Menu

Gotuję, bo lubię

Śledzie w sosie tatarskim

kasiaaaa24

 

Ponieważ na karnawałowych imprezach nie może zabraknąć śledzika, dziś mam dla Was pomysł na śledziową przekąskę w moim ulubionym sosie tatarskim.

Poniżej zebrałam też pozostałe przepisy z bloga ze śledziem w roli głównej, więc mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie :)

 

Składniki:

 

* 500-600 g matiasów (waga po odsączeniu z zalewy)

 

Sos tatarski:

 

* 200 g pieczarek marynowanych

* 200 g ogórków konserwowych

* 3 ugotowane na twardo jajka

* majonez (moim zdaniem najlepszy do sosu tatarskiego jest majonez Kielecki)

 

Namoczone i dwukrotnie przepłukane śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

Pieczarki oraz ogórki siekamy w bardzo drobną kostkę i łączymy ze startymi na drobnych oczkach tarki jajkami oraz majonezem. Ilość majonezu zależy od Waszych preferencji smakowych. Ja dodałam 3 pełne łyżki.

Śledzie łączymy z sosem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Smacznego :)

 

Więcej przepisów na śledzie:

 

Śledzie w sosie warzywno pomidorowym

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie z pieczarkami

Korzenne śledzie z orzechami

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Moim zdaniem majonez kielecki jest najlepszy do wszystkiego:) ..... ale wierz mi Kasiu, ze kiedyś bardzo mi nie smakował:) .... a śledziki bomba:) ... u mnie w lodowce wlaśnie przegryzają się takie z suszonymi pomidorami:)

  • Gość: [Lena] *.internetdsl.tpnet.pl

    Uwielbiam śledzie. A Twoja (kolejna) propozycja podania bardzo mi się podoba:)

  • Gość: [Basik] *.centertel.pl

    Robiąc te śledzie nie byłam do końca pewna, czy będą mi smakować. Wyszły rewelacyjne, pyszne z tą róznicą, żę śledzie wymieszałam z sosem, bo tak lubimy bardziej i pycha. Pozdrawiam

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci