Menu

Gotuję, bo lubię

Burgery z grilla z cukiniowymi frytkami

kasiaaaa24

 

Już za kilka godzin rozpocznie się pierwszy weekend tego lata, który w tym roku jest jednocześnie pierwszym weekendem rozpoczynających się dziś wakacji. Niezła okazja do świętowania, prawda? :)

Jeśli planujecie spędzić go przy grillu, to dziś mam dla Was wyjątkową propozycję. Grillowane burgery z dodatkiem świeżego szpinaku, awokado, grillowanej cebuli, boczku i sosu BBQ w towarzystwie grillowanych frytek z cukinii. 

A jeśli skusicie się na ich przygotowanie to jestem przekonana, że na jednym razie się nie skończy :) 

 

 

Składniki na 4 porcje

 

Burgery:

 

* 700 g mielonego mięsa wołowego

* 1 drobno posiekana cebula

* 1 łyżeczka musztardy

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 100 ml zimnej wody

* sól

* pieprz

 

Dodatkowo:

 

* 4 bułki do hamburgerów

* 1  małe opakowanie świeżego szpinaku

* 8 plasterków wędzonego boczku

* 4 plastry żółtego sera

* 1 duży pomidor

* 2 czerwone cebule

* 2 ogórki konserwowe

* 1 mocno dojrzałe awokado

* majonez

* sos BBQ

 

Frytki z cukinii

 

* 2 cukinie

* 2 łyżki oliwy

* 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku

* 2 szczypty soli

 

Wszystkie składniki burgerów łączymy ze sobą i mieszamy do chwili, aż mięso wciągnie całą wodę. Masę mięsną dzielimy na 4 części i formujemy odrobinę większe od średnicy bułki burgery, które następnie grillujemy na przeznaczonej do tego celu tacce aluminiowej. Mniej więcej 3-4 minuty przed zdjęciem burgerów z grilla umieszczamy na nich ser.

W czasie, w którym grilluje się mięso, na osobnej tacce grillujemy boczek, krążki cebuli oraz pokrojone w słupki, nasmarowane oliwą oraz oprószone czosnkiem i solą cukinie.

Po zdjęciu z grilla zarówno mięsa jak i warzyw, na rozgrzanym ruszcie (przez około pół minuty) podpiekamy przekrojone na pół bułki.

Spód każdej bułki smarujemy majonezem, a następnie warstwami układamy: szpinak, mięso, boczek, cebulę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki awokado, pomidora oraz ogórek konserwowy. Wierzchnią część bułki smarujemy sosem BBQ.

Burgery podajemy z cukiniowymi frytkami oraz dodatkową porcją majonezu.

Smacznego :)

 

(Przepis powstał przy współpracy z portalem lifetime.arena.pl.)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci