Menu

Gotuję, bo lubię

Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

kasiaaaa24

 

Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję świątecznego obiadu, w którym główną rolę odgrywa delikatna polędwiczka wieprzowa i obłędny sos żurawinowy. Robi się go szybko i bezproblemowo, a wygląda i smakuje bardzo efektownie.

Do tak przygotowanego mięsa możecie podać puree ziemniaczane lub pieczone jedynie z solą, odrobiną granulowanego czosnku, majeranku i oleju ziemniaczane talarki.

 

Składniki na 4-5 porcji:

 

* 2 duże polędwiczki wieprzowe (po ok. 400 g każda)

* 1 łyżeczka majeranku

* 2 łyżki oleju

* sól

* pieprz

 

Sos żurawinowy:

 

* 2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej)

* 1 jabłko

* 150 ml soku z pomarańczy

* 1 laska cynamonu

* 1 goździk

* 2/3 szklanki cukru trzcinowego

* 1 szczypta soli

 

Polędwiczki nacieramy olejem, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy je na patelni ze wszystkich stron na rumiano, a następnie owijamy folią aluminiową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut (ja miałam bardzo grube polędwiczki, ale jeśli macie dość cienkie, to skróćcie czas pieczenia do 20 minut).

W czasie kiedy piecze się mięso przygotowujemy sos.

Jabłko obieramy i kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.

W rondelku z grubym dnem umieszczamy wszystkie składniki sosu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Kiedy żurawina się rozpadnie, a sos zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika.

Jeśli po lekkim przestygnięciu sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę soku.

Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawiamy je w folii jeszcze na 15 minut, a następnie kroimy w plastry.

Podajemy z ciepłym sosem.

Smacznego :)

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Obżarciuch] *.dynamic.chello.pl

    pyszne mięsko na niedzielny obiad i nie tylko :) pozdrawiam serdecznie!

  • jolantaszyndlarewicz

    Wpraszam sie do Ciebie na obiad świąteczny Kochana:)

  • ewa-r

    po prostu głodna się zrobiłam patrząc na zdjęcia :)

  • Gość: [Izabela] *.smgr.pl

    Gdzie można kupić mrożoną żurawinę ? W mojej małej miejscowości może być problem :(

  • Gość: [As] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam na próbę przed świętami bardzo dobry sosik i całe danie, polecam

  • kasiaaaa24

    Izabela - myślę, że w dużych supermarketach. Ja kupiłam świeżą w Kauflandzie. Może przy okazji wizyty w jakiejś większej miejscowości się uda?

    As - miło mi, że smakowało.

  • Gość: [Izabela] *.smgr.pl

    Kasiu, kupiłam mrożoną żurawinę, tak jak pisałaś była w Kauflandzie. Wielkie dzięki :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że się udało :)

  • Gość *.toya.net.pl

    Wygląda pysznie! Na pewno zagości na moim świątecznym stole. Zastanawiam się tylko nad dodatkami do takiego mięsa. Chyba zdecyduje się na puree ziemniaczane. Brakuje mi pomysłu na hmm.. sałatkę? warzywa? do takiego 'drugiego dania'. Pani Kasiu, pomożecie? ;) Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Jeśli już bym się decydowała na jakąś "sałatkę", to postawiłabym na lekko pikantną w smaku rukolę skropioną sosem winegret. Zdecydowanie dodatki typu pomidor, ogórek czy buraczki tu nie pasują :)

  • Gość: [Kasia] *.toya.net.pl

    Czy sok ma być wyciśnięty z pomarańczy?

  • kasiaaaa24

    Ja akurat użyłam dobrej jakości soku z kartonu, ale oczywiście można go samodzielnie wycisnąć.

  • Gość: [Kasia] *.toya.net.pl

    A możesz polecić jakiś dobry gotowy

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci