Menu

Gotuję, bo lubię

Tort kawowo bananowy

kasiaaaa24

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na drugi tort urodzinowy Grzegorza.  

Taki to ma dobrze, prawda? :)

Pierwszym był tort czekoladowy z whisky i dżemem dyniowym, na który przepis znajdziecie już na blogu (klik klik). Ten natomiast solenizant skomponował sobie sam :)

I muszę Wam powiedzieć, że był po prostu przepyszny. Wilgotny biszkopt z lekko wyczuwalnym aromatem kawy z absolutnie idealnym trio w postaci masy śmietanowej, bananów i kajmaku.

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt

 

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej

* 1 łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej (typu Crema, Velvet)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

 

Krem

 

* 500 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 3 łyżki cukru pudru

 

Poncz

 

* 1/2 szklanki wrzątku

* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

* 2 łyżeczki cukru

 

Dodatkowo

 

* 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)

* 3 duże, dojrzałe banany

* 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę do której dodajemy stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy wodę, olej oraz mąkę przesianą z kawą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Jeśli biszkopt zacznie się spiekać od góry, przykrywamy go papierem do pieczenia. Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 blaty. 

Składniki ponczu łączymy ze sobą.

Banany kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i smarujemy z obu stron sokiem z cytryny.

Puszkę z masą kajmakową wstawiamy na około 10 minut do wrzątku, a następnie energicznie mieszamy widelcem, aby masa stała się półpłynna. Jeśli wciąż będzie za gęsta, po rozmieszaniu wstawiamy ją na kolejne 10 minut do gorącej wody.

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu.

Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i delikatnie rozsmarowujemy na nim 1/3 puszki masy krówkowej. Na masie układamy banany, a następnie przykrywamy je połową kremu. Te same czynności powtarzamy z drugim blatem, a następnie całość przykrywamy ostatnim, naponczowanym krążkiem ciasta.

Tort wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, a następnie wierzch polewamy pozostałą masą krówkową (wcześniej zapewne będzie trzeba ją ponownie podgrzać we wrzątku, aby miała płynną konsystencję).

Tort ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na całą noc.

Smacznego :)

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Moje urodziny w tym tygodniu więc już wiem jaki będzie tort ;))) myślę że przepis mogę wykorzystać ???

  • Gość: [elad61] *.adsl.inetia.pl

    Witam. Jakiej wielkości ma być tortownica? W składnikach podana jest kawa, a w wykonaniu kakao, poza tym w wykonaniu biszkopta podaje pani ojej, a w składnikach go nie ma. Tort wygląda apetycznie i chciałabym go zrobić, ale proszę nanieść poprawki bo nie wiem, czy faktycznie dodawać olej do biszkopta. Pozdrawiam.

  • Gość: [Aisak] *.centertel.pl

    Chyba zrobię swój pierwszy w życiu tort W składnikach nie ma oleju, o którym piszesz w opisie wykonania. Pozdrawiam autorkę mojego ulubionego kulinarnego bloga

  • kasiaaaa24

    Wpis już uzupełniony, ale zanim zmiany się pokażą, napisze też tu:
    * 1 łyżka oleju
    * tortownica o średnicy 24 cm (jak zawsze)

    Aisak - dziękuję i pozdrawiam :)
    Kasia - po to się nim z Wami podzieliłam :)

  • Gość: [ewela] *.e-sbl.net

    czy biszkopt ma tendencje do opadania i zakalca, mi się zawsze nie udaje... Nie umiem wmieszać mąki aby piana nie opadła a mąka się połączyła z pozostałymi składnikami... Czy można zmiksować ją na najmniejszych obrotach?

  • Gość: [lena] *.dynamic.mm.pl

    imponująco wygląda :)

  • Gość: [....] 213.172.180.*

    dlaczego dodajesz wodę do ciasta biszkoptowego? zauważyłam, że w większości przepisów są dwie łyżki wody

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu obłędny tort:). Najlepszego dla Męża:)

  • Gość: [Anonim] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, czy moze ktoś wie jakiego piekarnika uzywa Pani Kasia? Jestem przed remontem kuchni i bede wymieniac caly sprzet, firm jest mase, ciezko sie zdecydowac. Pani Kasia ma duze doswiadczenie dlatego chcialabym wiedziec jakiego sprzetu uzywa? CZy ktos moze wie? Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam, Mariola

  • kasiaaaa24

    Ewela - ja zawsze miksuję, tyle że na najwolniejszych obrotach.

    Gość - moim zdaniem dzięki wodzie biszkopt jest bardziej puszysty i delikatny. Czasem dodaję nawet 3 łyżki :)

    Anonim - Ja używam piekarnika Amica (w kuchni wolnostojącej). Niestety nie mam możliwości zabudowania bardziej profesjonalnego piekarnika (nad czym bardzo ubolewam), ale jak widać, daje radę :)

  • Gość: [Claudia] *.f-net.pl

    Jakiej masy kajmakowej Pani używa?

  • kasiaaaa24

    Gostyń

  • Gość: [JoannaM] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Tort rewelacyjny!!! Robiłam już drugi raz. Polecam!!!!

  • Gość *.free.aero2.net.pl

    Pięknie wygląda:)a co to Mąż podwójnie obchodzi urodziny,że dwa torty?

  • Gość: [Dorota] *.net.hawetelekom.pl

    Tort PRZEPYSZNY !!! Robiłam już dwa razy, wszystkim bardzo smakował. Za drugim razem trochę więcej nasączyłam placki i dałam odrobinę więcej masy krówkowej, i to był chyba błąd, bo trochę mi się skrzywił. Ale następnym razem będę robiła tak jak w przepisie, bo przepis zdecydowanie do powtórki przy kolejnej imprezie :)

  • Gość: [Monia] *.mynet.com.pl

    Pierwszy raz w życiu robiłam tort :) dla Kochanej Babci
    Na szczęście trafiłam na Pani blog :) Tort wydawał mi się trudny, i myślałam że komu jak komu ale mi na pewno nie wyjdzie.. Myliłam się :) Tort wyszedł mi idealny, mimo tego iż użyłam zamiast kawy: inkę karmelową bo nie pijam innej :) wszyscy byli zachwyceni :) Babcia się zajadała jak małe dziecko :) a ja obrosłam w piórka ze szczęścia:) za niedługo urodziny teściowej :) już wybieram jakiś inny tort z Pani bloga :) z Panią nie boję się eksperymentów :) wiem, że mi się uda :) DZIĘKUJĘ :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za te miłe słowa i niezmiernie cieszę się, że tort przypadł do gustu Babci :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Marysia] 91.210.241.*

    Zrobiłam, sprawdziłam - pyszne!! Tylko u mnie karmel tak ładnie nie spływał:P

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci