Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto Wielkanocne - przepis

kasiaaaa24

 

Chociaż do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, już dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na ciasto, które moim zdaniem świetnie spisze się jako wypiek na tak odświętny czas. Chociaż planując jego przygotowanie nie myślałam o nim jak o świątecznej propozycji, już po pierwszym kęsie wiedziałam, że właśnie w takiej roli zaprezentuje się na blogu. Jako idealny wypiek wielkanocny :)

Ciasto może wydawać się Wam pracochłonne, ale tak naprawdę jest dość proste i poszczególne etapy jego przygotowania można rozłożyć sobie w czasie.

Jeśli macie ochotę, do masy kawowej możecie dodać wiśnie z nalewki. Z pewnością wpłyną one pozytywnie na smak ciasta :)  

 

Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm (wymiar dna)

 

Ciasto kruche:

 

* 420 g mąki tortowej

* 5 żółtek

* 250 g masła

* 90 g cukru pudru

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki zimnej wody

 

Dodatkowo:

 

* 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

 

Beza kokosowa:

 

* 4 duże białka

* 2 szklanki wiórków kokosowych

* 140 g cukru

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżka mąki

 

Warstwa orzechowa:

 

* 4 jajka

* 180 g cukru

* 180 g zmielonych orzechów włoskich

* 1 łyżeczka kawy mielonej (nie rozpuszczalnej)

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem kawowy:

 

* 300 g bardzo miękkiego masła (najlepiej wyjętego z lodówki poprzedniego dnia)

* 2 jajka

* 2 żółtka

* 200 g cukru pudru

* 4 łyżeczki miałkiej, delikatnej kawy rozpuszczalnej

* 2 x 50 ml wody



Polewa:

 

* 50 g masła

* 10 łyżek mleka

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao

 

Ciasto

Z wymienionych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto i dzielimy je na dwie równe części (najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie kruchego ciasta jest zmiksowanie składników w malakserze, jeśli takowy posiadacie).

Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy (wyłożony wcześniej papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowujemy połowę konfitur i przygotowujemy bezę kokosową.

Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę, do chwili połączenia się składników. Bezę przekładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut (ostatnie 7 minut podpiekałam tylko spód).

Drugą częścią ciasta wykładamy drugą formę, smarujemy je pozostałymi konfiturami i przygotowujemy pianę orzechową.

Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut, do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy, do której następnie dodajemy orzechy wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Pianę orzechową wykładamy na ciasto i pieczemy tak samo, jak ciasto z bezą kokosową.

Oba ciasta odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

 

Krem kawowy

Kawę zalewamy wrzątkiem (50 ml) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Całe jajka oraz żółtka ubijamy do chwili aż znacznie powiększą swoją objętość i staną się jasne (ok. 7 minut).

W tym czasie cukier puder i wodę (50 ml) umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy do chwili aż utworzą syrop, a następnie gotujemy go przez około 3 minuty aby odrobinę zgęstniał. 

Do ubitych jajek dodajemy po łyżce gorącego syropu cukrowego miksując cały czas na najwyższych obrotach miksera. Puszysty kogel mogel odstawiamy do wystygnięcia (powinien mieć temperaturę pokojową - nie musi być całkiem zimny).

Masło ubijamy na białą, puszystą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy do niego po pół łyżeczki kawy i dalej miksujemy. Robimy to stopniowo aby krem się nie zważył. Kiedy masło wchłonie całą kawę, dodajemy stopniowo jajka z syropem cukrowym i miksujemy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

 

Polewa

Mleko, masło i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do chwili aż się rozpuszczą. Następnie do garnka dodajemy kakao i podgrzewamy przez chwilę, cały czas energicznie mieszając rózgą. Po zdjęciu z ognia, polewę mieszamy trzepaczką jeszcze przez około minutę (w tym czasie odrobinę zgęstnieje) a następnie polewamy nią ciato.

 

Składanie ciasta

Ma spodzie formy układamy ciasto z bezą kokosową i rozprowadzamy na nim masę, którą przykrywamy drugim ciastem (bezą orzechową do masy) i lekko dociskamy.

Wierzch ciasta pokrywamy polewą.

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, ale wyjmujemy z lodówki około 45 minut przed podaniem.

Smacznego :)

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [monisska] *.speedtransfer.pl

    Wygląda apetycznie ale faktycznie wydaje się bardzo czasochłonne. Wole proste i szybkie ciasta, ale mam ochotę spróbować coś ambitniejszego. Mam nadzieję, że jeśli się zabiorę za to ciasto to mi wyjdzie. Tylko mam pytanie bo tak przyglądam się zdjęciu i jak jest najpierw ciasto z bezą potem krem to na kremie ciasto z bezą orzechową jest położone w taki sposób że kruche ciasto jest na górze czy wszystko jedno.

  • iw-nowa

    Witaj Kasiu,
    jak zwykle z zachwytem śledzę Twoje dania. To jak na moje możliwości jest póki co zbyt skomplikowane, ale podziwiam dodatkowo kunszt fotografii tego pysznego menu. :)
    Aż się chce gotować, szykować i jeść! :)
    Pozdrowienia i powodzenia
    iw

  • goskajp32

    czytam i już nie mogę powstrzymać cieknącej mi ślinki

  • jolantaszyndlarewicz

    OBŁĘDNE:)

  • Gość: [aga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam . Mam pytanie co do przepisu. W przepisie jest napisane że pieczemy ciasto z beza kokosowa 40 min ( ostatnie 7 min tylko spód ) . Nie bardzo rozumiem jak upiec sam spod pod koniec pieczenia. Będę wdzięczna za odpowiedź . Pozdrawiam:)

  • kasiaaaa24

    Jest to opcja jeśli posiadamy w piekarniku różne warianty pieczenia - w tym opcję pieczenia tylko od spodu. Jeśli nie posiadasz takiej opcji, przykryj bezę podwójnie złożonym papierem do pieczenia lub wsuń pod górną grzałkę blachę z piekarnika :)

  • Gość: [karina] *.inm.net.pl

    O zgrozo..pokusiłam się zrobić je na święta... bo przecież każde inne ciasto z tej strony było pyszne- i zawsze wychodziło! :)
    ciasto z orzechami nie dopiekło się... masa to przeprawa przez piekło... najpierw dodaję po pół łyżeczki kawy, nast. po łyżce masy z jajkami i pudrem... i co???? Waży się... wyrzucam- robię drugi raz i znów to samo...wszystko ważyłam niczego nie było za dużo, niczego za mało! NIGDY WIĘCEJ...
    Ciasta nie wyrzuciłam, ale na stół wstyd mi go postawić...

  • Gość: [Iza] 109.76.61.*

    Choć myślałam, że będzie trudno i dłuuugo to okazało się naprawdę łatwe i przy dobrej organizacji, dość szybkie. Smak? OBŁĘDNY! Dziękuję za ten pomysł

  • Gość: [Aga] 194.165.48.*

    Witam. Zrobiłam to ciasto na Święta. W smaku bardzo, bardzo dobre.
    Nie wiem tylko dlaczego strasznie kruszyło mi się ciasto kruche i to powodowało mały dyskomfort w wyglądzie pokrojonego ciasta.

  • Gość: [kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto wspaniałe, moja mama robi je bardzo często tylko u nas ma inną nazwę ("plecami do siebie")

  • Gość *.free.aero2.net.pl

    krem robię tak ; jaja plus żółtka ubijam na parzę studzę,ucieram z masłem i kawą

  • Gość: [Masakra] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Niestety ciasto okazalo sie totalna porazka. Od lat pieke i nigdy jeszcze nie zdarzylo mi sie, aby zwazyl mi sie krem, a w tym ciescie zwazyl mi sie trzy razy. Mimo duzej sympatii do tego bloga ciasta zdecydowanirnie polcam!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci