Menu

Gotuję, bo lubię

Pianka truskawkowa na biszkopcie

kasiaaaa24

 

W szczycie sezonu na truskawki nie mogłabym wymarzyć sobie lepszego ciasta na weekend. Niesamowicie lekkie, delikatnie, obłędnie pachnące truskawkami. Nie będziecie w stanie poprzestać na jednym kawałku. 

I bez wątpienia, pięknie się prezentuje na stole :)

 

 

Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm 

Biszkopt:

 

* 3 jajka

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżka wody

* 1 łyżka oleju

 

Pianka truskawkowa:

 

* 500 g mocno dojrzałych truskawek

* 120 g cukru pudru

* 250 g mascarpone

* 500 ml śmietany kremówki

* 25 g żelatyny

* 1/2 szklanki wrzątku

 

Dodatkowo:

 

* 2 galaretki truskawkowe

* 800 ml wrzątku

* ok. 600-700 g niezbyt dużych truskawek

 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 6-7 minut), a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą do masy jajecznej przesiewamy obie mąki i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w blaszce. 

Z umytych i osuszonych truskawek odcinamy szypułki i układamy je ciasno na biszkopcie (łatwiej będzie je układać, jeśli będą ścięte na płasko). 

Truskawki miksujemy blenderem a następnie dodajemy do nich cukier puder, mascarpone i kremówkę i ponownie miksujemy do chwili połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. 

Jeśli mascarpone oraz kremówka będą prosto z lodówki, masa od razu powinna zacząć tężeć, więc nie należy zwlekać z przelaniem jej na truskawki. Wierzch masy wygładzamy i wstawiamy formę do lodówki na około 2-3 godziny. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kiedy masa truskawkowa zastygnie delikatnie wylewamy na nią wciąż płynną, ale dobrze wystudzoną galaretkę i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki, tym razem na całą noc. 

Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami lub bitą śmietaną.

Smacznego :)

 

 

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Sylwia] *.as13285.net

    Bardzo lubię oglądać twoje zdjęcia. Są wyjątkowe :) A ciasto na pewno wypróbuje :)

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)

  • majanaboxing

    Po prostu obłędne!

  • paula.20.06

    Wygląda wspaniale :)

  • paulaaaoxox

    Wow, jakie piękne ciasto! Musi rewelacyjnie smakować :)

  • Gość *.play-internet.pl

    Ile wody na tą żelatynę?

  • kasiaaaa24

    Tak jak w składnikach - 1/2 szklanki wrzątku.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci