Menu

Gotuję, bo lubię

Banoffee na biszkopcie

kasiaaaa24

 

Ciasto to przygotowałam na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Zachwytów nad nim nie było końca. A kiedy w niedzielny poranek zapytałam ich co przygotować na na śniadanie, zapytali czy jest jeszcze "to wczorajsze ciasto". I to chyba najlepsza rekomendacja :)

Gorąco Wam je polecam!

 

Biszkopt:

 

* 3 niewielkie jajka (rozmiar M)

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

 

Masa kajmakowa:

 

* 500 g mascarpone

* 250 g śmietany kremówki

* 3 łyżki gotowej masy kajmakowej

 

Masa śmietanowa:

 

* 250 ml kremówki

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 2 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

 

Poncz:

 

* 120 ml ciepłej wody

* 2 łyżki soku z cytryny

* 1 łyżka cukru

 

Dodatkowo:

 

* 3 banany

* kilkanaście herbatników (w zależności od rozmiaru)

* kajmak pozostały po odebraniu z puszki 3 łyżek*

* kakao do oprószenia 

* sok z połówki cytryny

 

Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy do masy wodę oraz olej. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód formy o wymiarach 25x32 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy go olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 20-23 minuty, do suchego patyczka.

Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy papier, ponownie umieszczamy go w formie i ponczujemy wodą wymieszaną z cukrem i cytryną.

Banany kroimy w plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny a następnie układamy ciasno na biszkopcie. Przygotowujemy masę kajmakową. 

Kajmak przekładamy z puszki do miski i dokładnie mieszamy łyżką aby stał cię gładki i bardziej płynny. 

Śmietanę łączymy z mascarpone i miksujemy do chwili uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie dodajemy 3 łyżki rozmieszanej wcześniej masy kajmakowej i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, dosłownie kilkanaście sekund. 

Masę delikatnie wykładamy na banany, wyrównujemy wierzch i przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostały kajmak i wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a następnie cały czas miksując wlewamy do niej małym żelatynę. Wykładamy ją na ciasto i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem ciasto oprószamy kakao. 

Smacznego :) 

* Do ciasta wykorzystałam puszkę kajmaku o wadze 510 g. 

 

Komentarze (28)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Magda] *.124.14.141.s.net.pl

    Kasiu, jak ty to robisz, że wychodzą Ci takie równiutkie i czyste kawałki ciasta? :) Wygląda obłędnie! Popatrzyłam na inspirację i no cóż... wiadomo, które wygląda lepiej :)

  • madeline82

    Super wygląda to ciasto i na pewno smakuje obłędnie. Pozdrawiam serdecznie :-).

  • Gość: [antonim] *.oswiecim.vectranet.pl

    miksujemy całe jajka czy białka i do nich dodajemy żółtka? niejasny jest dla mnie ten opis wykonania

  • Gość: [alina] *.play-internet.pl

    Nie rozumiem przepisu na biszkopt, napisane najpierw jest o ubijaniu jajek a następnie i dodaniu wody i oleju do białe.

  • noniechto

    Czy kremówkę najpierw ubić i potem dodać mascarpone, czy wszystko razem ubić?

  • kasiaaaa24

    Ubijamy całe jajka z cukrem i jak już powstanie jasna, puszysta masa, to dodajemy wodę i olej.

    Kremówkę ubijamy razem z mascarpone. Powstanie masa gęściejsza od bitej śmietany.

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu zjawiskowe ciasto i cudowne zdjęcia:)

  • Gość: [lucy] *.dyn.plus.net

    Jak kroić tak idealne porcje?

  • kasiaaaa24

    Używam długiego, bardzo ostrego noża. I staram się robić jedno, posuwiste cięcie, żeby nie szarpać ciasta.

  • Gość: [tysia19] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A czym łączymy banany i ciasto??

  • kasiaaaa24

    Niczym. Banany przykleją się do ciasta.

  • Gość: [melasa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto rewelacyjne. Wyszło pyszne, jedno z lepszych jakie udało mi się zrobić - a piekę dużo. Kasiu, dziękuję za przepis :)

  • judyta.69

    Kasiu, a jakie herbatniki słone czy maślane?:)
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Maślane. Słone to są chyba krakersy? :)

  • Gość *.static.espol.com.pl

    Pani Kasiu, czy truskawki zamiast bananów będą w tym cieście pasowały?. Musze zrobić ciasto na zakończenie roku w przedszkolu, może poleci mi Pani jakieś?.

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, tylko proszę pokroić be w grube plasterki :)
    Generalnie mamom piekącym do szkoły/przedszkola, polecam Shreka lub Fionę :)

    gotowaniecieszy.blox.pl/2013/08/Ciasto-Shrek.html

    gotowaniecieszy.blox.pl/2014/10/Ciasto-Fiona-przepis.html

  • Gość: [Magda] *.protonet.pl

    Przepis wygląda tak ciekawie, że zdecydowałam się go dziś zrobić ;D
    Mam tylko dwa pytania, biszkopt pieczemy w opcji góra i dół? Oraz czy herbatniki zmiękną po nocy w lodówce na tyle by spokojnie kroić ciasto następnego dnia?
    Pozdrawiam ;)

  • kasiaaaa24

    Biszkopt zawsze pieczemy na opcji góra+dół :)
    A ciasto bez problemu daje się pokroić już drugiego dnia :)

  • Gość *.multi-net.eu

    Na jakiej blaszce to pani robiła ,jakie wymiary?

  • kasiaaaa24

    Tak jak podane w przepisie :)
    "Spód formy o wymiarach 25x32 wykładamy papierem do pieczenia..."

  • Gość: [marzena.s] *.adsl.inetia.pl

    Jadę w niedzielę w gości i zastanawiałam się czy zrobić dla nich bananowiec czy pleśniak? A teraz jak zobaczyłam to banofee to ślina pociekła mi do kolan i chyba się nie oprę.

  • kasiaaaa24

    Polecam to ciasto, jest delikatniejsze niż pleśniak i goście będą zachwyceni :)

  • Gość: [anti] *.play-internet.pl

    Ciasto jak zwykle super, kazdy zachwycony, ale mam niewielki problem. Mianowicie kajmak stal sie zadki ze wyplywa delikatnie, a smietana na wierzchu w ogole sie go nie trzyma, wrecz mozna by ja cala odkleic. Smietana jest zbita ale odrywa sie platami, ciezko ja ugrysc zeby nie zgarnac z ciasta calej, czy nie za duzo żelatyny?? Gdzie tkwi problem??

  • kasiaaaa24

    Być może problem tkwi w zbyt dużej ilości żelatyny w śmietanie. U mnie ten problem nie wystąpił, więc ciężko mi jednoznacznie znaleźć przyczynę.

  • Gość: [kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    witam robiłam ciasto już kilka razy jest wspaniałe, zrobiłam tylko małą modyfikację jeśli chodzi o krem (zamiast serka maślany z krowką ) ale ciasto rewelacja a rodzinka już się pyta kiedy będzie znowu pieczone, pozdrawiam ;)))

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że ciasto smakowało :)

  • Gość: [Jagoda] 91.222.24.*

    a gdzie proszek do pieczenia

  • kasiaaaa24

    Nie dodaje się proszku.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci