wstępie pragnę wyjaśnić dwie kwestie:

Tak, w cieście jest szpinak.

Nie, nie jest wyczuwalny w smaku :) 

Zatem po co w ogóle jego dodatek? - Zapytacie.

Po pierwsze - dla koloru. Po drugie, dla odpowiednio wilgotnej konsystencji ciasta.

Ciasta, które opisać mogę tylko jednym, odrobinę banalnym słowem.

Przepyszne. 

I nawet jeśli szpinak wykluczyliście ze swojej diety już na etapie przedszkola, jestem pewna, że chętnie sięgnęlibyście po drugi, trzeci i kolejny kawałek. I nie wiem, czy tego ciasta da się w ogóle nie lubić :)

Uzupełnienie ciasta stanowi lekki, wypełniony leśnymi owocami krem na bazie kremówki i mascarpone. Dla mnie absolutne odkrycie tego roku i póki co numer jeden letnich wypieków.

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

 

Ciasto:

 

* 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

* 4 jajka

* 2 szklanki mąki krupczatki

* 1 i 1/3 szklanki oleju

* 1 pełna szklanka cukru

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia

(Szklanki o pojemności 250 ml)

 

Krem:

 

* 500 ml kremówki

* 500 g mascarpone

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1,5 szklanki jagód

* 2 szklanki malin

 

Dodatkowo:

 

* jagody i maliny do dekoracji

 

Rozmrożony szpinak przekładamy na gęste sito i mocno odciskamy z wody. Szpinak łączymy z połową oleju i miksujemy przy pomocy malaksera (lub blendera), aby go jeszcze bardziej rozdrobnić.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), a następnie - cały czas miksując - dodajemy masę szpinakową oraz pozostały olej. Kiedy składniki się połączą dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (dodatkowo lekko go natłuszczając). Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty - pierwszy od góry może być cieńszy niż dwa pozostałe, ponieważ jego należy skruszyć.

Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego (znacznie gęściejszego niż sama bita śmietana) kremu, z którego odkładamy 4 łyżki, a do pozostałego w misce dodajemy maliny oraz jagody i delikatnie mieszamy łyżką. (Zbyt długo ubijany krem może się zwarzyć podobnie jak sama śmietana, więc kiedy tylko uzyskamy odpowiednią konsystencję, należy zaprzestać miksowania).

Krem z owocami dzielimy na 2 części i przekładamy nim ciasto. Odłożonym wcześniej kremem smarujemy boki ciasta, a następnie całość posypujemy pokruszonym ciastem.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy świeżymi owocami.

Smacznego :)

Komentarze (97)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Jola] *.zgnwola.waw.pl

    Bajeczny tort !!! przez wielkie T :-) Pozdrawiam

  • rosse5

    Ja ciasto Leśny Mech zrobiłam nie tak dawno po raz pierwszy i już było kilka powtórek- tak wszystkim smakowało:) A ten torcik zagości na imieninki:)

  • Gość: [Wypieki Beaty] *.jmdi.pl

    Muszę w końcu upiec to ciasto, kiedyś jadłam u koleżanki i mi nie zasmakował krem do niego, ale w sumie czemu mam dyskwalifikować ciasto tylko z tego powodu - krem mogę zrobić swój :)

  • Gość: [ania] *.core.ynet.pl

    Witam. Chcialam zapytac czy swieże mainy nie zfermentuja? Pytam poniewaz robiłam dwa tygodnie temu tort na wesele z dodatkiem świeżych malin i sie zepsuły, nie wiem dlaczego. Prosze o pomoc, bo na piątek znów musze użyc malin, Pozdrawiam

  • mywebsite

    Wygląda przepysznie, bajkowy tort :)

  • Gość *.internetia.net.pl

    Jaką średnicę ma tort?

  • Gość *.hsd1.il.comcast.net

    Wyglada super, ale mam pytania: jaki olej i czy moze byc kokosowy i jakiej wielkosci tortownica ??? Chcialabym zrobic na ten wekend ;-)

  • Gość: [nowa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Może dziwne pytanie, ale wolę je zadać -

    szpinak ma być surowy czy wcześniej go ugotować?

  • kasiaaaa24

    Szpinak oczywiście surowy :)

    Myślę, że można wykorzystać olej kokosowy. Wymiar formy jak w przepisie - 24 cm :)

  • Gość: [tulimiś] *.ipv.net.pl

    Właśnie odkryłam tego bloga ! Jest cudownie ! A ten przepis na tort na pewno wykorzystam już jutro na swoje sobotnie urodziny ! Szukałam inspiracji i ten torcik skradł moje oczy i serce ! <3 mam nadzieję, że smakuje tak obłędnie jak wygląda !

  • Gość: [Beata] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Czy mąkę krupczatkę można zastapić jakąś bezglutenową? Ryżową, gryczaną itp?

  • kasiaaaa24

    Gryczaną zdecydowanie nie. A jak chodzi o ryżową, to przyznam szczerze, że ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie mam doświadczenia z tą mąką.
    Krupczatka zapewnia ciastu specyficzną konsystencję.

  • Gość: [smerfetka79] *.ennet.pl

    Ależ cudnie się prezentuje!!!

  • Gość: [Ania] *.dynamic.chello.pl

    Czy można użyć mąki tortowej ?

  • kasiaaaa24

    Nie, należy użyć krupczatki.

  • Gość: [justyna] *.gazeta.pl

    świeże owoce mogą sfermentować, i na drugi , trzeci dzień ciasto się nie nadaje do jedzenia, ja robię frużelinę z malin jak i jagód i dopiero wystudzoną frużelinę mieszam z kremem...jest pyszne , uważam że zyskuje na smaku.....

  • Gość: [dzusti] 94.42.181.*

    Robie go od kilku lat przy większych okazjach i ochotach ..kolorek zawsze budzi na twarzy gości pełne zaskoczenie;-)
    I uwaga - nie ma się co przejmować - po upieczeniu ciasto z wierzchu ma trochę bury kolor.Żywa dzika zieleń pojawia się po rozkrojeniu ;)

  • Gość: [Gocha] *.range109-145.btcentralplus.com

    Pychotka !!!!

  • Gość: [ashee] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Czy kremówkę należy ubić przed dodaniem mascarpone?

  • kasiaaaa24

    Absolutnie nie.

  • Gość: [Agnieszka] *.ipv4.supernova.orange.pl

    czy skrapiamy czymś biszkopt?? jakiś rum czy koniak

  • kasiaaaa24

    Nie

  • Gość: [Aga] *.dynamic.chello.pl

    piecze się właśnie dla Męża, czy wierzch naprawdę może być brązowy? bo taki mi się robi;/
    ale mam nadzieję, że w środku będzie zielony...;p

  • kasiaaaa24

    Tak, to normalne, że wierzch ciasta się spieka na brązowo :) Po rozkrojeniu będzie zielony.

  • Gość: [Monika] *.tktelekom.pl

    moje ciasto, niestety, nie ma takiego koloru. widac jakby biszkopt i zielonkawe kreseczki. dlaczego? czy szpinak nie był dość rozdrobniony? i w smaku wyraźnie czuć ten posmak.

  • Gość: [Aga] *.dynamic.chello.pl

    potwierdzam;) w srodku zielony;) tort wyszedł piękny- smaku jeszcze nie znam;)

  • Gość: [marta] *.4web.pl

    moje ciasto po rozkrojeniu nie jest tak intesywnie zielone dlaczego? jest zgniło zielone i bardzo tłuste albo wilgotne

  • kasiaaaa24

    Są dwa powody mało intensywnej zieleni. Albo szpinak był kiepskiej jakości (tak się zdarza i niestety wówczas trzeba próbować z inną firmą), albo nie został odpowiednio zmiksowany. Na Fanpage'u bloga już ponad dwadzieścia osób dodało zdjęcia tego ciasta i 80% z nich ma soczyście zielony kolor, a ta reszta właśnie nie aż tak intensywnego, co ja raczej łączę z jakością użytego szpinaku, jeśli został zmiksowany zgodnie z zaleceniami.

  • Gość: [marta] *.4web.pl

    szpinak hortexu... nie wiem czy jest jeszcze lepsza firma. został zmiksowany bardzo bardzo. mam termomix... i to cudo raczej dokładnie miksuje.

  • kasiaaaa24

    Ja miałam szpinak z Biedronki :) A jak chodzi o Termomix, to faktycznie - nie ma się do czego przyczepić.

  • Gość: [klott] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam-goście zachwyceni.

  • Gość: [Aga] *.dynamic.chello.pl

    ja również robiłam z biedronki- moim zdaniem jest najepszy- bo z Hortexu często bywał gorzki w smaku i właśńie bardziej zgniły w kolorze- mam na myśli przygotowany na wytrawnie.

  • Gość: [kasia] *.bb.sky.com

    a czy mogłabyś podać proporcje na zwykłą blachę?

  • kasiaaaa24

    Przykro mi, ale nie wiem jaki wymiar jest tym "zwykłym" :) Proszę o podanie wymiarów lub po prostu proszę sobie policzyć pole powierzchni obu forem i wówczas będzie wiadomo, o ile należy zwiększyć proporcje składników.

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Kochana , z piekłaś z termoobiegiem czy góra dół ????

  • kasiaaaa24

    Góra+dół

  • Gość: [Marzena] 176.97.26.*

    A czy można zmiksować swieży szpinak?

  • Gość: [Ola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jednym słowem, lepszego ciasta nie jadłam.

  • Gość: [Renia] *.play-internet.pl

    Robiłam na urodziny i wyszedł genialny :)
    Najlepiej dodać owoce delikatnie dojrzałe bo tort sam w sobie jest bardzo słodki a lekko kwaśne owoce przełomią tą słodycz, dodatkowo taki torcik dłużej postoi a taki "przegryziony" jest jeszcze lepszy :)

  • Gość: [Iza] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wszystkim, którzy zastanawiają się czy zrobić to ciasto, stanowczo polecam :) naprawdę warto. Ciasto jest mi znane, wielokrotnie jadłam, bo wyglądem mocno zachęca do konsumpcji. Ile domów, tyle modyfikacji i wersji "Leśnego mchu", jednak zdecydowanie ten jest najlepszy. Jadłam wersję z granatem, wersję z galaretką cytrynową w masie itd., powtórzę raz jeszcze, że wyżej zaproponowany przepis zdecydowanie najlepszy. Ponadto napisany bardzo przejrzyście i zawsze wszystko wychodzi. Jeśli macie problem z zakupem krupczatki, a naprawdę nie wszędzie ona jest to podobny efekt otrzymacie z zastosowania mąki typ 500. Robiłam zarówno z krupczatką, jak i właśnie z mąką typ 500. Uważam, że całe ciasto jest nieco zbyt słodkie, ale to kwestia gustu. Ja osobiście do masy daję cukru mniej i zamiast jagód wykorzystuję jeżyny, bo mam ich dużo w ogrodzie. Wszystkim smakuje, a ja odsyłam na tego właśnie bloga po więcej pomysłów, bo autorka naprawdę odwala kawał dobrej roboty, zdjęcia prześliczne i mega zachęcające, a same przepisy zawsze napisane w sposób zrozumiały nawet dla tych zaczynających przygodę z pieczeniem i gotowaniem. Trzymając się ściśle przepisów - nie ma opcji, by coś nie wyszło :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za Wszystkie komentarze i cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu :)

  • Gość: [Andrzej] *.gazeta.pl

    Co zrobić żeby wrósł ładnie biszkopt ? Mi po dwóch próbach coś nie wychodzi, ogólnie jest b.smaczny ale warstwy są cieniutkie i za ładnie to nie wygląda ;-)

  • kasiaaaa24

    Opcji jest kilka. Proszę dać znać, czy któraś z nich jest możliwa:

    * zbyt słabo odsączony szpinak (ciasto jest za wilgotne i nie ma "siły" wyrosnąć)
    * za duża tortownica (na pewno jest to 24 cm? jeśli tak, może warto zmniejszyć ją do 22 cm)
    * zbyt małe/za słabo ubite jajka
    * za mała łyżeczka do odmierzania proszku :)

  • Gość: [Aga] *.play-internet.pl

    Czy można dodać mrożone owoce? Mam jagody i maliny, ale niestety zamrożone.

  • kasiaaaa24

    Tak i nie należy ich wcześniej rozmrażać.

  • Gość: [Madzik] *.centertel.pl

    Witam, torcik rewelacja!
    Chociaz zastosowalam modyfikacje: uzylam 1 szkl. maki pszennej pełnoziarnistej oraz 1 szkl. maki z ryżu brązowego, dodałam troszke wiecej proszku do pieczenia. Spokojnie mozna zaminiac maki na ciezsze, chociaz gryczana moim zdaniem nie bedzie pasowac. Cukier zastapilam ksylitolem (rozpuscilam go troszke przed ubiciem w smietance). Wobec braku świeżych owocow blaty ciasta wysmarowalam dzemem malinowym wlasnej roboty a na wierzch ciasta polozylam mrozone maliny. W sezonie na pewno zrobie ze świeżymi malinkami
    Dzieki za przepis

  • Gość: [Joanna] *.interbeskidy.net

    Czy można użyć świeżego szpinaku?

  • Gość: [Agnieszka] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Witam,
    robiłam ten torcik mężowi na urodziny wyszedł genialny, a efekt zieleni zrobił efekt wow. Ale mam takie pytanie czym jeszcze można by "pofarbować" naturalnymi składnikami biszkopt? im bardziej zaskakujący kolor tym lepiej :)

  • kasiaaaa24

    Naturalnymi będzie ciężko uzyskać mocno zielony kolor. Polecam barwniki w żelu marki Wilton, są bardzo intensywne i wystarczy jedna kropla :)

  • Gość: [Ulka] *.play-internet.pl

    Po dodaniu zamrożonych owoców krem zrobił się bardziej lejący, czy stężeje spowrotem?

  • Gość: [dana0609] *.dynamic.mm.pl

    Przeglądałam inne przepisy gdzie ilość oleju była mniejsza. Wolała bym dodać trochę mniej jednak boję się czy nie zepsuję całości. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Przykro mi, ale ja nie odpowiadam za wypiek z innymi proporcjami, ponieważ mogę być pewna tylko tego, co sama robiłam :)

  • Gość: [Justee] *.fiberway.pl

    czy mozna użyć szpinak liściasty tylko mocno go rozmiksowac?

  • kasiaaaa24

    Mrożony liściasty - jak najbardziej.

  • Gość: [Asia] *.centertel.pl

    Czy można użyć mrożonych owoców?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście

  • Gość: [Asia] *.threembb.co.uk

    Zrobione, zjedzone, zapisane na zawsze! To zdecydowanie najlepszy tort na świecie, a zaskoczenie biesiadników zarówno kolorem jak i składnikiem to super moment ;-)
    Dziękuję, Kasiu xx

    Gdyby ktoś miał podobny problem z mąką - ja zastąpiłam średnio mieloną semoliną i wyszło super. Mrożone owoce też dały radę, nic nie wypłynęło, ani się nie rozgniotło.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że posmakował :)

  • Gość: [Marrgo] *.terminus.pl

    wygląda fantastycznie...
    :o)

  • Gość: [KasiaBe] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Właśnie znalazłam ten przepis u wujka google i będę próbować swoich sił. Mam tortownice o średnicy 28cm i nie wiem czy wyjdzie mi na takiej duzej

  • kasiaaaa24

    Zdecydowanie trzeba zwiększyć ilość składników o 50%.

  • Gość: [Annael] *.gazeta.pl

    Kiedyś zrobiłam dla siostry ale nie miałam szpinaku więc zrobiłam ze sparzonej pokrzywy :D też był zielony

  • Gość: [michaś] *.adsl.inetia.pl

    czy owoce mogą być mrożone?

  • Gość *.hsd1.ma.comcast.net

    Can someone translate the recipes by English Please!!!

  • Gość: [Ewa 36] *.centertel.pl

    Witam. Zrobiłam to ciasto w tortownicy 24 cm jest pyszne i super wyglada. Chce go teraz zrobic w formie 25x35cm. Jest na blogu pani Doroty z moje wypieki przelicznik foremek i wyszło mi 8 jajek, 2,5 szkl oleju.. Hm, jakos duzo .. Nie potrzeba mi kroic tego ciasta z prostokatnej formy na 3 czesci, wystarcza dwie, prosze doradzic o ile powiekszyc ilość składnikow?? Dziekuje

  • Gość: [Ewa] *.play-internet.pl

    Czy można użyć świeży szpinak bo mam na działce

  • kasiaaaa24


    Lepiej użyć mrożonego, ponieważ przy świeżym ciężko sprecyzować wagę.

  • kasiaaaa24

    Owoce mogą być świeże.

  • Gość: [ewa] *.convergenze.it

    Witam. Uwierzylam pani zapewnieniom,ze ciasto jest pyszne i bede go piekla dla mojego meza na koniec wrzesnia,ale najwazniejsze to to ,ze zdjecia sa tak cudne,ze kombinuje jak zrobic sobie tapete na kompa.Sa po prostu bajkowe.Pozdrawiam.e

  • izomorfia3

    Kasiu a czy szpinak mogę dać zwykły baby fresh nie mrożony ???

  • kasiaaaa24

    Z tym świeżym szpinakiem temat jest o tyle ciężki, że nie potrafię określić dokładnej ilości i też nie jestem pewna, czy on się tak miałko zblenduje.
    Jak mam być szczera, to jak bym ja miała robić to ciasto dla siebie, to raczej bym nie ryzykowała :)

  • Gość: [Julia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Ciasto w piekarniku . Wygląda świetnie. Niestety szpinak nie zmielił się dokładnie i wciąż go widać , mam nadzieje ze tak ma być a po pieczeniu nie będzie go widać . Ciasto wyszło tez bardzo gęste ale wrażenia super . Pozostaje tylko czekać .
    Pozdrawiam .

  • Gość: [kinia] 81.219.231.*

    Polecam dodać trochę skórki z cytryny do ciasta- jest jeszcze smaczniejsze:)

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Czy na pewno 3 łyżeczki proszku do pieczenia ,zgaga nie będzie?

  • kasiaaaa24

    Na pewno 3 łyżeczki.

  • Gość: [gosia] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Właśnie robię, już enty raz. Pycha.

  • Gość: [Beata] *.dynamic.chello.pl

    Jeśli dam owoce mrożone to nie zaczną topnieć w kremie? Boję się ,że wszystko się rozleje.Można by było dodać frużeliny ?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że frużelina będzie lepszym rozwiązaniem niż mrożone owoce.

  • Gość: [celarka] *.play-internet.pl

    Czy jajka ubijamy całe od razu? Czy jak na biszkopta-najpierw białka a później dodajemy żółtka i cukier?

  • kasiaaaa24

    Ubijamy całe jajka.

  • Gość: [Kama] *.bb.sky.com

    Ciasto super, bardzo wilgotne. Robiłam że szpinakiem Hortex i wyszło super zielone. Co prawda zamiast świeżych owoców zrobiłam fruzeline z jeżyn. Dzięki i gorąco polecam ten przepis. :-)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował. Pozdrawiam :)

  • Gość: [natalia] *.ists.pl

    krem mi się zważył :( coś źle zrobiłam, jutro będę na nowo robić ten krem. Czy musze najpierw wymieszac łyżką składniki na krem zanim zmiksuje?

  • kasiaaaa24

    Krem zwarzy się, jeśli jest zbyt długo ubijany. Podobnie jak kremówka - przy "przebiciu" staje się masłem.
    Nie ma potrzeby mieszać wcześniej krem. Tylko proszę ubijać go nie dłużej niż trzeba :)
    Trzymam kciuki za drugą próbę i czekam na informację jak wyszło.

  • Gość: [Kati35] 95.171.218.*

    Co można dac zamiast jagód jeżyn też nie ma tam gdzie mieszkam?

  • kasiaaaa24

    Mogą być same maliny. Też będzie super.

  • Gość: [edzia] *.giga-komputer.pl

    Kochana robiłam ten tort na Wielkanoc był hitem a teraz mam pytanko czy da rade zrobić z tego przepisu muffiny ja myślę że tak ale chcę poradzić się eksperta serdecznie pozdrawiam Edyta

  • Gość: [Aleksandra] *.bb.online.no

    Witam. Ciasto wyszło pyszne. Próbowałam zrobić wersję z burakiem, ale ciasto wyszło pomarańczowe. Zrobiłam również wersję z dodatkiem chałwy do kremu. Niewielka ilość, a po kilku godzinach chłodzenia ten lekko wyczuwalny smak zrobił w ustach furorę. Również krem robiłam z samymi borówkami i też wyszedł pyszny! Bardzo dziękuję za przepis. Polecam rzucić ciastem po pieczeniu, wtedy na pewno nie opadnie i nie trzeba czekać tyle czasu, aby wykonać następne kroki.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za podzielenie się opinią. Pozdrawiam :)

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pani Kasiu pozwolę sobie zapytać jakiego użyła Pani szpinaku mrożonego, rozdrobnionego czy liściastego.
    Pozdrawiam serdecznie i chylę czoła tak zdolnej osobie jak Pani.

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pani Kasiu pozwolę sobie zapytać jakiego użyła Pani szpinaku mrożonego, rozdrobnionego czy liściastego.
    Pozdrawiam serdecznie i chylę czoła tak zdolnej osobie jak Pani.

  • kasiaaaa24

    Rozdrobnionego. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Evicus] *.centertel.pl

    Robię już któryś raz i wychodziło pyszne. Wprawdzie robiłem z mrożonymi owocami ale wychodziło. Aż do dzisiaj. Krem po dodaniu owoców zrobił się rzadki i nie dalo się go za nic nałożyć dużo, wyszła cienka warstwa. Ciasto też nie za specjalnie wyrosło. Nie wiem co się zadziało, ale się zirytowałem bo ciasto ma być na jutro na imprezę i nie zdążę zrobić nowego. Jakieś rady na przyszłość?

  • kasiaaaa24

    Evicus - przyznam szczerze, że nie wiem co mogło pójść nie tak (tym bardziej, że wcześniej wyszedł bez zastrzeżeń). Może po prostu śmietana była za mało ubita?
    Na pewno nie ma znaczenia fakt, że zostały dodane świeże owoce. To mrożone puszczają więcej soku.
    No i fakt, że ciasto nie wyrosło. Tutaj też nie mogę jednoznacznie stwierdzić, co było przyczyną. Może szpinak był za mało odciśnięty?

  • Gość: [Evicus] *.centertel.pl

    Ze szpinakiem możesz mieć rację, bo wydawał się jeszcze trochę zbyt wilgotny. Ale pośpiech złym doradcą i nie chciało mi się już wyciskać. A śmietaną raczej była dobrze ubitą bo krem bez owoców był sztywniutki. No cóż. Liczę na to że następnym razem wyjdzie lepiej. Rodzina już składa u mnie na niego zamówienia :) dzięki za świetny przepis ;)

  • Gość: [Evicus] *.centertel.pl

    Już wiem! Jeżeli problem jest z rzadkim kremem, po prostu wstawmy go do lodówki i poczekajmy. Zostało mi go trochę bo mało nałożyłem z racji tego że się rozpływał i spływał z ciasta, odlalem do kubeczka i wstawiłem do lodówki. Po kilku godzinach jest tak sztywny że można wbić widelec i się nie ruszy z miejsca :D

  • kasiaaaa24

    O proszę! Ja myślałam, że krem jest za rzadki po schłodzeniu.
    Chociaż swoją drogą, jeśli po schłodzeniu jest tak sztywny, to jednak na przyszłość zalecam mniej żelatyny :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci