Menu

Gotuję, bo lubię

Cytrynowy puch

kasiaaaa24

 

Ach, co to było za ciasto! 

Lekkie, delikatne, intensywnie cytrynowe i bardzo orzeźwiające. 

Tak pyszne, że nie dało się poprzestać na jednym kawałku. 

Tak uzależniające, że niektórzy kładąc się spać mówili "Nie mogę doczekać się rana. Będę mógł zjeść całe ciasto które zostało?" 

Proste, chociaż może wydawać się skomplikowane. 

I takie... optymistyczne. W radosnym, żółtym kolorze zwiastującym nadejście wiosny.  

 

 

Biszkopt:

 

* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)  

* 2 łyżki cukru waniliowego

* skórka otarta z 1 (sparzonej i niewoskowanej) cytryny

* 1 szczypta soli

 

Pianka cytrynowa:

 

* 2 opakowania Śnieżki

* 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)

* 2 galaretki cytrynowe

* 350 ml wrzątku

 

Warstwa śmietanowa:

 

* 700 ml kremówki

* 70 ml wrzątku

* 6 łyżek cukru pudru

* 1 kopiasta łyżka żelatyny 

 

Dodatkowo:

 

* 2 galaretki cytrynowe

* 700 ml wrzątku

 

Oba cukry łączymy ze sobą i ubijamy z jajkami przez około 7 minut na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej skórkę z cytryny oraz przesianą z budyniem mąkę. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód blaszki o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem a następnie przelewamy do niej ciasto i przy pomocy łyżki wyrównujemy wierzch. 

Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 18-20 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli zbyt mocno wyrośnie, kładziemy na chwilę na nim blaszkę o takim samym wymiarze i lekko dociskamy. Z przestygniętego biszkoptu zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w formie.

2 galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy do momentu, aż zacznie tężeć (ale będzie jeszcze płynna). Mleko miksujemy ze Śnieżkami do chwili aż uzyskamy konsystencję bitej śmietany, a następnie dodajemy galaretkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili połączenia się składników. Ponieważ masa szybko tężeje, od razu przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę. (Należy też pamiętać by uszczelnić masą boki, co zapobiegnie wpłynięciu galaretki pod biszkopt.) 

W czasie kiedy masa tężeje, rozpuszczamy kolejne dwie galaretki, tym razem w 650 ml wrzątku. Studzimy je momentu aż będą całkiem zimne, a następnie delikatnie wylewamy na zastygniętą masę (ja nie wyjmowałam nawet blaszki z lodówki, tylko delikatnie wlałam galaretkę przy pomocy dzbanka). Ciasto ponownie zostawiamy w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki. 

Ostatnim etapem (po zastygnięciu galaretki) jest przygotowanie masy śmietanowej. Żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i dokładnie mieszamy aby całkowicie się rozpuściła a następnie studzimy (zbyt ciepła żelatyna zważy śmietanę, więc powinna być naprawdę chłodna). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a kiedy będzie już sztywna, cały czas miksując wlewamy żelatynę. 

Część śmietany rozsmarowujemy na galaretce, a resztę przekładamy do worka cukierniczego (lub szprycy) i dowolnie dekorujemy wierzch ciasta. 

Przed podaniem ciasto można udekorować połówkami plasterków cytryny i świeżą miętą lub melisą. 

PS. Ciasto najlepiej kroić długim, zamoczonym w gorącej wodzie nożem.

Smacznego :)

 

Komentarze (42)

Dodaj komentarz
  • matleen

    Piękne, optymistyczne ;) ciasto. Aż chciałoby się ukraść kawałek z talerza.
    Pozdrawiam

  • Gość: [h_anka] *.ists.pl

    jakież słoneczne ciasto! od samego patrzenia człowiek się uśmiecha-rzeczywiście optymistyczne ciacho! chętnie wypróbuję, zastanawiam się czym można zastąpić "dekorację śmietaną" bo nie mam cierpliwości do dekorowania - można użyć na wierzch połowę śmietany z przepisu i zamiast dekorować śmietaną obsypać wiórkami kokosowymi albo startą czekoladą (gorzka by pasowała?)

  • Gość: [h_anka] *.ists.pl

    a w zasadzie to nazwa słoneczne ciasto lub optymistyczne ciasto pasowałoby na równi z cytrynowym puchem:-)

  • majanaboxing

    Wygląda pięknie, wiosennie. Bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam :)

  • zauberi

    cudownie wygląda :) pozdrawiam :)

  • majazteca

    Przeurocze! Od razu skojarzylo mi sie z Wielkanoca :)

  • nemisiek

    Baaardzo wiosenne:) I baaardzo optymistyczne:)

  • wedelka

    Piękne :)

  • Gość: [Marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A czym mogłabym zastąpić śnieżkę bo nie lubię jej smaku?

  • kasiaaaa24

    h_anka - tak, myślę że tak. Ale wierzchu raczej bym niczym nie posypywała (a już na pewno nie czekoladą czy kakao). Możesz przed podaniem na każdej porcji ułożyć bezę, tylko pamiętaj, że jak ułożysz bezy wcześniej, to one się rozpuszczą od śmietany.

    Marta - przez dodanie do Śnieżki galaretki nie czuć jej smaku. Ale jeśli bardzo Ci przeszkadza, ubij 500 ml kremówki i dodaj 2 galaretki rozpuszczone w 500 ml wody. Pamiętaj, żeby były zimne, ponieważ zbyt ciepłe galaretki zwarzą śmietanę.

  • Gość: [Zuza] *.internetia.net.pl

    faktycznie puch!

  • Gość: [Smakowe Kubki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Te propozycje cudownie wygladają na zdjęciach, a gdy dwa z ciast wcześniej przedstawionych zrobiłam , to o krojeniu tak precyzyjnym nie było mowy ,ani nie byłam zachwycona smakiem, mimo,że przepisu trzymałam się wiernie .
    Podziwiam więc nadal i obserwuję, ale nie mam odwagi skorzystać z przepisu.

  • mopswkuchni

    Musiało być cudowne: słodycz śmietany z cukrem przełamana kwaskowatą cytryną. Super!

  • martunia0303

    Wow! Nie mogę oderwać oczu od tego ciasta...na pewno wypróbuję :)

  • babaluca1

    jestem porażona urodą tego ciasta, wygląda jak zapowiedź wiosny :)

  • Gość: [Julita] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Upiekłam, wyszło super :-) Jest naprawdę pyszne!

  • Gość: [Ada1984] *.static.ip.netia.com.pl

    Kasiu gdzie kupiłaś tak piękne dekoracje które widzę w tle tego smakowicie wyglądającego ciasteczka?? już wiem że to ciasto będzie moim imieninowym prezentem dla siebie:-)

  • kasiaaaa24

    To jest dwupoziomowy stojak z doniczkami z Ikei na 6 kwiatków. Dopóki nie ma żywych, kwitnących kwiatków (bratków, stokrotek), to trzymam w nich fejki (sztuczne kwiatki) również z Ikei :)

  • Gość: [Ada1984] *.static.ip.netia.com.pl

    To pędzę do Ikei:-)

  • Gość: [estyka] *.compower.pl

    Zrobiłam :) Jest cudowne :) Delikatne, puszyste w sam raz słodkie lekko kwaskowe. Dziękuję Ci Kasiu za przepis :)

  • Gość: [jolcia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam to ciasto na Dzień Kobiet do kawy i wszyscy byli pod wrażeniem jego delikatności i smaku .Jest łatwe w wykonaniu,tylko trochę rozciągnięte w czasie ze względu na wystudzenie galaretek. Polecam wszystkim niezdecydowanym !

  • Gość: [asia] *.static.chello.pl

    a pieczemy 180 stopni na termoobiegu?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie - ja wszystkie ciasta piekę na opcji góra + dół.

  • Gość: [Marcyś] *.internetia.net.pl

    Ratunku!! Pani Kasiu ubiłam 500ml kremówki 30% i rozpuścilam 2 galaretki w 500ml wody tak jak proponowala Pani chyba Marcie? Wyszła mi woda, która nie tężeje. Co robic?? Prosze o pomoc ;-)

  • kasiaaaa24

    Chodzi o piankę cytrynową? W przepisie są 2 galaretki na 350 ml. Początkowo masa jest wodnista, ale stężeje.

  • Gość: [Marcyś] *.internetia.net.pl

    Pani Kasiu ja zrobilam wedlug przepisu bez Śnieżki. W komentarzach podala Pani przepis na 500ml kremowki i 2 galaretki na 500ml wody. Wlozylam sama pianke do lodowki. Faktycznie troche zgestniala i wylalam juz ja na biszkopt. Mam nadzieje, ze bedzie ok. bo w smaku jest przepyszna. Dziekuje za odpowiedz. Życzę Wesołych Świąt :-)

  • kasiaaaa24

    Ach... Rozumiem :)

    Spokojnie, pianka powinna stężeć bez problemu. Proszę o informację, czy wszystko sie udało i czy ciasto smakowało domownikom.

    Radosnych i przepysznych Świąt!

  • Gość: [Marcyś] *.internetia.net.pl

    Na pewno dam znać i na pewno będzie smakowało :-) Tak jak wszystkie serniki z Pani przepisów :-) W lodówce juz siedzi ten z Kawową galaretką :-)

  • kasiaaaa24

    To tym bardziej czekam na recenzję!

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [edat] *.ipv.net.pl

    Zrobiałm na Święta - PRZEPYSZNE !!!! Zniknęło ze stołu jako pierwsze i wszyscy byli zachwyceni... jest rewelacyjne !!! pozdrawiam

  • Gość: [Marcyś] *.internetia.net.pl

    Witam Pani Kasiu. Cytrynowy puch wyszedl znakomicie :-) Sernik z kawowa galaretka zrobil w rodzinie furore ;-) a pasztet jajeczno-pieczarkowy zniknal od razu. Dziekuje za pyszne przepisy. Pozdrawiam.

  • Gość: [marzena49] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Biszkopt jest bez dodatku proszku do pieczenia ?

  • kasiaaaa24

    Tak, bez proszku.

  • Gość: [Karolina] *.jeleniagora.vectranet.pl

    Pani Kasiu, proszę podpowiedzieć- o ile zmniejszyć proporcję, jeśli mam do dyspozycji tortownicę 24 cm? Pozdrawiam świątecznie :)

  • kasiaaaa24

    Proszę użyć 2/3 wszystkich składników.

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu upiekłam już biszkopt i tak się zastanawiam czy mogę dziś przygotować część, tzn. piankę i galaretkę a jutro samą śmietanę? Czy to się dobrze razem połączy? Bo chyba za wcześnie żeby dziś zrobić wszystko żeby na niedzielę było ciasto? jak myślisz?

  • kasiaaaa24

    Niestety bita śmietana bardzo pochłania zapachy z lodówki, a przy tym z czasem staje się niesmaczna, więc im później wykonasz tą ostatnią warstwę, tym lepiej.

  • Gość: [Magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam! :) Planuję zrobić wersję truskawkową tego ciasta. Pani Kasiu, jeżeli położę świeże truskawki na piankę i zaleje galaretką to nic się nie stanie z pianką? Nie rozpuści się? Pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Wydaje mi się, że nic powinno nic się stać :)

  • Gość: [Ola] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Witam serdecznie, jeśli chodzi o pieczenie dopiero raczkuję, ale wybrałam z Pani bloga dwa przepisy na tegoroczne święta. Mam pytanie jednak odnośnie ciasta cytrynowego, ile mniej więcej zastyga ostatnia warstwa śmietanowa? - pisze Pani iz śmietana lubi przejmować zapachy lodówki i tego chciałabym uniknąć, ale nie wiem czy ostatnią warstwę przygotować w sobotę na noc, czy w niedzielę od rana :) pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Myślę, że może być to sobota wieczór :)

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Dziękuję za odpowiedź

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci