Menu

Gotuję, bo lubię

Placki ryżowe z truskawkami

kasiaaaa24

 

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować proste w przygotowaniu placki ryżowe. Wczoraj pokazywałam Wam jak wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki, dziś pora na ryż :)

Ryż do tych placków powinien być jednak trochę rozgotowany, więc jeśli gotujecie go specjalnie na potrzebę placków, pogotujcie go dłużej niż sugeruje informacja na opakowaniu, a jeśli wykorzystujecie ryż już ugotowany, to podgotujcie go jeszcze raz, przez kilka minut. Co więcej, do placków najlepiej nadaje się tani, niezbyt dobrej jakości ryż, który szybko się rozgotowuje, a jego ziarna napęcznieją. Więc nie tylko jest to danie proste, ale i bardzo ekonomiczne :)

Placki najlepiej podawać ze świeżymi owocami. Latem z truskawkami, malinami czy jagodami, a zimą z prażonymi jabłkami lub gruszkami z kompotu.

 

 

Składniki na 10-12 placków:

 

* 140 g ryżu (waga przed gotowaniem)

* 2 jajka

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* olej do smażenia

* cukier puder i owoce do podania

 

Ryż gotujemy 3-4 minuty dłużej niż zalecenie na opakowaniu (powinien być już lekko rozgotowany) a następnie studzimy. 

Jajka ubijamy z cukrami na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do nich śmietanę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąką i miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Do ciasta dodajemy przestudzony ryż i mieszamy łyżką do czasu, aż ciasto pokryje wszystkie ziarna. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki wielkości niezbyt dużych placków ziemniaczanych. Po zdjęciu z patelni przekładamy je na ręcznik papierowy i odstawiamy na kilka minut. 

Placki podajemy ciepłe (ale nie gorące), z cukrem pudrem i ulubionymi owocami. 

Smacznego :)

 

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Aga] *.cnet.gawex.pl

    Uwielbiam wszystkie placki, placuszki:) Świetny pomysł :)

  • paula.20.06

    Zapachniało latem .... pysznie :)

  • nemisiek

    Ale kusisz!!!

  • mikimama

    Cudowny deser!

  • Gość: [AnnaK81] *.ssp.dialog.net.pl

    Zrobiłam dzisiaj na "słodki obiad" były pyszne. Polecam bo ja skorzystam z tego przepisu jeszcze nie raz.

  • Gość: [emka] *.toya.net.pl

    Placki pyszne i baaardzo syte. Właśnie zjedliśmy z prażonymi jabłkami. Polecam :)

  • Gość: [Magda] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pyszne!
    zrobiłam właśnie na deser :)

  • Gość: [basia] *.centertel.pl

    pychaaaaaaa, jak zwykle przepis poszedł dalej w świat, bo jak poczęstowałam koleżanki, to bez przepisu nie chciały iść do domu.
    Pozdrawiam i więcej takich pyszności

  • Gość: [agusia] *.poddebice.mm.pl

    Super placuszki smakowały i dużym i małym . Polecam wszystkim

  • Gość: [Malgorzata S] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam dzisiaj te placuszki , podałam z musem truskawkowym , są przepyszne. Na pewno je powtórzę nie raz. Pozdrawiam.

  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zrobiłam je dzisiaj z podwójnej porcji i podałam z wiśniową frużeliną z Twego przepisu:) Wyszło bardzo smacznie. A co myślisz o wersji wytrawnej? Zamiast cukru dodać np. pokrojoną czerwoną paprykę, koperek:) Na pewno będą smaczne. Pozdrawiam. Asia.

  • kasiaaaa24

    Myślę, że można by było spróbować takiej wersji :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci