Menu

Gotuję, bo lubię

Kora orzechowa - przepis

kasiaaaa24

 

Kora orzechowa to efektowne, przekładane kremem budyniowym oraz Delicjami ciasto orzechowo kokosowe z brzoskwiniami i galaretką. Dość proste w przygotowaniu, ale odrobinę czasochłonne.

Jeśli jeszcze go nie znacie (a w ostatnim czasie stało się ono dość modne) zachęcam Was do wypróbowania.

 

 

Składniki na formę o wymiarach 20x28 cm (wymiary dna)

Ciasto (składniki na 2 blaty):

 

* 6 białek

* 1 żółtko

* 1/2 szklanki cukru

* 150 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)

* 75 g wiórków kokosowych

* 50 g rodzynek

* 2 łyżki mąki pszennej

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

 

* sok z 1 puszki brzoskwiń

* 1 i 1/2 szklanki wody

* 200 g miękkiego masła

* 5 łyżek cukru

* 2 budynie śmietankowe bez cukru

* 2 płaska łyżka mąki pszennej

* 5 żółtek

 

Dodatkowo:

 

* 2 opakowania Delicji pomarańczowych lub morelowych

* 75 ml mocnej kawy

* 50 ml spirytusu

* brzoskwinie z 1 puszki

* 2 galaretki brzoskwiniowe

 

Zmielone orzechy łączymy z wiórkami kokosowymi, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do nich przelane wrzątkiem i osuszone rodzynki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując, do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtko i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy połączone wcześniej suche składniki i miksujemy tylko do chwili aż wszystko się połączy (ok. 10 sek).

Masę dzielimy na 2 części i pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia formie, w 160 stopniach przez około 30 minut.

Oba blaty odstawiamy do wystygnięcia.

Zalewę z brzoskwiń łączymy ze szklanką wody oraz cukrem i zagotowujemy.

Pozostałą wodę, budynie, żółtka oraz mąkę miksujemy ze sobą (ja użyłam blendera) i wlewamy do gotującego się soku. Stale mieszając doprowadzamy budyń do wrzenia, a następnie zdejmujemy go z palnika, przelewamy do miski, przykrywamy szczelnie folią i studzimy do temperatury pokojowej.

Miękkie masło miksujemy przez około 7-8 minut, do czasu aż powstanie jasna, puszysta masa, do której następnie dodajemy po łyżce budyniu w około 30-40 sekundowych odstępach czasu. Masa jest gotowa kiedy jest jednolita, gładka i puszysta. Z masy odkładamy 3 czubate łyżki kremu, a resztę dzielimy na dwie części.

Pierwszy placek układamy w blaszce i rozsmarowujemy na nim pierwszą część kremu.

Biszkopty Delicji zamaczamy w kawie wymieszanej ze spirytusem i układamy je na masie czekoladą do spodu, delikatnie wciskając w krem. Następnie biszkopty przykrywamy drugą porcją masy na której układamy drugi placek ciasta i dość mocno dociskamy go go reszty ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną wcześniej masę, zwracając uwagę głównie na zalepienie wszystkich szczelin między ciastem a formą.

Na cieście układamy lekko zachodzące na siebie plastry brzoskwiń i wstawiamy je do lodówki na około 2-3 godziny. 

W czasie kiedy ciasto się chłodzi, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i studzimy. Zimne delikatnie wylewamy na cisto i wstawiamy je ponownie do lodówki, tym razem na całą noc.

Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc zalecam wyjęcie go z lodówki nawet godzinę przed podaniem. 

Smacznego :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kasia] 188.191.202.*

    u mnie to ciacho jest dość często pieczone, bardzo pyszne, polecam wypróbować jeśli ktoś go wcześniej nie piekł

  • Gość: [kinga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy oba blaty ciasta mozna piec w piekarniku razem czy każdy osobno??? czy nic sie nie stanie z pozostala reszta ciasta jesli poczeka na swoja kolej??? Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Jeśli Twój piekarnik daje taką możliwość (pieczenia dwupoziomowego), albo jest na tyle szeroki, że jesteś w stanie włożyć 2 blaszki, to jak najbardziej, można je piec razem. U mnie druga porcja ciasta czekała na pieczenie i nic mu się nie stało.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci