Menu

Gotuję, bo lubię

Curryburgery z jabłkami

kasiaaaa24

 

Połączenie wołowego burgera z jabłkami w sosie curry to jedno z najfajniejszych połączeń jakich smakowałam w ostatnim czasie. Smaki świetnie się dopełniają, zwłaszcza w towarzystwie sałaty - rukoli, roszponki lub mieszanki kilku rodzajów. 

Do burgerów warto użyć dobrej jakości wołowiny. Ja z braku innego mięsa przygotowałam je z udźca (tzw. pieczeni) i okazał się to bardzo dobry wybór. Burgery były delikatne i soczyste (co oczywiście jest również zasługą dodania do mięsa wody). 

Oprócz fantastycznego smaku, zaletą jest również czas przygotowania dania, więc zachęcam Was do wypróbowania przepisu.  

 

Składniki na 3 porcje:

 

* 500 g dobrej jakości, mielonej wołowiny

* 1 jajko

* 80 ml wody (do mięsa)

* 2 łyżki bułki tartej

* 2 szczypty listków świeżego tymianku

* 1 duża cebula

* 2 większe jabłka

* 1 płaska łyżeczka curry

* 1 szklanka wody (do sosu)

* 2 łyżki rodzynek

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* sól i pieprz do smaku

* olej

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do czasu aż się zeszkli. 

Mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego wodę (80 ml), tymianek, 2 większe szczypty soli oraz sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Mięso mieszamy przez około 3 minuty, do czasu aż wchłonie całą wodę. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą oraz połowę podsmażonej cebuli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. 

W czasie kiedy mięso odpoczywa, obieramy jabłka, przekrawamy je na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Jabłka dodajemy na patelnię z cebulą i podsmażamy przez chwilę od czasu do czasu delikatnie mieszając, a następnie zalewamy je wodą (250 ml) połączoną z curry i szczyptą soli i dodajemy rodzynki. Jabłka dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. Do miękkich jabłek dodajemy mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, dokładnie mieszamy i podgrzewamy tylko do chwili, aż sos zgęstnieje (ok. pół minuty). 

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy burgery na niezbyt dużym ogniu, przez kilka minut z każdej strony. (Jeśli ogień będzie za duży, burgery spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe). 

Po usmażeniu burgery odkładamy na 2-3 minuty na papierowy ręcznik a następnie podajemy z sosem jabłkowym i sałatą. 

Smacznego :)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość *.opera-mini.net

    Dzień dobry, do mięsa cala szklanka wody, czy moze częsc wody z podanej w przepisie szklanki do miesa a reszta do sosu?

  • kasiaaaa24

    Już uściśliłam informacje w przepisie - 80 ml do mięsa, szklanka do sosu

  • Gość *.opera-mini.net

    Bardzo dziękuje za odpowiedź.
    Uwielbiam Pani bloga :)

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)
    Mam nadzieję, ze burgery będą smakować.
    Pozdrawiam

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci