Menu

Gotuję, bo lubię

Dżem z truskawek z różą i kwiatami czarnego bzu

kasiaaaa24

 

Chyba już kiedyś pisałam Wam, że co roku przetwarzam na dżemy kilkadziesiąt kilogramów truskawek. W zasadzie sporadycznie wykonuję dżemy z innych owoców, ale produkcja dżemu z truskawek już od lat wpisana jest w czerwcowy, kuchenny rytuał.

W tym roku z części truskawek przygotowałam dżemy z dodatkiem płatków dzikiej róży i kwiatami czarnego bzu. Wyszły po prostu niesamowite. Obłędny smak, piękny, kwiatowo owocowy zapach i spore kawałki nie rozgotowanych owoców. 

Niestety kwiaty bzu już opadają, a róże zaczynają przekwitać, ale jeśli uda mi się jeszcze znaleźć odpowiednie kwiaty, z pewnością pokuszę się o kolejną partię. Bo zimą, z pewnością będą smakować jeszcze lepiej :)  

 

 

Składniki na 5 półlitrowych słoiczków:

 

* 2 kg mocno dojrzałych, słodkich truskawek (waga po obraniu)

* płatki z 15 dzikich, jadalnych róż

* kwiatki z 10 baldachimów dzikiego, czarnego bzu

* 2 opakowania żelfixu 3:1 (nie cukru żelującego!)

* 400 g cukru

 

Myte słoiki wstawiamy do piekarnika, nagrzewamy go do 125 stopni i wypiekamy słoiki przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dżem.

Umyte, obrane i pokrojone truskawki łączymy z kwiatkami bzu oraz posiekanymi płatkami róż, a następnie zasypujemy je żelfixami i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia dość często mieszając. Następnie do truskawek dodajemy cukier, energicznie mieszamy aby się rozpuścił. Dżem ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia mieszamy dość energicznie przez około 2 minuty a następnie zdejmujemy z wierzchu pozostałą pianę. 

Gorący dżem przelewamy do gorących słoików* i mocno zakręcam. Słoiki odwracamy do góry nogami i odstawiamy na całą noc. 

Smacznego :) 

 

* Nawet jeśli minie pół godziny, a Wy nie zdążycie w tym czasie przygotować dżemu, nie wyjmujcie słoików z piekarnika i nie wyłączajcie go. Tylko mocno nagrzane słoiki + gorący dżem sprawią, że nie będziecie musieli go pasteryzować.  

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [aniabar87] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Kasiu szkoda, że tego przepisu nie wstawiłaś tydzień temu :-( bo moje dżemy ,które zrobiłam pozostawiają wiele do życzenia niestety, ale będzie na następny rok. Pozdrawiam!

  • shortty

    Pierwszy raz jestem na twoim blogu kochana, jednak od razu odnalazłam się tutaj! Uwielbiam blogi o gotowaniu, jeszcze wtedy, kiedy autor daje tyle od siebie - czuć, że wlewasz w każdy wpis mnóstwo serca. Dodaję do zakładek. :)

  • gin86

    Już sobie wyobrażam ten zapach... :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci