Menu

Gotuję, bo lubię

Chleb z kaszą jaglaną i morelami

kasiaaaa24

 

Dziś kolejny chleb na zakwasie, tym razem z kaszą jaglaną i morelami. Z racji lekko słodkiego posmaku nie specjalnie nadaje się do wędliny, ale świetnie współgra z całą gamą serów, począwszy od twarogu i sera żółtego, na serach pleśniowych kończąc. 

 

Składniki na foremkę 10x24 cm:

 

* 550 g mąki pszennej (typ 550)

* 120 g zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)

* 150 g ugotowanej kaszy jaglanej

* 8 suszonych moreli

* 300 g letniej wody

* 1 łyżka miodu

* 1,5 płaskiej łyżeczki soli

* 1 łyżka oliwy

 

Ok. 1/2 szklanki kaszy gotujemy według zaleceń na opakowaniu a następnie przelewamy ją obficie zimną wodą, odcedzamy na sicie i odważamy 150 g.

Morele kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w łyżeczce mąki. Resztę mąki łączymy z solą.

Kaszę mieszamy z mąką (najlepiej zrobić to dłonią, by rozbić większe grudki kaszy) i dodajemy do niej wodę wymieszaną z miodem i zakwasem. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do chwili aż składniki lekko się połączą, a następnie mieszamy je na wolnych obrotach robotem z hakiem przez 3 minuty. Po tym czasie do ciasta dodajemy morele i wyrabiamy kolejne 3 minuty. (Jeśli nie posiadacie robota z hakiem do wyrabiania ciasta, możecie wyrobć go ręcznie - początkowo 5 minut, a następnie do chwili, aż morele rozłożą się równomiernie w cieście.)

Wyrobione ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny do wyrośnięcia. (Ja włożyłam ciasto do piekarnika i zapaliłam światło, które lekko podwyższyło temperaturę.)

Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy oliwą, a następnie wstawiamy je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 25 minut. 

Upieczony chleb studzimy na kratce. 

Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Kasiu, chleb jest fantastyczny!

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci