Menu

Gotuję, bo lubię

Kremowy serek ziołowy z jogurtu greckiego (jak Almette)

kasiaaaa24

 

Jeśli lubicie ziołowe serki do smarowania chleba jestem pewna, że dzisiejszy przepis na kremowy serek a'la Almette szybko przypadnie Wam do gustu i podczas najbliższej wizyty w sklepie zaopatrzycie się we wszystkie niezbędne składniki :). Ja do serka użyłam kremowego jogurtu typu greckiego z Lidla, przez co serek miał mocno kremową i bardzo przyjemną konsystencję.

Przepis jest dziecinnie prosty a proces przygotowania zajmuje dosłownie kilka minut - w zasadzie tylko tyle co pokrojenie ziół. Później wszystko "robi się samo" :).

Serek jest przepyszny. Nieporównywalnie lepszy (i zdrowszy) niż te kupne, więc zachęcam Was do przygotowania go. 

 

 

Składniki:

 

* 2 duże jogurty greckie lub gęste jogurty naturalne (700-800 g)

* 1 pęczek natki pietruszki

* 1 pęczek koperku

* 1 pęczek szczypiorku

* sól do smaku

 

Jogurt łączymy z drobno posiekanymi ziołami i doprawiamy do smaku solą. 

Średniej wielkości sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą i wylewamy na nią jogurt. Z gazy formujemy sakiewkę i ciasno ją związujemy sznurkiem. Sakiewkę wieszamy na kranie nad zlewem lub na uchwycie szafki i podkładamy pod nią talerz. Po 12 godzinach około centymetr pod sznurkiem zawiązujemy ciasno drugi sznurek, by jeszcze mocniej docisnąć ser do gazy i pozostawiamy go na kolejne 12 godzin. (Jeśli wolicie ser bardziej wilgotny, możecie pominąć drugie podwiązanie). Robiąc ser latem pamiętajcie, aby nie wisiał w słońcu. 

Po 24 godzinach ser wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie przecinamy gazę i delikatnie wyjmujemy serek. 

Smacznego :)

 

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • aluubaluu

    Wygląda niesamowicie ! Koniecznie muszę wypróbować :)

  • Gość: [Jola] *.warszawa.vectranet.pl

    Czy w razie braku gazy, możemy posłużyć się pieluchą tetrową? Czy efekt będzie podobny? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście.

  • Gość: [marta] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Kasiu z dwóch dużych jogurtów wychodzi taka kulka?

  • kasiaaaa24

    Tak

  • Gość: [Aneta] *.dynamic-ra-3.vectranet.pl

    A czy będzie on miał konsystencję jak te kupne serki? Czy bardziej będzie nadawał się do krojenia? (bo tak wygląda na zdjęciach) :-)

  • Gość: [iza] *.play-internet.pl

    mój już odcieka :)

  • kasiaaaa24

    Aneta - bardziej do smarowania :)

  • Gość: [iza] *.play-internet.pl

    i już po odcieknięciu, wyszedł smaczny i na pewno wypróbuję inne dodatki do niego.

  • Gość: [paula] 81.168.234.*

    Warto zwrócic tez uwagę na skład jogurtu, aby nie było w nim mleka w proszku.
    Robie taki sam serek, wisi u mnie w lodówce w gazie i ocieka :)

  • Gość: [Sandra] *.dynamic.mm.pl

    A czy w lato nie powinien ten jogurt odciekać w lodówce? Wydaje i się, że może troszkę skisnąć na blacie.

  • kasiaaaa24

    Jeśli się Pani bardzo obawia, to proszę go wstawić do lodówki, ale u mnie się nie zepsuł, a robiłam go już w ciepłe dni.

  • Gość: [lucy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czy serek mozna zrobic z jogurtu sojowego?

  • kasiaaaa24

    Przyznam szczerze, że nie robiłam nigdy z jogurtu sojowego więc nie umiem powiedzieć, czy się uda.

  • Gość: [Maua] *.ssp.dialog.net.pl

    Też taki robię, dziś z bazylią. Kładę na sitku nie złożoną pieluche tetrową i tak zostawiam bez dociskania, jak dla nas idealnie wilgotny a jednocześnie już zwarty

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci