Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto Jamajka - przepis

kasiaaaa24

 

Zbliża się weekend, więc mam dla Was przepis na pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które idealnie spisze się jako niedzielny deser lub dodatek do kawy dla Waszych gości.

Ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie i przy tym ładnie się prezentuje. Jedyne na co musicie jednak zwrócić uwagę, to banany jakich do niego użyjecie. Poszukajcie jak najbardziej dojrzałych, o intensywnie żółtej barwie (ale jeszcze bez czarnych punktów na skórce). Niedojrzałe, twarde i mało słodkie banany popsują smak ciasta. Zwróćcie również uwagę by były jak najdłuższe, najlepiej długości krótszego boku formy (podpowiem Wam, że najdłuższe, i przy okazji najprostsze, są zazwyczaj te, które znajdują się na wierzchu kiści). Mnie właśnie znalezienie odpowiednich bananów zajęło więcej czasu niż samo przygotowanie ciasta :)

 

 

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30 cm

Biszkopt:

 

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 czubate łyżki kakao

* 4 łyżki wody

* 2 łyżki oleju

 

Masa śmietanowa:

 

* 500 g mascarpone

* 500 ml kremówki

* 3-4 pełne łyżki cukru pudru (w zależności od preferowanej słodkości)

 

Poncz:

 

* 2 łyżki soku z cytryny

* 8-9 łyżek wody

* 1 łyżka cukru

 

Dodatkowo:

 

* 2 galaretki cytrynowe

* 3 łyżki konfitury morelowej (może być też zmiksowany dżem brzoskwiniowy)

* 4-5 jak najdłuższych bananów (krótszych będzie potrzeba ok. 6)

* sok z 1 cytryny

* 50-60 g startej gorzkiej czekolady

 

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy olejem.

Jajka ubijamy z cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy.

Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach przez kilkanaście sekund, tylko do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, przez około 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół i jedną z części ponownie umieszczamy w formie i  ponczujemy. Biszkopt, który będzie znajdował się na wierzchu także ponczujemy, ale już nie tak obficie, aby nie rozpadł się przy przenoszeniu. Następnie biszkopt w blaszce smarujemy konfiturą. 

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i odstawiamy do chwili, aż galaretka zacznie tężeć. Od czasu do czasu mieszamy ją, aby żelatyna nie osadziła się na dole naczynia.

Kiedy galaretka będzie już miała półpłynną konsystencję (i zauważycie, że zaczyna tężeć), obieramy banany, przekrawamy je na pół i nacieramy sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób układamy ciasno na biszkopcie. Jeśli banany nie są wystarczająco długie, kolejnego banana układamy w poprzek aby cały biszkopt był nimi pokryty.

Na banany przelewamy tężejącą galaretkę i od razu wstawiamy ciasto do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie galaretka powinna całkowicie stężeć.

W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz przesiany cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili powstania gęstego kremu, gęściejszego niż bita śmietana. 3/4 masy wykładamy na galaretkę i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ją napączowanym wcześniej biszkoptem i delikatnie dociskamy. Pozostałą masę rozsmarowujemy na biszkopcie i posypujemy obficie startą czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

 

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Widziałam to ciasto już na kilku blogach, mam na nie straszną ochotę:) .... Twoje ciacho Kasiu idealne, piękne:)

  • Gość: [Marta] *.dynamic-ra-1.vectranet.pl

    Ooo, a ja mam właśnie to ciasto zaplanowane na weekend :D

  • Gość: [Tersa] *.internetdsl.tpnet.pl

    Kasiu ciasto pycha tylko mam problem ponieważ nigdy nie ponczowałam ciasta i wyszło za płynne na dole dlatego proszę o podpowiedz jak to robisz ze masz jeszcze suche :)

  • kasiaaaa24

    To pewnie kwestia wyczucia w ponczowaniu :) Ja używam takiego specjalnego pędzelka z dozownikiem na płyn i smaruję ciasto. Jak lałam łyżką, to czasem też miałam za wilgotny biszkopt, ale to kwestia wyczucia. Z każdym kolejnym ponczowaniem będzie lepiej :)

  • Gość: [o.zak] *.static.sitel.net.pl

    jamajka czeka w lodówce :) jutro próba smakowa :)

  • Gość: [Pasażerka] 176.0.127.*

    Dzien dobry Kasiu. Całkiem przypadkowo weszłam na Ten przepis i musze powiedzieć "miód z boczkiem"Ale jestem tu nowa i nie potrafię wejść na Twoje wszystkie przepisy . Pomożesz mi? Pozdrawiam Kasia

  • Gość: [Anika K.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Te ciasto wygląda imponująco! Moje nigdy tak nie wychodzą... Co robisz, że jest takie wysokie i równiutkie?

  • kasiaaaa24

    Kasiu - musisz wejść na stronę główną przeglądać strona po stronie, lub przeglądać spis treści, który również znajduje się na stronie głównej :) gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Anitko - są równe, bo staram się równomiernie rozkładać krem i równo przycinać biszkopt. Często kremy kończą się równo z brzegiem formy, a biszkopt który jest na wierzchu już z nich wystaje, ale dzięki temu ciasta są wyższe. Należy też przestrzegać i proporcji które podaję i wymiarów formy - wówczas ciasto powinno wyjść tak samo jak moje :)

  • fantazjemagdyk

    Zrobiłam i wyszło pysznie :) warte wysiłku :)

  • nazumi13

    Bardzo ładnie wygląda, ale dlaczego się nazywa Jamajka? :-)

  • Gość: [ginger] 195.136.28.*

    Pyszne ciacho! Bardzo nam smakuje.

  • Gość: [Ada1984] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Kasiu ratunku! Potrzebuje ciasto na chrzciny. Pomyslalam o jamajce ale cat on a przetrwa lezakowanie na stole?czy mozeaz mi ewentualnie podsunac inmy pomysl?

  • kasiaaaa24

    Tak, myślę, że nie będzie z nim żadnego problemu :)

  • Gość: [Agnieszka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    właśnie wstawiłam do lodówki. :) jutro próba. pozdrawiam

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    pieklam,pieklam kawal ciacha wychodzi

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Ciasto przepyszne tylko problem z krojeniem.

  • Gość: [sweetcherimoya] *.gigainternet.pl

    Właśnie zabrałam się za to ciacho. Wygląda na bardzo smaczne, więc już się nie mogę doczekać efektu.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci