Menu

Gotuję, bo lubię

Ogórki kanapkowe - przepis

kasiaaaa24

 

Przetworów ciąg dalszy :) Tym razem przepyszne ogórki kanapkowe. 

To mój ulubiony sposób na ogórki i idealny dodatek nie tylko do kanapek. Przygotowuje się je bardzo szybko (tak samo szybko, jak później znikają ;) ), niestety trzeba dać im co najmniej kilka tygodni aby nabrały odpowiedniego smaku.

Kupując ogórki starajcie się wybierać takie, które będą miały długość zbliżoną do wysokości słoika. To z pewnością ułatwi Wam pracę i pozwoli wykorzystać całą przestrzeń w słoiku. Nie kupujcie zbyt małych ogórków, ale też jeśli będą zbyt długie, będziecie musieli je przyciąć, aby nie wystawały ze słoika (jak widzicie na zdjęciu, układa się je w pionie).

Zachęcam Was do przygotowania ich, a ja szykuję się do przygotowania kolejnej partii :)

 

Składniki na ok. 12 półlitrowych słoików:

 

* 3-3,5 kg ogórków

 

Zalewa (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml):

 

* 5 szklanek wody

* 2,5 szklanki octu spirytusowego

* 3,5 szklanki cukru

* 2 płaskie łyżki gorczycy

* 2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego

* 1,5 płaskiej łyżki kurkumy

* 2 łyżki soli

* 20 ziaren ziela angielskiego

* 3 liście laurowe

 

Ogórki kroimy w poprzek na szatkownicy w jednakowej grubości plastry i układamy je ciasno w słoikach.

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie wstawiamy ją na palnik i gotujemy przez 5 minut od chwili aż zalewa zacznie wrzeć.

Gorącą zalewę przecedzamy przez gęste sito, wlewamy do słoików, mocno zakręcamy, a następnie pasteryzujemy w garnku z wodą (przez 7 minut od chwili zagotowania się wody).

Ogórki odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.

Smacznego :)

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • magdadajnowska

    O właśnie takie ogóreczki lubi moja córcia :)

  • Gość: [ginger] 195.136.28.*

    Mam wysyp cukinii, czy Pani myśli, że mogę zastąpić ogórki cukinią właśnie? Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Myślę, że tak :)

  • Gość: [ggrażka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Tak zrobiłam te ogóreczki kanapkowe i są świetne i nie jestem pewna czy mi starczą do przyszłego zbioru ,bo są za dobre.

  • Gość: [r.konrad] *.static.ip.netia.com.pl

    Dziś słoik został otwarty. Super przepis. Wręcz idealne jestem tylko ciekawy jak wyszła mi cukinia też wg. przepisu do zalewy. Od siebie dodałem chilii by podkręcić trochę smak.

  • kasiaaaa24

    Myślę, że tej zalewy można bez problemu użyć do cukinii. I super pomysłem jest też dodanie chilli. Zrobiłam kilka słoików w takiej ostrej wersji dla męża i są pyszne :)

  • Gość: [basia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czy tego cukru nie jest trochę za dużo?

  • Gość: [marcysia] *.115.optilan.pl

    witam, czy będzie przepis na ogórki marynowane (korniszony)? Zrobiłam sałatkę z buraczków do słoików z Twojego bloga i jest przepyszna, a nie mam jeszcze dobrego przepisu na zalewę do korniszonów...

  • Gość: [uczniaczek] *.centertel.pl

    Witam,
    Czy można zastąpić gotowanie słoików pasteryzacją w piekarniku? Jeśli tak to w jakiej temperaturze i przez jaki czas pasteryzować?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście. Napełnione gorącą zalewą słoiki proszę włożyć do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.

  • Gość: [karolina] 176.104.179.*

    Robię juz drugą porcję:) bardzo smaczne wyszły

  • algaria

    Zrobiłam, tylko bez skóry, otworzyłam po miesiącu i.. są świetne. Nie tylko na kanapki, ale i do obiadu (mięsa) gdy nie ma czasu na przygotowanie surówki. Też miałam obiekcje co do ilości cukru, ale wyszły nie za słodkie (takie akurat) i z tym lekkim posmakiem kurkumy są idealne.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci