Menu

Gotuję, bo lubię

Rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie i bezglutenowe)

kasiaaaa24

 

Co powiecie na bardzo oryginalną (i znacznie zdrowszą) wersję znanych Wam z pewnością pralinek Raffaello?

Ich głównym składnikiem jest gotowana na mleku kokosowym kasza jaglana z dodatkiem wiórków kokosowych i odrobiny cukru. Oczywiście w środku każdej pralinki, jak na Raffaello przystało, znajdziecie też migdałka :) 

Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się nawet, że wyjdą tak pyszne. Przepięknie pachną (już podczas gotowania w kuchni unosi się intensywnie kokosowy zapach), są miękkie i odrobinę uzależniające :)

Bez dodatkowego tłuszczu czy innych produktów odzwierzęcych, w pełni wpisują się zarówno w dietę wegańską, jak i bezglutenową.

Jeśli myślicie, że zdrowe słodycze nie mogą dobrze smakować, koniecznie ich spróbujcie.

 

Składniki na około 15 kulek:

 

* 60 g kaszy jaglanej

* 1 puszka mleka kokosowego (400-450 ml)

* 1 łyżka cukru (z czubkiem, jeśli wolicie słodsze)

* 3 łyżki wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

 

* blanszowane migdały

* wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Kaszę podpiekamy na suchej patelni do czasu aż zacznie pachnieć (ale nie wolno jej spalić!) a następnie przelewamy ją na gęstym sicie sporą ilością bieżącej wody.

Puszkę z mlekiem mocno potrząsamy aby wymieszać gęstą śmietankę z mlekiem, a następnie przelewamy je do małego rondelka z grubym dnem i dodajemy do niego kaszę.

Kaszę gotujemy przez około 25 minut, do czasu aż będzie miękka. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy cukier i od tej pory kaszę dość często mieszamy, ponieważ gęstniejąca kasza może przywierać do garnka.

Kiedy kasza będzie miękka dodajemy do niej wiórki kokosowe. Masę studzimy do temperatury pokojowej, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Z zastygniętej masy formujemy kulki wkładając w w środek migdał, a następnie obtaczamy je w kokosie.

Gotowe pralinki przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)

 

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Botwinka] *.play-internet.pl

    Kasia, w końcu uderzasz w moje klimaty! Super! :-)

  • kwiatek185

    Będę musiała wypróbować ten przepis :) Wyglądają bardzo ładnie.

  • Gość: [roseerosee] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Świetny przepis!! Muszę wypróbować :)
    A czy można zastąpić cukier np.miodem??
    Pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Oczywiście. Można też dać cukier palmowy.

  • Gość: [Dorota] *.pools.spcsdns.net

    Najlepszy przepis na świecie. Na sto procent wykorzystam! :) wspaniale, już nie mogę się doczekać. Czy sądzisz, że zamiana tej śladowej ilości cukru na syrop klonowy wpłynie jakoś na praliny (nie sądzę, ale może masz jakieś doświadczenie?) pozdrawiam

  • Gość: [Justyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Na prawdę wyglądają jak Raffaello, śliczne :)

  • Gość: [Beata] *.broadband.digiweb.ie

    Zrobiłam, pyyyycha :)

  • Gość: [Iwosia] *.adsl.inetia.pl

    O, robiłam kiedyś na urodziny mojego synka dla dzieciaków coś takiego, bardzo podobny przepis gdzies znalazłam, tyle, ze bez cukru, dodawałam miód, aby było jeszcze zdrowiej - niebo w gębie :)
    Swietny przepis!

  • Gość: [_Evi_] *.inowroclaw.mm.pl

    Przepis zrealizowany:) mam tylko pytanko: jakiej konsystencji powinny być te kuleczki? Mam wrażenie, że wyszły mi dosyć miękkie. Myślałam, że będą bardziej "zbite". Poza tym smak - niebo w gębie!

  • kasiaaaa24

    U mnie po schłodzeniu w lodówce masa była dość gęsta. Na drugi raz proszę pozostawić kaszę na gazie kilka minut dłużej, może mleko nie do końca odparowało :)

    A to że są miękkie, to chyba dobrze :) Ja osobiście wolę delikatne niż twarde ;)

  • Gość: [bozenaUK] *.15-1.cable.virginm.net

    Ja tez zrobilam, siedza w lodowce. Wydaje mi sie ze wyszly zdecydowanie za miekkie ale w smaku bardzo fajne, nie za slodkie. Jak wasze doswiadczenia z konsystencja?

  • goskajp32

    Witam, ja ostatnio robiłam i podczas gotowania oddzielil mi sie płyn, który wygladał jak tłuszcz. Zastanawia mnie dlaczego tak się stało? Trzymałam się tego czasu 25 min i może nie potrzebnie?. Kasza zupełnie się rozpadła. Proszę napisać co zrobiłam źle. Pozdrawiam.

  • Gość: [paulina] *.dynamic.dsl.as9105.com

    a kiedy cukier dodac? nic nie ma w opisie...

  • kasiaaaa24

    Cukier dodajemy w tym samym czasie co mleko kokosowe.

  • Gość: [kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    robiłam, pychotka, bardzo rodzince smakowało tylko kilka osób miało zagadkę z czego jest zrobione interpretacje były przeróżne ;)))

  • kasiaaaa24

    Kasia - cieszę się, że Wam smakowały :)

  • Gość: [Pati] *.dynamic.chello.pl

    Przepyszne! Próbowałam już inne przepisy ,ale w tym jest dobra proporcja kaszy do mleka i wychodzą bardziej puszyste. POLECAM! :)

  • Gość: [gigi] *.static.vip-net.pl

    Witam czy czas gotowania kaszy jest zawsze jednakowy , ponieważ miałam kaszę jaglaną pakowaną w saszetkach i czas gotowania na op był 15 min . Nieco skróciłam gotowanie o jakieś 7 min gdy masa nabrała gęstej konsystencji i zaczął oddzielać się "tłuszczyk"

  • kasiaaaa24

    Nigdy nie używam kaszy w saszetkach, ale raczej nie powinna być ona inna niż ta luzem. Nie wiem, czy po 7 minutach kasza była miękka (obawiam się, że nie), ale gęstnienie to dobry objaw. "Tłuszczyk" to naturalny proces gotowania mleczka kokosowego.

  • Gość: [wika] 84.38.95.*

    Czy trzeba użyć tego "puszkowego" mleka czy można użyć tego z kartonu? ;) Pozdrawiam!

  • Gość: [Rinn] *.44.rewolucja-net.pl

    Zrobiłam, pyszne! co prawda zamiast mleka kokosowego dodałam sojowego, a zamiast cukru ksylitolu, ale nie było żadnych problemów z lepieniem kulek :)

  • Gość: [Gabi Sweet] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Dziewczyny, zblendujcie tę masę, będzie bardziej kremowa.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci