Menu

Gotuję, bo lubię

Kopiec kreta - przepis

kasiaaaa24

 

W piątek Grzegorz wrócił do domu z dwiema kobiałkami truskawek. Tak długo wyczekiwanymi, naszymi rodzimymi truskawkami, które pachną i smakują po prostu obłędnie. 

Pierwszy koszyczek zjedliśmy praktycznie od razu, bez żadnych dodatków. Z drugiego przygotowałam wielki dzban koktajlu i ciasto na niedzielę. I tak oto sezon truskawkowych wypieków rozpoczęliśmy kopcem kreta. 

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, niezbyt słodkie i w przeciwieństwie do innych ciast z kremami nie musi chłodzić się w lodówce całą noc, więc jeśli spód upieczecie dzień wcześniej i przygotujecie je rano, już po obiedzie będziecie mogli podać je jako deser :)

 

 

Składniki na tortownoicę 24 cm

 

Ciasto:

 

* 4 jajka

* 2/3 szklanki cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 150 g masła

* 4 łyżki mleka

* 3 pełne łyżki gorzkiego kakao

 

Masa śmietanowa:

 

* 600 ml kremówki

* 1 łyżka żelatyny

* 100 ml wrzątku

* 5 łyżek cukru pudru

* 60 g gorzkiej czekolady

 

Dodatkowo:

 

* ok. 700 g dużych truskawek 

 

Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (ok. 7-8 minut), a następnie dodajemy do nich mleko oraz stopione i przestudzone masło. Kiedy składniki się połączą, do miski przesiewamy mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 35-40 minut). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Z przestudzonego ciasta odcinamy wierzch i delikatnie drążymy środek. Resztki ciasta rozkruszamy w palcach lub ścieramy na drobnych oczkach tarki. Spód ciasta wykładamy truskawkami. 

Czekoladę ścieramy na tarce. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (dwie łyżki ubitej śmietany dodajemy do żelatyny i dokładnie mieszamy). Do śmietany dodajemy startą czekoladę oraz żelatynę i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, kilka sekund. (Ja dodałam też kroplę różowego barwnika).

Tężejącą masę śmietanową wykładamy na truskawki formując kopczyk, a następnie obsypujemy go obficie pokruszonym ciastem. 

Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin (co najmniej 2-3).

Smacznego :)

 

 

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość: [ilovebakepl] 31.135.205.*

    sliczna alternatywa dla bananowego kopca kretka :) pozdrawiam

  • Gość: [Marta] *.toya.net.pl

    O mój Boże , zaraz poliże ekran !

  • Gość: [Agaaaa] *.play-internet.pl

    Chyba nie najlepszy ten przepis Pani Kasiu, skoro ciasto z zakalcem wychodzi... :/

  • Gość: [LadyFox] *.b.net.lemor.pl

    Piękna wersja kopca kreta - a ja go jeszcze nigdy nie upiekłam ;) Czas to zmienić, bo to już klasyka, którą lubi chyba każdy :D

  • Gość: [Karolina] 155.133.36.*

    Czy na pewno tylko 2/3 łyżki cukru w cieście? A może 2/3 szklanki?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, 2/3 szklanki. Dziękuję za czujność.

  • gin86

    Podoba mi się opcja z truskawkami :)

  • Gość: [Słodki Smak Czekolady] *.dynamic.mm.pl

    Wygląda przepysznie. Wypróbuję niebawem :)

  • Gość: [ami] *.dynamic-ra-1.vectranet.pl

    Świetnie wygląda i bardzo podoba mi się ta wersja z truskawkami :)

  • Gość: [barbarazkrakowa] *.dynamic.chello.pl

    Dziś zrobiłam.... Przepyszne!! Już nigdy wię ej nie zrobié tego z pudełka... Lekko "podkręciłam" dodając pod truskawki dżem... 100krotne dzięki za koljny, cudowny przepis. Pozdrawiam Krajankę

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci