Menu

Gotuję, bo lubię

Kakaowa babka majonezowa

kasiaaaa24

 

Babka majonezowa to zdecydowanie nasza ulubiona babka wielkanocna. Lekka i puszysta, a przy tym wilgotna i tak pyszna, że znika praktycznie od razu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatni raz został chociaż kawałek na drugi dzień świąt :)

Osoby które obawiają się, że smak majonezu zdominuje smak babki pragnę uspokoić - nikt z Waszych bliskich nie domyśli się, co jest tym tajemnym składnikiem ciasta :)  Jednak polecam Wam użycie do niej słodkiego majonezu (np. Winiary lub Hellmann's), ponieważ majonezy pikantne (jak np. mój faworyt do sałatek - Kielecki) nie specjalnie pasują do tego rodzaju wypieku.

 

 

Składniki na formę o średnicy 21-22 cm:

 

* 1/2 szklanki mąki pszennej (125 ml)

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (125 ml)

* 2 łyżki gorzkiego kakao

* 1 szklanka cukru

* 2 łyżki cukru waniliowego

* 4 duże jajka

* 3/4 szklaki majonezu

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Polewa

 

* 35 g masła

* 4 łyżki gorzkiego kakao

* 4 łyżki cukru pudru

* 7 łyżek mleka

 

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy przez około 5 minut - do czasu aż cukier się rozpuści.

Ciasto przelewamy do lekko natłuszczonej olejem formy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 45 minut.

Po około 20-30 minutach od wyjęcia, babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Składniki polewy łączymy ze sobą w małym rondelku z grubym dnem i zagotowujemy cały czas energicznie mieszając. Kiedy polewa lekko zgęstnieje polewamy nią babkę.

Smacznego :)

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Domi] *.tktelekom.pl

    Kochana już dwa razy na Wielkanoc piekłam babkę majonezową z Twojego właśnie przepisu! Jest niezastąpiona! :) Ta kakaowa będzie ciekawą nowością w tym roku! :)

  • majanaboxing

    Wygląda pięknie. Dostojna ,cudowna babeczka.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [lena81] *.play-internet.pl

    Kasiu właśnie zrobiłam polewę, a babka wyszła piękna :-) za chwilkę się biorę za dopracowanie ciasta pijak (of course Twojego autorstwa :-) W niedzielę moja Ciocia Bożenka ma imieniny i działam od kilku godzin w kuchni :-) DZIĘKUJĘ za wspaniałe przepisy, jesteś moją inspiracją :-) :-) :-)

  • kasiaaaa24

    Lena81 -bardzo mi miło :)
    Wszystkiego dobrego dla Cioci :)

  • Gość: [lena81] *.play-internet.pl

    Kasiu dziękuję w imieniu Cioci :-)
    p.s. pijak wyszedł kapitalny :-) :-) :-)

  • Gość: [Szkatułka Emi] *.play-internet.pl

    Kasiu, ta babka to poezja, jak każdy Twój przepis. Teraz przyglądam się mazurkom i będzie w tym roku zdecydowanie wiśniowo czekoladowy.
    Pozdrawiam Cię serdecznie,
    Emi

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że babka smakuje :)
    Czekam na opinię o mazurku :)

  • Gość: [Kizia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Babka faktycznie pycha, zrobiłam na próbę i wyszła :-) w dosłownym słowa znaczeniu wyszła :-D dziękuję już napewno robię ta babkę i mazurek śliwkowy

  • Gość: [agusia] *.poddebice.mm.pl

    Prosty przepis, szybkie wykonanie. A smak - wilgotna, pyszna i szybko znika. W tym roku pojawi się na wielkanocnym stole.

  • Gość: [katiezzz] *.internetdsl.tpnet.pl

    Babka przepyszna, ale na święta chciałabym ją zrobić w formach minibabeczek (trochę jak muffinki). Ile czasu powinnam je piec? Bo niestety "na oko" to mi nic nie wychodzi :)

  • kasiaaaa24

    Najlepiej będzie sprawdzać patyczkiem, czy babeczki są suche. Mnie się wydaje, że około 20-25 minut, ale najlepiej zrobić test przed wyjęciem.

  • Gość: [Bg] *.ipv4.supernova.orange.pl

    bardzo dobra, delikatna, mięciutka :)
    Wesołych Swiąt!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci