Menu

Gotuję, bo lubię

Schab w cydrze

kasiaaaa24

 

Schab gotowany w cydrze to ostatnia w tym roku propozycja świątecznej wędliny. Do przepisu możecie użyć też innego rodzaju mięsa (np. szynki lub łopatki), ale jeśli kawałek którego użyjecie nie będzie w miarę zwarty (jak np. kulka szynki - tzw. orzech), najlepiej włożyć go w siatkę wędliniarską. W przypadku łopatki można także skrócić czas gotowania o pół godziny.

Przygotowaną w ten sposób szynkę możecie podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W wersji na zimno jej smak fajnie komponuje się z sosem tatarskim, natomiast w wersji na ciepło polecam do niej sos chrzanowy lub sos z suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików).

 

Składniki:

 

* 1,2 kg schabu, szynki lub łopatki wieprzowej

 

* 1,5 litra cydru jabłkowego

* 2 łyżki cukru

* 2 cebule

* 2 jabłka

* 1 marchewka

* 1/2 pietruszki

* 2 łyżki soli

* 3 goździki

* 2 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 10 ziaren pieprzu

 

Umyte mięso układamy na dnie niezbyt szerokiego garnka. Dodajemy do niego pokrojone w ósemki cebule oraz jabłka, posiekaną marchewkę, pietruszkę oraz wszystkie przyprawy. Całość zalewamy cydrem, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny (jeśli w tym czasie woda odparuje, dolewamy 2 szklanki). Kiedy mięso będzie miękkie zdejmujemy je z ognia i pozostawiamy w garnku do wystygnięcia. Następnie mięso wyjmujemy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc, ponieważ najłatwiej się je kroi, kiedy jest mocno schłodzone.

Jeśli zdecydujecie się podać mięso na ciepło, pozostawcie je w wodzie tylko na godzinę, a następnie pokrójcie w plastry.

Smacznego :)

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewelina] *.as13285.net

    Kasiu, gdzie dostanę cydr?

  • kasiaaaa24

    W zasadzie w każdym sklepie z alkoholem, a w dużych sieciach jak Tesco, Auchan, Carrefour czy Alma, to już na pewno go znajdziesz :) Zazwyczaj są na dziale z piwami.

    Ja użyłam Cydru Lubelskiego.

  • Gość: [Ewelina] 80.168.205.*

    Dziękuje :-)

  • Gość: [mary] *.satfilm.net.pl

    Pani Kasiu, czy schab z tego przepisu wychodzi soczysty czy bardziej suchy?

  • Gość *.static.ip.netia.com.pl

    A można by w ten sposób zrobić filet z kurczaka lub indyka?

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu bardzo fajny schabik ... u mnie w spiżarni pekluje się karczek wg Twojego przepisu:)

  • kasiaaaa24

    Gość - owszem, ale trzeba skrócić czas gotowania (zwłaszcza w przypadku filetów z kurczaka).

  • Gość: [You tu] *.dynamic.gprs.plus.pl

    No muszę wypróbować ten przepis, cydr uwielbiam schab też więc myślę że w połączeniu będzie dobre.

  • Gość *.173.38.146.tesatnet.pl

    Bardzo smaczne mięsko, zaserwowałam je dzisiaj na ciepło jako noworoczny obiad. Niebawem zrobie powtórkę jako wędlinę do chleba. Nie dodałam marchewki, bo nie miałam - ciekawe jaki to miało wpływ na smak? Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Paulina

  • Gość *.tczew.vectranet.pl

    Cydr jest do kupienia w Carrefour ,sama go dziś kupiłam do tej potrawy

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci