Menu

Gotuję, bo lubię

Chleb wieloziarnisty na drożdżach - najlepszy przepis

kasiaaaa24

 

Wczoraj, jako wstęp do wspólnego pieczenia chleba, na blogu pojawił się przepis na zakwas żytni. Zanim jednak Wasz zakwas będzie gotowy, zachęcam Was do małej, chlebowej rozgrzewki :)

Odkąd pamiętam, chleby wieloziarniste zawsze były moim numerem jeden. Im więcej ziaren, tym lepiej. To dla nich już kilka dobrych lat temu zrezygnowałam z jasnego pieczywa, które w pewnym momencie całkowicie straciło dla mnie smak. Stało się zbyt neutralne, a ja lubię zdecydowane smaki.

Chleb który Wam dziś prezentuję nie tylko przygotowuje się bardzo szybko ponieważ rośnie jak szalony, ale też jest najlepszym chlebem wieloziarnistym na drożdżach jaki udało mi się do tej pory upiec. Nie jest bardzo ciężki, chociaż oczywiście przez tak dużą ilość ziaren nie tak puszysty jak tradycyjne pszenne bochenki. 

I zdecydowanie polecam odkrojenie jeszcze lekko ciepłej piętki i posmarowanie jej dobrym masłem. Doznanie nie do opisania. 

 

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x30 lub 10x35 cm:

 

* 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)

* 500 ml ciepłej wody (ok. 40-45 stopni)

* 25 g świeżych drożdży

* 1/2 szklanki otrąb pszennych

* 4 pełne łyżki nasion dyni

* 3 pełne łyżki nasion słonecznika

* 3 pełne łyżki siemienia lnianego

* 2 pełne łyżki sezamu (ja dałam pół na pół zwykły z czarnym)

* 1 pełna łyżka cukru

* 1 płaska łyżka soli

 

Dodatkowo:

 

* 2-3 łyżki mieszanki ziaren

 

W dużej misce łączymy mąkę z ziarnami oraz otrębami i dokładnie mieszamy.

Drożdże, sól oraz cukier rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do suchych składników. 

Dłonią, przez około 3-4 minuty, zagniatamy bardzo luźne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odkładamy w ciepłe miejsce na 25 minut (ja nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włożyłam do niego miskę). W tym czasie ciasto potroi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką, przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypujemy mieszanką ziaren i ponownie odstawiamy na 20. W czasie kiedy ciasto ponownie wyrasta nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. (Keksówkę z ciastem najlepiej postawić na kuchence lub obok nagrzewającego się piekarnika, by miało ciepło). 

Chleb pieczemy ok. 40-45 minut, a po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmujemy z niego papier i odkładamy go na kratkę aby wystygło. 

Smacznego :)

Komentarze (40)

Dodaj komentarz
  • Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com

    świetnie wygląda:) pycha:)

  • Gość *.dip0.t-ipconnect.de

    Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki orkiszowej.

  • Gość: [Edi800] *.static.gprs.plus.pl

    Patrząc na ilość ziaren, powinnaś nazwać ten wypiek 'ziarna zapiekane w cieście chlebowym' ;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Od czasu do czasu korzystam z podobnego przepisu na chleb wieloziarnisty i jest on moim faworytem wśród drożdżowców:)

  • Gość: [Piotr] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ja staram się bardzo często jeść chleb wieloziarnisty. Jestem do niego przekonany, ponieważ jakoś lepiej się po nim czuję. W sumie jadam również inne chleby, ale jakoś najbardziej podchodzi mi właśnie ten typ chleba. Ten przepis wygląda wspaniale i składam moje serdeczne gratulacje.

  • Gość: [monk95] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Świetny ten przepis :D Ale mam pytanie czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że mąka pszenna pełnoziarnista jest za ciężka.
    Jak chodzi o mąkę orkiszową, to najlżejsza ma chyba typ 630, więc na pewno trzeba zwiększyć ilość wody, aby ciasto miało konsystencję owsianki.

  • Gość: [marta] *.ssp.dialog.net.pl

    Chlebek upieczony:) pyszny jest!!!

  • Gość: [m] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a czy za drugim rośnięciem chleb powinien podwoić objętość ??

  • kasiaaaa24

    Powinien wypełnić całą foremkę.

  • Gość: [Gonia] 91.227.63.*

    Ziarna Ci pod dostatkiem :) jeśli na drożdżach chętnie w przyszłości wypróbuję.

  • Gość: [Ilona] *.internetia.net.pl

    Chlebek wygląda bardzo apetycznie. Ostatnio chciałam się bawić z zakwasem ale cos mi nie wyszło, chyba nie mam do tego serca...a na drożdżach to całkiem fajne wypieki wychodzą i można się samemu pobawić. Dodaje przepis do ulubionych i na weekend działam z chlebem. Dobrze ze piszesz, żeby nie dodawać mąk pełnoziarnistych bo już miałam taki zamiar;)

  • Gość: [klaudynas] *.sileman.net.pl

    a można dodać mąki chlebowej?

  • Gość: [klaudynas] *.sileman.net.pl

    a jak długo utrzymuje świeżość?

  • kasiaaaa24

    Klaudynas - mąka chlebowa jest cięższa, więc i chleb będzie cięższy. Poza tym trzeba by było dodać więcej wody, aby została zachowana odpowiednia konsystencja.

    U nas chleb jedzony był 3 dni, tylko trzeba go trzymać w ściereczce lub chlebaku.

  • Gość: [ula-85] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, chlebek jest rewelacyjny!!! pierwszy w moim życiu, choć w pieczeniu mam spore doświadczenie, to moją domeną są ciasta, zdecydowałam się w końcu na chleb i wyszedł przepyszny, następnym razem poeksperymentuję z różnymi typami mąk i dam znać jak wyszło :) póki co 20 pkt na 10 :D

  • kasiaaaa24

    Ula - cieszę się, że smakował :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A ile drozdzy suchych powinnam uzyc???

  • kasiaaaa24

    Proszę użyć 9-10 g.

  • Gość: [MAczeK :] 195.94.193.*

    Wczoraj piekłam. Nie przepadam za chlebami na drożdżach, ale przekonała mnie ilość ziaren. I muszę powiedzieć, że chleb jest po prostu świetny! Rośnie pięknie i bez problemowo, miąższ wilgotny, piękne dziury, mnóstwo ziaren... Na pewno do niego wrócę :) Gratuluję przepisu :) PS. Muszę się przyznać, że wchłonęłam jeszcze gorącą piętkę z topiącym się masełkiem... Mmmmm ;)

  • Gość: [jonia] *.free.aero2.net.pl

    Kasiu czy można sezam zastąpić większą ilością siemienia lub słonecznika?Akuratnie nie mam sezamu.

  • kasiaaaa24

    Oczywiście :) Możesz rozdzielić ilość sezamu na siemię i słonecznik.

  • Gość: [Renia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Chlebek pyszny, wszystkim smakował, dlatego chętnie wracam do tego przepisu :) Teraz właśnie stygnie, chyba muszę spróbować piętki z masłem ;)
    Pozdrawiam

  • Gość: [Sylwia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie już po raz drugi upiekłam ten cudny chlebek, jeśli mogę zwrócić uwagę to jak dla mnie chlebek w przepisie ma za mało soli, ale zrobiłam do chlebka masło z ziołami prowansalskimi, ząbek czosnkiem+ sól do smaku, i było rewelacyjne, natomiast dziś dodałam półtorej łyżki soli i chlebek jest bardziej wyrazisty i tak samo smaczny.
    Polecam

  • Gość *.himax.com.pl

    Witam... Wspaniały chlebek. Cała rodzinka co do tego jest zgodna. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy

  • Gość: [smaczne-zdrowe.blogspot.com] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Chlebek pyszny. Choć ja osobiście preferuję chleby na zakwasie, to niekiedy poszukuję zmiany. Tak było i tym razem. W poszukiwaniu nowych doznań, trafiłam właśnie tutaj, to ta ilość ziaren mnie do tego przekonała...;-)
    Zamieniłam tylko mąkę na orkiszową (unikamy pszenicy) i pominęłam cukier, który jest zbędny (drożdże go do wzrostu nie potrzebują), zmniejszyłam tym samym ilość soli, reszta była już bez zmian. Chlebek baaardzo nas zauroczył smakiem, jest to jeden z niewielu chlebów na drożdżach, które Bardzo mi smakują. Piekłam go już kilka razy i za każdym był równie smaczny.
    Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ;-)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że przepis przypadł do gustu :) Ja ogólnie nie lubię chlebów na drożdżach, ale właśnie ten bardzo mi smakuje :)

  • Gość: [jola] *.home3.cgocable.net

    Witam....wlasciwie pieke chleby na zakwasie ale lubie eksperymentowac I juz wyprobowalam kilka przepisow.Ten chlebek ktory pokazujesz pieke czesto tylko z maki razowej czasami mieszam z orkiszowa albo graham.Chlebki sa super ,wlasciwie to ze sama pieke daje mi duzo frajdy lubie to robic a smak jest prawdzwego chleba ....Pozdrawiam I namawiam wszystkich do wypiekania chleba czy bulek bo nie jest to trudne ,naprawde tylko tak sie wydaje....

  • Gość: [JA: ] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Podaje bardzo prosty przepis na pyszny chlebek wieloziarnisty:
    Litr cieplej wody wlac do duzej miski+5dag drozdzy+1 lyzeczke cukru+2 lyzeczki soli+ 8 lyzek platkow owsianych to pozostawic na pol godziny. Po
    uplywie tego czasu+1kg maki pszennej+szklanke roznych ziaren.Ciasto wyrobic mikserem-hakami, przelozyc do dwoch wysmarowanych tluszczem i wysypanych bulka tarta blaszek nieco wiekszych

  • Gość: [Joanna] *.maxnet.net.pl

    Chlebek wygląda P-R-Z-E-smakowicie. Chyba, zachęcona opisem, nie omieszkam spróbować sama :)

  • Gość: [nenka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Chleb najlepszy jaki jadłam, długo utrzymuje świeżość, pikę go co tydzień.
    Rozdaję chleb i dołączam przepis wszystkim znajomym :) Polecam każdemu.
    Kasiu bardzo dziękuję za ten przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów w gotowaniu i dzieleniu się swoimi pysznymi przepisami :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że chleb smakuje :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [anna] *.centertel.pl

    ...chlebek re- we- la-cja, wczoraj upiekłam, dziś rano testowaliśmy i za chwilę biorę się za następna porcję. bo obawiam się, że na święta zabraknie gratulacje......

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje :)

  • arabeska5

    Mój chleb niestety nie dopiekł się w ciągu 45 min. Był mokry i klejący. Przekroiłam go na pół i ponownie włożyłam do piekarnika na 15 min. Po tym czasie nadal był trochę mokry.

  • Gość: [Wiktoria] *.galatea.pl

    Moi Drodzy - czy czarny sezam i czarnuszka są tym samym? Czy te nazwy używa się zamiennie? Czy czarnuszkę mogę dodać jako skład do pieczywa, czy używa się jej raczej do posypki (kupując chleb w piekarni Oskroba czarnuszka stanowi posypkę). Proszę o pomoc, bo już się pogubiłam :(

  • Gość: [Arizona] *.ph.ph.cox.net

    Chleb jest zaje..... fajny . Pyszny, prosty w wykonaniu, znajomi zawsze sie nim zajadaja, schodzi z maslem szybciej niz salatka

  • Gość *.merinet.pl

    Czy zamiast mąki pszennej można użyć owsianej?

  • kasiaaaa24

    To zależy jaki jest tup mąki.
    Ale trzeba liczyć się z tym, że na pewno chleb będzie dużo cięższy/bardziej zbity. Może chociaż pół na pół? Ale i tak wystrzegałabym się mąki o bardzo wysokim typie.

  • Gość: [Sara] *.gigainternet.pl

    Do niedawna piekłam chleby na swoim zakwasie, ale chciałam trochę poeksperymentować z tymi na drożdżach. Więc zaczęłam piec co jakiś czas taki drożdżowy chleb z różnych przepisów. Trafiłam na ten Twój i wczoraj upiekłam. Wyszedł przepyszny. Przepis wspaniały. Na pewno będę go piekła co jakiś czas :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci