Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto Dynastia - przepis

kasiaaaa24

 

Do Świąt pozostało zaledwie 5 tygodni, a to oznacza, że od dnia dzisiejszego blog zostaje opanowany przez przepisy, które będę Wam proponować w ramach urozmaicenia świątecznego stołu :)

Pojawi się kilka klasycznych, typowo bożonarodzeniowych propozycji, ale też spora garść nowych pomysłów dla tych, którzy chcieliby to tradycyjne menu nieco urozmaicić.

Na dobry początek mam dla Was przepis na warstwowe ciasto z brzoskwiniami na kakaowym biszkopcie, z kokosową wkładką oraz z kremem budyniowym, zwieńczone polewą z białej czekolady. Odrobinę czasochłonne, ale przecież ciasta na świątecznym stole muszą być wyjątkowe :)

 

Ciasto:

 

* 150 g miękkiego masła

* 125 g cukru pudru

* 125 g mąki pszennej tortowej

* 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 kopiasta łyżka kakao

* 1 pełna szklanka wiórków kokosowych (z górką)

 

Galaretka:

 

* 1 puszka brzoskwiń (bez syropu)

* 2 galaretki brzoskwiniowe

* 700 ml wrzątku

 

Krem:

 

* 250 ml syropu z brzoskwiń

* 1 duże jajko

* 1 żółtko

* 60 g cukru

* 1,5 łyżki mąki pszennej (łyżki dość spore)

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 150 g bardzo miękkiego masła

 

Polewa:

 

* 7-8 łyżek śmietanki kremówki

* 100 g białej czekolady

 

Dodatkowo:

 

* herbatniki maślane (ok. 15 sztuk)

 

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 6 minut), a następnie dodajemy do niej po 1 jajku w około dwuminutowych odstępach. Następnie do masy maślano jajecznej dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kokos.

Spód formy o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Rozsmarowujemy na nim pierwsze ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 - 20 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pieczemy drugi biszkopt. Oba biszkopty studzimy do temperatury pokojowej.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i kiedy przestygnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretkę od czasu do czasu mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż zacznie tężeć.

200 ml syropu z brzoskwiń przelewamy do niewielkiego garnka i zagotowujemy, a pozostałe 50 ml miksujemy z całym jajkiem oraz żółtkiem, cukrem i mąkami. Przygotowujemy budyń, przelewamy go do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w zimny dzień najlepiej wystawić go na balkon).

Masło miksujemy na jasny puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu. Miksujemy do chwili aż krem będzie gładki i jednolity.

W foremce umieszczamy biszkopt kakaowy i delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie wylewamy na niego tężejącą galaretkę i wstawiamy formę do lodówki na około pół godziny. Zastygniętą galaretkę smarujemy 2 łyżkami kremu i kładziemy na nim ciasto kokosowe, na które wykładamy resztę masy.

Ostatnią warstwę masy przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować). Po zdjęciu z palnika dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki, tym razem na całą noc.

Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc wyjmujemy je z lodówki około 30 minut przed podaniem.

Smacznego :)

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • Gość: [fkam] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Zrobię z pewnością na Święta!
    Dzięki za super pomysł! :)

  • Gość: [herba71] *.icpnet.pl

    Czy można zastąpić wiórki kokosowe zmielonymi orzechami włoskimi ?

  • Gość: [o.zak] *.play-internet.pl

    Znowu idealnie prosto pokrojone :) wygląda oszałamiająco :)

  • Gość: [Anka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Witam,czy druga część ciasta może czekać na upieczenie? Nic się z nią nie dzieje tak jak z biszkoptem?

  • kasiaaaa24

    Herba71 - tak, nie ma problemu.
    Anka - nie, nic się nie stanie, ciasto może czekać na upieczenie.

  • Gość: [aneta] *.range86-178.btcentralplus.com

    Wyglada oblednie:)
    Nie myslalas o przejsciu na wlasna domene? Takie piekne zdjecia robisz a tak malo ich tutaj:(

  • kasiaaaa24

    Myślę, że własna domena nic by w tej kwestii nie zmieniła :) Tu też mogłabym dodawać po kilka zdjęć, ale nie wiedziałam, że Czytelnicy chcieli by ich więcej :)

  • mopswkuchni

    Czy nazwa jest nawiązaniem do słynnego serialu z lat 80-tych? Ciasto bogate w składniki i smaki, więc pewnie tak ;) Dawno do Ciebie nie zaglądałam, muszę to robić zdecydowanie częściej ;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu piękny przekładaniec ..... nazwę ma adekwatna do wyglądu:)

  • Gość: [Małgosia] *.tktelekom.pl

    Do kremu dodajemy tylko żółtka ? W składnikach jest całe jajko?

  • Gość: [Lucy] *.dyn.plus.net

    Konieczne dodawaj więcej fotek !

  • kasiaaaa24

    Małgosia - dodajemy i jajko i żółtko.
    Lucy - rozważę ;)

  • Gość: [Eiwgalach] *.threembb.co.uk

    Puszka brzoskwin jakiej pojemności?

  • kasiaaaa24

    Duża puszka, czyli 820-850 g.

  • Gość *.sulechow.pl

    zastanawiam się jak zmienić proprcję na dużą blachę 26X 40

  • Gość: [Tereska] *.internetia.net.pl

    Użyłam gotowego kremu karpatkowego. Ciasto piekłam w większej formie 33x23 cm. Wyszły bardzo cienkie blaty. Całość pyszna. Szczególnie 2-3 dni po zrobieniu, kiedy wszystko się dobrze przegryzło. Dziękuję za przepis.

  • patricia-bakes

    Wyśmienite ciasto! Nie przypuszczałam, że brzoskwinie z kokosem aż tak smacznie się połączą :) Trochę pracy wymaga, ale naprawdę warto :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie (nie tylko) na "Dynastię" :)

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Ciasto pracochłonne ale warto od święta bo pyszne i świetnie się prezentuje doidalam mak do wiórków i płatki migdałów wyszło wysokie i efektowne, najsmaczniejsze po kilku dniach

  • Gość: [kasia] 188.191.200.*

    Kasiu czy ta polewa z białej czekolady zastyga i jest twarda czy raczej lepiąca jak krem???

  • kasiaaaa24

    Nie, ona nie jest twarda. Zastyga, ale pozostaje miękka.

  • Gość: [Aniawk] *.centertel.pl

    Kasiu, a o ile trzeba zwiększyć składniki, żeby zrobić w blasze 32x21? Serdecznie Cie pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Myślę, że nie o więcej niż 1/4.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci