Menu

Gotuję, bo lubię

Daktylowo kakaowy pudding z chia

kasiaaaa24

 

Jeśli myślicie, że pyszny deser nie może być jednocześnie zdrowy, składać się z dobroczynnych dla organizmu składników i nie powodować ciężkości oraz wyrzutów sumienia  to myślę, że dziś Was zaskoczę :)

Głównym składnikiem deseru są ogólnie już dostępne nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), które wykazują niebywałe wręcz właściwości zdrowotne, suszone daktyle, gorzkie kakao oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki deseru pozostają w formie surowej, a brak obróbki termicznej sprawia, że zachowują swoje cenne wartości.

Wierzch deseru wieńczy kokosowa "bita śmietana" oraz, w moim przypadku, surowe ziarna kakaowca, podobnie jak nasiona chia uważane za superfood (czyli żywność, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla ludzkiego organizmu składniki). Ale jeśli nie posiadacie ziarna kakaowca, to gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao godnie je zastąpi :)

Szklaneczka takiego deseru to istna bomba antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, składników bioaktywnych, enzymów, wartościowego białka oraz aminokwasów, przy czym sam pudding smakuje jak budyń czekoladowy, więc jestem przekonana, że bez najmniejszego problemu będzie w stanie przemycić te wszystkie wartościowe składniki odżywcze Waszym mężczyznom oraz pociechom :)

 

Składniki na 3 porcje:

 

* 6 pełnych łyżek nasion chia

* 250 ml mleka (można zastąpić sojowym lub migdałowym)

* 10-12 suszonych daktyli bez pestek

* 2 łyżeczki kakao(ciemnego, niesłodzonego)

* 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

* 2 łyżeczki cukru trzcinowego

* 100 ml dodatkowego mleka

 

Kokosowa "bita śmietana":

 

* 1 puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego

* 1 łyżeczka cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* posiekana gorzka czekolada lub surowe ziarna kakaowca

 

Nasiona chia łączymy w niewielkim naczyniu z mlekiem, a następnie dodajemy do nich płatki owsiane, drobno posiekane daktyle, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i owijamy szczelnie folią spożywczą. Mieszankę wstawiamy do lodówki na około 8 godzin, a następnie łączymy ją z pozostałym mlekiem i miksujemy (blenderem lub malakserem) na gładki krem, który przekładamy do pucharków lub kieliszków. (Jeśli krem wyda się Wam za gęsty, możecie dodać więcej mleka podczas miksowania.)

Puszkę z mlekiem kokosowym delikatnie otwieramy i zdejmujemy gęstą śmietankę z wierzchu (tak, by nie połączyć jej z wodą znajdującą się na dnie). Następnie do śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy ją przez kilka minut - do czasu aż będzie puszysta. Kleksem kokosowej śmietany dekorujemy każdą porcję deseru.

Wierzch posypujemy drobno posiekaną gorzką czekoladą (co najmniej 75%) lub surowymi nasionami kakaowca.

Podajemy schłodzone.

Smacznego :)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [veggie] *.dyn.telefonica.de

    Pyszne składniki i świetne zdjęcie :-)

  • Gość: [Magda] *.play-internet.pl

    Czy można pominąć w przepisie płatki owsiane? Albo czym jest zastpić? ;)

  • kasiaaaa24

    Można je pominąć i dodać jedną łyżkę chia więcej :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Uwielbiam pudding chia .... jest cudowny i pyszny:)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci