Menu

Gotuję, bo lubię

Ogórki małosolne na sucho - przepis

kasiaaaa24

 

Jeśli lubicie ogórki małosolne, to dzisiejszy przepis z pewnością nie tylko przypadnie Wam do gustu, ale będzie też pewnego rodzaju rewolucją w sposobie ich przygotowania, bo prościej i szybciej się już chyba nie da :)

Ogórki małosolne na sucho, to pochodzący z Rosji sposób na kiszenie bez zalewy, a dzięki temu przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w woreczku, szczelnie go zamknąć i odstawić na 24 godziny. Ja dodatkowo w tym czasie kilkukrotnie nim potrząsałam i odwracałam, aby ogórki były równomiernie ukiszone.

Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce do 3-4 dni, również w zamkniętym szczelnie opakowaniu.

 

Składniki:

 

* 1 kg drobnych ogórków gruntowych

* kawałek chrzanu (wielkości kciuka)

* 2-3 baldachy kopru (lub mały pęczek świeżego, nieposiekanego koperku)

* 5 ząbków młodego czosnku

* 2 łyżeczki soli

* 2/3 łyżki ziaren gorczycy

 

Ogórki myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie wycieramy je ręcznikiem papierowym i odcinamy końcówki. Tak przygotowane ogórki przekładamy do grubego woreczka foliowego dostosowanego do kontaktu z żywnością (najlepiej sprawdzą się tu przeznaczone na mrożonki woreczki z zapięciem, które również wykonane są z dość grubej folii). 

Obrany chrzan oraz czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ogórków razem z solą, koprem i gorczycą. Woreczek szczelnie zamykamy (pozbywając się nadmiaru powietrza), kilkukrotnie energicznie potrząsamy i wstawiamy do lodówki. Po 4 godzinach ogórki wyjmujemy z lodówki i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia.

Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego :)

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Monia] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Muszę koniecznie je zrobić ! Jakiś czas temu widziałam ten przepis w gazecie , podeszłam wtedy do niego sceptycznie :)

  • Gość: [gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy te ogórki można zapakować próżniowo na te 20h?

  • majanaboxing

    O kruczę, nie słyszałam nigdy o takim sposobie kiszenia ogórków! Robię tradycyjnie, ale chętnie kiedyś spróbuję wg tego przepisu. :)

  • Gość: [ania jakubowska] *.ip4.greenlan.pl

    Nie wierzyłam, że coś z tego wyjdzie...
    Zrobiłam wczoraj, i dziś rano na śniadanie jadłam pyszne małosolne!

  • Gość: [zufik] *.gazeta.pl

    Niesamowity przepis! muszę wypróbować:)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci