Menu

Gotuję, bo lubię

Warstwowa sałatka wielkanocna

kasiaaaa24

 

Klasycznie, w każde święta na naszym stole gości sałatka jarzynowa. Uwielbiam ją (tym bardziej, że nieskromnie uważam, że robię najlepszą sałatkę jarzynową ;) ), ale w tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić sałatkowe menu i wypróbowałam przepis na warstwową sałatkę z jajkiem, pieczarkami, szynką i brokułem. 

Sałatka jest przepyszna i od razu została wpisana na świąteczną listę, ale oprócz smaku, równie wspaniale prezentują się jej kolory, więc cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko :)

Sałatkę możecie podać na kilka sposobów. Jeśli posiadacie obręcze do serwowania pojedynczych porcji, polecam przygotowanie ich właśnie w taki sposób. Wówczas każdy dostaję swoją porcję, którą możecie podać na większym talerzu i udekorować dookoła rukolą, roszponką lub kiełkami. 

Jeśli natomiast nie posiadacie takich obręczy, możecie przygotować sałatkę w formie "tortu", posługując się obręczą od małej tortownicy (o średnicy 18 cm). Wierzch udekorujcie kupkami majonezu wykonanymi przy pomocy szprycy i zieleniną. 

A jeśli nie posiadacie również tak małej tortownicy, po prostu przygotujcie sałatkę w przezroczystej misce, by wszystkie warstwy były widoczne.

Polecam też szczelne przykrycie sałatki aż do chwili podania folią spożywczą, aby wierzchnia warstwa nie wyschła. 

 

Składniki na 4 porcje:

 

* 400 g pieczarek

* 400 g szynki gotowanej

* 8 jajek

* 1 duża cebula

* 1 pęczek szczypiorku

* 1 brokuł

* majonez

* sól i pieprz do smaku

* 1 płaska łyżka masła

 

Pieczarki ścieramy na średniej wielkości oczkach, łączymy z drobni posiekaną cebulą i masłem. Dusimy do czasu aż cała woda odparuje i studzimy. 

Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek troszkę więcej).

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 5-6 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go, studzimy i drobno siekamy (ja odrzucałam grube części łodyg). Brokuł mieszamy z niewielka ilością majonezu, który sklei go i zapobiegnie obsypywaniu. Doprawiamy pieprzem

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

Sałatkę układamy warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie zdobimy kleksem majonezu.

Smacznego :)

 

 

Komentarze (29)

Dodaj komentarz
  • Gość: [nemisiek] *.static.chello.pl

    Obłędna!!

  • Gość: [magma] *.80-202-252.nextgentel.com

    rewelacja:)

  • Gość: [Monika] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Ale cudownie wygląda! Ileż w niej smaków :)

  • Gość *.uni.opole.pl

    Czy kurczak wędzony tez może się sprawdzić zamiast szynki, czy zburzę konwencje :>?

  • Gość *.lightspeed.miamfl.sbcglobal.net

    Super przepis musze zrobic na swieta :-)

  • kasiaaaa24

    Mrowisko 3 - myślę, że może być kurczak wędzony. Może być też tuńczyk z zalewy. Co kto lubi. Tylko kurczaka drobniutko pokrój.

  • Gość: [whipped cream] *.ksknet.pl

    Rewelacyjnie podana! :)

  • Gość: [Annia] *.dynamic.chello.pl

    Polecam też przepis mojej koleżanki - po kolei warstwy od dołu: białko starte (sól, pieprz), pomidor pokrojony i odsączony od nadmiaru wody, cebulka drobno pokrojona, majonez (doprawić solą i pieprzem), tuńczyk w sosie własnym, fasola czerwona (sól), kukurydza, majonez (doprawić), żółtko drobno starte. :)

  • Gość: [madziek] *.as43234.net

    A możesz podzielić się przepisem na sałatkę jarzynową? Ta wygląda bardzo ładnie :) i pewnie super smakuje

  • kasiaaaa24

    Nie jestem przekonana, czy zdążę opublikować sałatkę jarzynową przed Świętami, ale z pewnością zrobię to po Świętach.

  • kalinkaikuchnia

    Kasiu! Chciałabym podać ta sałatkę wykonana w małej tortownicy, jednak interesuje mnie sposób jej serwowania?! Kiedy ktoś będzie chciał skosztować sałatki to kroimy ja jak kawałek tortu? czy może nabieramy łyżka? Nie rozpadnie się ta cała konstrukcja o którą chodzi po pierwszym kawałku? Dziękuję za odp.

  • kasiaaaa24

    Jeśli sałatka będzie w tortownicy, to kroimy ją jak tort (i najlepiej nakładamy taką łopatką jak do tortów). Jeśli sałatka będzie dobrze schłodzona, nie powinna się rozpadać podczas krojenia.

  • Gość: [Renata] *.static.kolnet.eu

    sałatka wygląda obłędnie :)

  • Gość: [viki] *.static.ip.netia.com.pl

    świetna sałatka, bardzo efektownie wygląda

  • Gość: [Ania] *.dynamic.chello.pl

    A co zamiast brokułów?? Mąż nie lubi czy można zastąpić żeby to miało sens?

  • Gość: [GOOSIA] *.amu.edu.pl

    Sałatka wyglada pieknie, czy mozna ja zrobic dzień wcześniej?

  • tomekqu

    Robiłem sałatka rewelacja. Aaaale chciałbym poznać przepis na sałatkę wielowarzywną Pani autorstwa. Ponoć najlepsza.... Poproszę

  • madzik120

    wowowowow, ale robi wrażenie!!!!

  • madzik120

    ukradłam przepis i umieściłam na swoim blogu-oczywiście podałam źródło:)

  • Gość: [Magda] *.centertel.pl

    Przepis super! Sałatka mimo,że robiona w salaterce wygląda pysznie! Dla mneirewelacja. Niebanalna,nowoczesna,rewelacyjna!!! Polecam!

  • Gość: [kejti13] *.pascal-net.pl

    Proszę o więcej przepisów na sałatki, nie miałam żadnego na nie pomysłu, aż tu nagle Twoja warstwowa. Genialna! Zaserwowałam ją po raz pierwszy w Wielkanoc i SUKCES. Rozpieszczasz mnie również przepisami na ciasta. Bazuję wyłącznie na Twoich przepisach. Dziękuję za wszystko. Jesteś najlepsza!!!

  • Gość: [elka] *.adsl.inetia.pl

    Pani Kasiu. Skorzystałam z przepisu, sałatka super !!! Rewelacyjnie wyglądała na świąteczny stole. Pozdrawiam

  • Gość: [mariolka] *.dynamic.chello.pl

    Sałatka świetna. Według mojej rodziny pyszna, według mnie też a ja niby nie lubię brokułów ale w tym wydaniu smakują świetnie:-). Tylko ja nie rozdzielałam białek od żółtek- u mnie od spodu- pieczarki, jajka, szynka i na wierzchu brokuły- też ładnie wygląda a na wierzchu ta zieleń więc wiosennie:-). Pozdrawiam.

  • Gość: [Ania G.] *.dynamic.chello.pl

    Wygląda fantastycznie i zapewne tak smakuje.
    Na pewno ją wypróbuję :)

  • Gość: [Joanna] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Salatka zachwyca i wyglądem i smakiem. Jak zwykle mistrzostwo! ;)

    widziałam ją dzisiaj na innym blogu....niestety bez podanego źródła...

  • Gość: [monisska] *.speedtransfer.pl

    Sałatka wygląda świetnie, a czy jak pominę pieczarki to też będzie dobra zarówno jeśli chodzi o smak jak i o to czy nadal będzie można ją kroić.?

  • kasiaaaa24

    Może być ciężko z krojeniem. I na pewno pieczarki mają duże znaczenie w kwestii smaku, więc ja bym z nich nie rezygnowała.

  • karrenn

    Sałatka pyszna. Robiłam na święta wielkanocne,różnorodna gama kolorów, super połączenie różnych smaków ... troszkę pracochłonna,ale warta do zrobienia. Miałam tylko problem ze szczypiorkiem na samej górze, rozsypywal mi się i nie mogłam go ubić w kształtne kolo, czy to kwestia drobno posiekanego szczypiorku?

  • kasiaaaa24

    Przyznam szczerze, że nie wiem co mogło być przyczyną. Może było go za dużo?

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci